Netflix’s Do Revenge is Mean Girls melalui Hitchcock

Pengaruh Alfred Hitchcock jelas dalam komedi gelap remaja Netflix Lakukan Dendam. Ia diilhamkan oleh thriller 1951 beliau Orang Asing di Kereta Apiyang seterusnya diilhamkan oleh novel oleh Encik Ripley yang Berbakat penulis Patricia Highsmith. Tetapi daripada menumpukan pada skim pembunuhan berbelit-belit, Lakukan Dendam berpusat pada plot untuk membunuh status sosial dua ahli It Crowd.

Filem ini sesuai dengan kanun komedi gelap tentang kekejaman gadis remaja – fikirkan Heathers atau Perempuan biadap. Pengarah Jennifer Kaytin Robinson (penulis bersama Thor: Cinta dan Guruhpencipta Manis/Kejam) menganyam kemas kini genre 2022 yang tajam. Beberapa subplot romantis memperlahankan titik tengah filem itu ke bawah, tetapi pada penghujungnya, filem itu memperoleh semula momentumnya dan bersatu untuk pengakhiran yang memuaskan.

[Ed. note: This review contains setup spoilers for Do Revenge.]

Foto: Kim Simms/Netflix

Lakukan Dendam mengikuti Drea (Camila Mendes), dahulunya gadis paling popular di sekolah, sehingga reputasinya tercemar — bukan hanya kerana bekas teman lelakinya Max mengeluarkan pita seksnya, tetapi juga kerana dia menumbuk mukanya selepas itu. Drea menghadiri sekolah persediaan Miami eksklusifnya dengan biasiswa, manakala bekasnya (Austin Abrams) berasal dari keluarga kaya. Dia mempunyai lebih banyak modal sosial daripada dia, jadi dia dapat menjadikan rakan-rakannya dan seluruh sekolah menentangnya, mendakwa video dari telefonnya bocor dan dia menyerangnya tanpa sebab. Drea hanya mahu mengetap gigi dan melalui tahun senior, tetapi itu berubah apabila dia bertemu dengan pelajar pindahan Eleanor (Maya Hawke).

Bertahun-tahun yang lalu, Eleanor menjadi paria sosial apabila cintanya Carissa (Ava Capri) menyebarkan khabar angin bahawa Eleanor menahannya dan menciumnya secara paksa. Selepas mendarat di sekolah yang sama dengan Carissa, Eleanor takut melihatnya lagi. Selepas detik yang penuh emosi di dalam bilik mandi, Eleanor dan Drea merapatkan hubungan dengan orang yang telah menganiaya mereka, dan menyusun rancangan untuk membalas dendam — tetapi dengan kaveat penting. Kedua-duanya memutuskan untuk menukar sasaran balas dendam: Drea akan mengalahkan Carissa, manakala Eleanor akan menyusup masuk ke dalam kumpulan rakan Max untuk membalas dendam muktamad.

Seperti filem lain dalam subgenre sekolah menengah perempuan jahat, Lakukan Dendam memfokuskan pada plot sosial yang berbelit-belit dan kumpulan popular yang kejam. Tetapi ini bukan derivatif atau klise: Sebaliknya, ini adalah evolusi semula jadi bagi jenis filem ini untuk tahun 2022. Sesetengah bahagian sekolah menengah adalah berterusan, tetapi budaya belia berkembang pesat, jadi filem remaja — terutamanya yang menyesuaikan atau memberi penghormatan kepada yang lebih tua bahan – risiko berasa ketinggalan zaman. Lakukan Dendam mengelak kutukan itu kerana cara Robinson dan penulis bersama Celeste Ballard mengemas kini titik plot tertentu dengan bijak.

budak lelaki berambut perang kurus di hadapan sepanduk yang tertera cis hetero men menjuarai liga pelajar mengenal pasti perempuan. di belakangnya, tiga lelaki bertepuk tangan

Foto: Kim Simms/Netflix

Untuk satu perkara, Max ialah penjahat untuk 2022 — seorang budak lelaki kulit putih lurus yang tampan yang menggunakan kesedaran awam yang berprestasi untuk menyembunyikan motif sebenarnya. Dan sebagai seorang lelaki muda yang istimewa, Max pada dasarnya tidak boleh disentuh. Tetapi itu hanya bermakna Drea dan Eleanor perlu membuat rancangan yang lebih menyeronokkan untuk menjatuhkannya — dan pada mulanya, ia menjadikan mereka lebih mudah untuk mendapatkannya.

Tetapi apabila tindakan mereka semakin meningkat, obsesi mereka semakin meningkat. Hawke dan Mendes melakukan kerja yang hebat kerana tidak pernah memberikan penonton orang yang jelas untuk didengari. Pada mulanya, persahabatan mereka kelihatan terinspirasi, kerana mereka bersatu menentang mereka yang menganiaya mereka. Tetapi kemudian ia menjadi berat sebelah dan toksik. Dan kemudian ia berubah menjadi sesuatu yang lain sepenuhnya.

Ia adalah perjalanan yang hebat, semuanya dilakukan dengan pastel yang lembut dan sesuai dengan pengaruh. Sebahagian daripada sebab filem suka Heathers dan Perempuan biadap menjadi begitu ikonik kerana palet visual mereka yang kuat, yang bermain dengan konvensyen remaja yang ideal dalam era masing-masing. Lakukan Dendam meneruskan trend, mengemas kini penampilan filem itu untuk mereka yang mengenali estetika yang ditentukur dengan sempurna yang sesuai dengan kemas di bawah hashtag media sosial, sama ada “penyihir Instagram” atau #glamgirl.

empat orang gadis berpakaian sekolah berwarna pastel duduk mengelilingi air pancut

Foto: Kim Simms/Netflix

Apabila filem itu memfokuskan pada plot balas dendam, atau hubungan Eleanor dan Drea yang semakin toksik, ia tajam dan ketat. Tetapi di tengah-tengah, beberapa plot B romantis mula menjadi tumpuan utama. Drea terlibat dengan rakan artis Carissa, Russ (Rish Shah), manakala Eleanor bercumbu dengan adik Max, Gabbi (Talia Ryder). Walaupun beberapa adegan itu manis, kedua-dua hubungan ini tidak banyak membuat Eleanor atau Drea lebih bersimpati atau lebih hina. Ia seolah-olah wujud kerana merasakan bahawa filem remaja memerlukan percintaan wajib, dan tidak lebih. Mereka akhirnya menyeret filem itu keluar dan memperlahankannya.

Pada akhirnya, filem itu beralih kembali kepada Eleanor dan Drea — dan menjadi lebih baik. Satu siri liku-liku menarik mereka kembali bersatu, dan mereka bermain antara satu sama lain dengan cara yang sangat menggerunkan. Pada beberapa ketika, filem itu kelihatan seperti ia akan bertukar menjadi kenyataan yang bermoral tentang bahaya membalas dendam, terutamanya apabila rancangan kolej Drea menjadi terancam. Tetapi Robinson dan Ballard dengan bijak mengelakkan perangkap itu, membuktikan mereka memahami apa yang penonton untuk jenis filem ini benar-benar mahukan: keseronokan pengganti menonton gadis remaja ganas berusaha keras untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan, sambil menavigasi hubungan rumit yang mereka bentuk dengan satu sama lain. Tanpa merosakkan terlalu banyak, Eleanor dan Drea mendapat kedua-dua apa yang mereka inginkan, dan apa yang mereka layak. Ini adalah kesimpulan yang memuaskan yang tidak menghukum mereka atau memuji mereka. Abaikan sahaja epilog murahan di mana mereka memikat minat cinta mereka.

Lakukan Dendam debut di Netflix pada 16 September.

We wish to say thanks to the author of this article for this incredible content

Netflix’s Do Revenge is Mean Girls melalui Hitchcock


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/