Olivia Wilde menjadi tumpuan dengan ‘Don’t Worry Darling’

“Jangan Risau Sayang” telah menjadi tumpuan sejak awal. Dan ini sudah lama sebelum Harry Styles terlibat.

Ia adalah filem yang semua orang mahu buat — kira-kira 18 studio dan perkhidmatan penstriman merayu Wilde untuk peluang untuk berganding dengannya dalam filem kedua beliau sebagai pengarah: Sebuah thriller psikologi pertengahan abad tentang seorang suri rumah, Alice (Florence Pugh), yang mula mempersoalkan kehidupannya yang sempurna dan syarikat misteri tempat suaminya Jack (Styles) bekerja.

Tetapi ia tidak berhenti menjadi tajuk utama dalam tempoh dua tahun, daripada pemergian Shia LaBeouf yang tiba-tiba (dia digantikan oleh Styles) kepada tipu muslihat berunsur paparazi di sekitar hubungan luar kamera Wilde dan Styles. Kemudian terdapat detik pelik awal tahun ini apabila Wilde dihidangkan kertas hak penjagaan, daripada bekas Jason Sudeikis yang berkongsi dua anak dengannya, di tengah-tengah pembentangan kepada ribuan peserta pameran di Las Vegas.

Malah pada minggu lalu, LaBeouf, yang akan ke mahkamah tahun depan atas dakwaan penderaan daripada bekas hi, FKA ranting, memutuskan untuk mempertandingkan naratif dua tahun bahawa dia telah dipecat. Dia memberikan perdagangan hiburan Pelbagai e-mel dan teks untuk membuktikan kesnya bahawa dia berhenti. Ia menghasilkan buzz yang anda tidak boleh beli, tetapi juga tabloid dan gosip TikTok yang tidak putus-putus — semuanya untuk filem yang masih belum ditayangkan.

Tetapi tidak lama lagi perbualan akan kembali kepada filem itu sendiri: “Don’t Worry Darling” akan mempunyai penampilan sulung yang glamor di Festival Filem Antarabangsa Venice pada 5 September sebelum ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 23 September. Selain itu, Wilde tidak kisah apa yang menarik orang ramai ke teater — asalkan mereka pergi.

Wilde bercakap kepada The Associated Press baru-baru ini tentang visinya, ketidaksetujuannya dengan lembaga penilaian dan mengapa Alice adalah heroin yang kita perlukan sekarang. Catatan telah disunting untuk kejelasan dan ringkas.

AP: Apakah beberapa idea besar yang ingin anda terokai?

WILDE: Saya ingin membuat apa yang (penulis skrip) Katie (Silberman) dan saya selalu gambarkan sebagai filem Trojan Horse: Sesuatu yang pada luarannya cantik dan menghiburkan tetapi sebaik sahaja anda merangkak ke dalam, ia sebenarnya jauh lebih kompleks dan berpotensi sangat menarik dan mencabar. Saya juga benar-benar faham bahawa ini akan menjadi peluang untuk seorang pelakon untuk benar-benar melentur. Ia adalah heroin yang saya mahu lihat di skrin. Saya mahu mencipta watak dengan seorang pelakon yang akan mewakili jenis wanita yang saya rasa seperti yang diperlukan oleh masyarakat kita.

AP: Anda pada asalnya berhasrat untuk memainkan peranan Alice. Adakah anda gembira dengan keputusan untuk berundur dan mengambil peranan sokongan?

WILDE: Oh ya. Tidak ada bahagian saya yang mahukannya dengan cara lain. Saya fikir apa yang Florence lakukan dengan peranan ini adalah sangat cemerlang. Watak ini adalah heroin selama-lamanya. Dan dia, sebagai seorang pelakon, adalah gabungan yang jarang berlaku ini yang sangat mahir, cemerlang secara komedi dan wira aksi yang boleh berlari seperti Tom Cruise. Seperti mana pelakon yang boleh melakukan aksi dan melakukan akrobatik emosi yang luar biasa ini dan melakukannya dengan mudah dalam loghat yang bukan milik mereka? Suka, jom. Ia seperti berjoging terbalik di atas sayap kapal terbang.

AP: Anda telah bercakap tentang beberapa pengaruh gaya anda, daripada fotografi Slim Aarons kepada thriller erotik Adrian Lyne. Apakah beberapa batu ujian lain?

WILDE: Saya peminat besar ikonografi tahun 1950-an dan banyak seni, seni bina, kereta, muzik. Ini adalah peluang untuk bermain di dunia itu. Pengaruh seni bina (Richard) Neutra adalah di seluruh filem.(Ahli Sinematograf) Matty Libatique dan saya benar-benar diilhamkan oleh Alex Prager dan fotografinya dan idea untuk mencipta kebimbangan melalui pembingkaian dan dunia buatan ini yang akan menjadi sangat memikat sehingga anda melihat sangat rapat.

Dan saya sentiasa membuat senarai main yang tidak berkesudahan dan senarai tontonan dan senarai bacaan. Ia adalah pelbagai jenis bahan yang sangat lucu. Orang ramai seperti, apakah filem ini? Anda mahu saya menonton “Requiem for a Dream” dan “The Truman Show” dan “Gentlemen Prefer Blondes,” dan anda mahu saya membaca “The Feminine Mystique,” tetapi juga Jordan Peterson?

AP: “Booksmart” menangani seksualiti wanita dengan cara yang sangat jujur ​​dan “Jangan Risau Sayang” sudah pun menimbulkan perbualan mengenai beberapa aksi seks yang ditunjukkan dalam treler. Adakah itu perjuangan untuk memasukkannya?

WILDE: Oh, ya. Terdapat banyak yang terpaksa dikeluarkan dari treler. MPA menyerang saya dan treler pada saat terakhir dan saya terpaksa memotong beberapa pukulan, yang saya kecewa kerana saya fikir mereka mengambilnya lagi. Tetapi sudah tentu kita masih hidup dalam masyarakat yang benar-benar puritan. Saya fikir kekurangan erotisme dalam filem Amerika adalah sesuatu yang baru. Kemudian apabila bercakap tentang keseronokan wanita, ia adalah sesuatu yang jarang kita lihat melainkan anda bercakap tentang pawagam aneh. Anda tahu, ia menarik kerana dalam banyak filem aneh, watak wanita dibenarkan untuk mempunyai lebih banyak keseronokan. Khalayak tidak semurni seperti yang disangkakan oleh syarikat. Namun orang ramai kecewa. Maksud saya, orang sudah kecewa dengan saya mengenai perkara ini. Saya fikir ia adalah bukti filem itu. Kami mahu menjadi provokatif. Ideanya bukan untuk membuat anda berasa selamat.

AP: Ini juga merupakan filem yang mendapat perhatian sejak awal, mengakibatkan kedua-dua buzz dan gosip. Bagaimana keadaan anda sebagai pembuat filem?

WILDE: Setiap pembuat filem mengidamkan orang ramai menonton filem mereka. Itu sahaja yang anda mahukan orang ramai melihatnya. Jika orang teruja dengan filem, atas sebab apa pun, apa yang anda harapkan ialah filem itu membawa mereka ke pintu. Sama ada anda seorang peminat kereta tahun 1950-an dan itulah yang akan membawa anda ke dalam filem ini, atau jika anda hanya pergi kerana anda peminat pelakon kami yang luar biasa, yang saya pentingkan ialah anda mempunyai peluang untuk menontonnya, dan Saya berharap bahawa orang kemudian mempunyai naluri untuk berkongsinya. Apa yang saya harapkan ialah orang melihatnya semula. Saya fikir ia adalah filem tontonan kedua yang sebenar. Terdapat banyak telur Paskah di sana.

—-

Ikuti Penulis Filem AP Lindsey Bahr di Twitter: www.twitter.com/ldbahrWe would love to thank the writer of this article for this awesome material

Olivia Wilde menjadi tumpuan dengan ‘Don’t Worry Darling’


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/