Pakar keganasan rumah tangga mengeluh akibat daripada perbicaraan Depp-Heard

sayan salah satu perbicaraan yang paling terkenal dan awam antara pasangan yang bercerai sehingga kini, semua mata tertumpu Johnny Depp dan Amber Heard – dua pelakon Hollywood pernah bercinta, mendakwa yang lain melakukan keganasan terhadap mereka.

Tetapi keputusan bercampur-campur juri itu sebahagian besarnya memihak kepada Depp dan mahkamah pendapat umum nampaknya sangat memihak kepada pelakon yang paling terkenal kerana melakonkan watak lanun yang nakal tetapi disayangi dalam filem Pirates of the Caribbean. Internet super-sleuths dan pengaruh berusaha keras untuk merungkai keterangan Heard yang menyokong Depp.

Tetapi peguam bela untuk mangsa keganasan rumah tangga yang terselamat menyifatkan keseluruhan perbicaraan itu sebagai tontonan, menyebabkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan dan tiada sebab untuk diraikan pada penghujungnya. Sebaliknya mereka memberi amaran perjalanan perbicaraan – dan keputusannya – telah menyebabkan kemudaratan kepada punca menangani keganasan rumah tangga dan membantu mangsanya.

Michelle Sacks, pengarah latihan di Pusat Wanita Kawasan Houston, berkata liputan perbicaraan itu tidak dapat dielakkan – boleh dilihat di mana-mana daripada skrin telefon bimbit ke televisyen di pejabat doktor kepada surat khabar dan majalah di barisan pembayaran di kedai runcit. Bagi sesetengah mangsa yang terselamat daripada keganasan rumah tangga, itu menjadi pencetus – terutamanya bagi mereka yang mempertimbangkan untuk mengemukakan cerita mereka buat kali pertama.

“Saya pasti, ia telah menimbulkan banyak perasaan. Jadi jika anda berfikir tentang mangsa yang terselamat yang telah cuba sembuh secara peribadi – ini pasti, anda tahu, kadangkala boleh mencetuskan tindak balas trauma,” katanya.

Beliau berkata beliau berharap keputusan perbicaraan itu tidak menjejaskan mereka yang ingin menceritakan kisah mereka sendiri.

“Hanya kerana juri memutuskan seperti itu, tidak bermakna ia tidak berlaku. Saya fikir itu sangat penting untuk diseberang – hanya untuk mempercayai sesiapa sahaja yang mungkin mendedahkan sesuatu kepada anda. Dan jika anda tahu bahawa seseorang sedang bergelut, beritahu mereka bahawa mereka tidak layak menerimanya, bahawa itu bukan salah mereka, dan bahawa terdapat perkhidmatan yang tersedia. Ia tidak semestinya sesuatu yang terkini.”

Menurut Gabungan Kebangsaan Menentang Keganasan Rumah Tangga, satu daripada empat wanita dan satu daripada sembilan lelaki mengalami keganasan pasangan intim yang teruk manakala satu daripada tiga wanita dan satu daripada empat lelaki telah mengalami beberapa bentuk keganasan fizikal oleh pasangan intim.

Beberapa pengulas dalam talian pada jejak itu mencadangkan kedua-dua pihak salah dan mengaitkannya dengan hubungan yang sangat toksik, di mana tanggungjawab harus dikongsi sama rata. Tetapi Sacks berkata keganasan dalam perhubungan tidak selalunya semudah itu.

“Saya akan memberitahu anda sekarang bahawa sentiasa ada, sentiasa penceroboh utama. Jadi kadangkala, apa yang kita lihat ialah jika terdapat jenis keganasan di kedua-dua belah pihak, mungkin anda mempunyai [aggressor] dan yang menengah hanya bertindak balas terhadap apa yang berlaku.

“Bukan mudah untuk cuba memikirkannya. Saya tidak mengatakan ada formula ajaib ini. Ia pasti memerlukan banyak usaha untuk mencuba untuk memikirkannya.”

Marta Prada Peláez, ketua pegawai eksekutif Perkhidmatan Pencegahan Keganasan Keluarga di San Antonio, Texas, berkata adalah penting untuk mengambil kira dinamik kuasa. Kuasa itu boleh ditentukan oleh siapa yang secara fizikalnya lebih besar, atau lebih terkenal atau lebih kaya.

“Johnny Depp ialah lanun Caribbean. dia [Edward] Tangan gunting. Dia adalah raksasa yang comel. Terdapat unsur simpati yang anda kembangkan kerana watak itu telah dibuat untuk berbuat demikian kepada anda secara emosi. Jadi saya fikir dia mengeksploitasi itu. Dalam hubungan di mana terdapat keganasan rumah tangga, tidak boleh ada dua pendera atau dua mangsa. Itu tidak berlaku. Itu bukan keganasan rumah tangga. Keganasan rumah tangga hanya mempunyai seorang pendera.”

Di sebalik usaha terbaiknya untuk mengelak perbicaraan, Peláez menyifatkan ia sebagai tontonan yang tidak perlu di mana tiada pemenang dan satu-satunya yang kalah ialah mangsa keganasan rumah tangga.

Dia berkata, dia berharap perbicaraan itu tidak menjejaskan mangsa yang terselamat atau membuat mereka kembali emosi dan mengingati ini adalah perbicaraan yang menentukan sama ada seseorang telah difitnah, bukan sama ada seseorang itu didera secara fizikal atau tidak.

“Kami tidak boleh membenarkan mangsa berundur dengan niat untuk mendapatkan bantuan dan mencari sumber semata-mata kerana perkara ini telah berlaku. Ia akan menjadi lebih sukar.

“Mereka sudah tidak mempunyai kepercayaan terhadap sistem. Semua sistem telah gagal berkali-kali.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Pakar keganasan rumah tangga mengeluh akibat daripada perbicaraan Depp-Heard


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/