Nilai bersih Lisa Marie Presley: Kerugian, tindakan undang-undang dan Graceland

Lisa Marie Presley, anak tunggal Elvis dan Priscilla Presley yang meninggal dunia pada 12 Januari pada usia 54 tahun, meninggalkan legasi rock-and-roll — termasuk laluan kewangan berbatu yang ditandai dengan kerugian dan tuntutan undang-undang berhubung wang.

Presley, seorang penyanyi-penulis lagu seperti bapanya, tidak cukup kaya untuk membuat senarai penghibur dengan bayaran tertinggi Forbes, manakala beberapa laman web selebriti juga menganggarkan bahawa dia mungkin mempunyai nilai bersih negatif pada kematiannya.

Tetapi Presley masih memiliki Graceland, estet Elvis Presley yang kini menjadi tarikan pelancong, melalui amanah, yang kini akan diwarisi oleh anak-anaknya, Los Angeles Times dilaporkanmemetik jurucakap Graceland.

Gambaran terperinci tentang keadaan kewangannya muncul pada 2018 apabila dia menyaman bekas pengurusnya, Barry Siegel, mendakwa dia telah salah urus kewangannya, menyebabkan kepercayaannya $100 juta merosot kepada $14,000 dalam bentuk tunai menjelang 2016. Tuntutan itu juga mendakwa Presley telah mengumpulkan $500,000 dalam hutang kad kredit, Menurut kepada Reuters.

Bermula pada tahun 2005, Presley mengalami “pengembaraan 11 tahun kepada kehancuran kewangan,” tuntutan tuntutan itu. “Lisa telah mengalami kerosakan dalam jumlah yang belum dapat dipastikan sepenuhnya, tetapi dipercayai melebihi $100 juta.”

Saman itu menyusuli perceraiannya pada 2021 dengan pemuzik Michael Lockwood. Semasa prosiding perceraian, Presley mendakwa dia hutang $16 jutadengan kebanyakannya berpunca daripada cukai yang tidak dibayar, menurut TMZ.

Presley menyalahkan punca masalah kewangannya pada perjanjian 2005 untuk menjual 85% kepentingan dalam Elvis Presley Estate (EPE) kepada CKX, sebuah syarikat hiburan yang juga memiliki rancangan televisyen “American Idol”.

US-HIBURAN-PRESLEY
Penyanyi dan pelakon Lisa Marie Presley tiba untuk tayangan perdana “Mad Max: Fury Road” di teater Cina di Hollywood, California, pada 7 Mei 2015.

CHRIS DELMAS/AFP melalui Getty Images


Yang pasti, Presley tidak pergi dengan tangan kosong daripada perjanjian itu: Dia menerima $50 juta ditambah stok dalam CKX, bersama-sama dengan mengekalkan 15% kepentingan dalam EPE, serta gelaran kepada Graceland, Associated Press dilaporkan pada masa itu. CKX kemudiannya dijual kepada Apollo Global Management untuk $509 juta.

Tetapi saman Presley mendakwa bahawa Siegel mendahulukan kepentingan kewangannya sendiri berbanding kepentingannya sendiri, mendakwa dia membeli rumah Inggeris bernilai $9 juta menggunakan wang amanah namun meletakkan kepentingan itu pada risiko apabila dia tidak mampu membayar bayaran belon $6.7 juta, Rayuan Komersial Memphis dilaporkan.

Sementara itu, Siegel membalas dalam tuntutannya sendiri bahawa masalah kewangan Presley adalah disebabkan oleh kesilapannya sendiri. Litigasi mendakwa dia telah “dua kali mensia-siakan” warisannya dan menyalahkan “cara boros,” kata Reuters.

Tetapi Presley, yang berusia sembilan tahun ketika bapanya meninggal dunia, kekal sebagai pemilik tunggal Graceland, Rayuan Komersial Memphis berkata. Dan 15% pegangannya dalam EPE berkemungkinan terus menjana pendapatan tetap, memandangkan Elvis Presley disenaraikan sebagai selebriti mati berpendapatan teratas No. 4 pada 2022, menurut Forbes.

Presley tahun lepas berkata dia memperoleh hampir $104,000 sebulan daripada “Elvis Enterprises,” menurut Yahoomemetik dokumen undang-undang yang ditemui oleh The Blast.

We would love to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Nilai bersih Lisa Marie Presley: Kerugian, tindakan undang-undang dan Graceland


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/