Pakar Psikiatri Memberitahu Juri Weinstein Bahawa Ingatan Mangsa Rogol Boleh Menjadi Keruh Bertahun Selepas Serangan

“Perkosaan bukanlah seperti yang kita lihat di TV,” Dr Barbara Ziv memberitahu juri semasa Harvey WeinsteinPerbicaraan di Los Angeles, apabila dia dipanggil oleh pihak pendakwaan pada hari Selasa untuk memberi keterangan mengenai “mitos rogol” — dalam erti kata lain, membongkar kepercayaan umum masyarakat tentang rogol dan serangan seksual.

“Kebanyakan perkara yang orang percaya tidak tepat atau disokong oleh fakta,” kata Ziv, memberitahu juri bahawa tingkah laku mangsa rogol adalah “berlawanan dengan intuitif.”

Ziv ialah pakar psikiatri forensik dan pakar perubatan berlesen yang pakar dalam semua aspek serangan seksual, menilai tingkah laku kedua-dua mangsa dan pelaku. Sepanjang karier perubatannya selama berdekad-dekad, dia telah bekerja dengan lebih daripada seribu mangsa serangan seksual, tetapi tidak mempunyai kaitan dengan kes Weinstein dan tidak pernah bekerja dengan mana-mana Jane Does yang mendakwa mereka mangsa penderaan Weinstein. .

Ziv memberi keterangan sebagai pakar dalam perbicaraan jenayah pertama Weinstein di New York City pada 2020, serta perbicaraan serangan seksual Bill Cosby 2018 di Pennsylvania.

Ziv berada di tempat duduk selama berjam-jam. Selepas pembentangannya kepada juri, peguam bela Weinstein, Alan Jackson, memeriksa balas Ziv dengan panjang lebar, memfokuskan pada perbezaan antara definisi perundangan dan perubatan mengenai rogol dan persetujuan.

“Anda memberi keterangan tentang mitos rogol … Itu adalah generalisasi yang luas mengenai kelakuan,” kata Jackson, yang mana Ziv menjawab, “Saya datang ke sini untuk mendidik kebenaran tentang serangan seksual.”

Ziv dipanggil oleh pihak pendakwaan sebagai pakar untuk mengukuhkan kes mereka. Dijangkakan bahawa dalam perbicaraan kemudian, pihak pembelaan juga akan memanggil doktor atau pakar perubatan untuk mempertimbangkan kehilangan ingatan dan isu lain yang akan memberikan juri perspektif yang berbeza daripada kajian Ziv dan kerja psikiatri.

Memori adalah rumit, Ziv menjelaskan kepada juri, dan mangsa serangan seksual menyimpan kenangan tentang “trauma pusat” selama-lamanya, tetapi butiran lebih kecil mengenai serangan itu – seperti hari, masa, pakaian yang dikenakan oleh pelakunya, dsb. – boleh hilang. selama bertahun.

“Jika orang tidak melaporkan dengan segera, mereka mengatakan mereka tidak ingat bertahun-tahun kemudian,” kata Ziv. “Bukannya mereka berbohong … orang cuba memberikan yang terbaik … mereka cuba mengingati.”

Ziv menjelaskan bahawa walaupun polis kadangkala menggunakan “masalah ingatan” untuk mengatakan mangsa tidak boleh dipercayai, itu berubah apabila pemahaman mangsa rogol telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sebagai sebahagian daripada pembentangannya, Ziv memecahkan “mitos rogol,” memberitahu juri bahawa kebanyakan tingkah laku orang awam akan menganggap mangsa rogol adalah tidak benar, menurut pakar psikiatri yang pakar dalam serangan seksual.

Rogol sering berlaku di kalangan orang yang mengenali antara satu sama lain, walaupun kebanyakan orang percaya serangan biasanya dilakukan oleh orang yang tidak dikenali, kata Ziv. “Kebanyakan orang dirogol oleh seseorang yang dikenali mereka,” katanya kepada juri. Dia menjelaskan bahawa walaupun “rogol orang asing” berlaku, kebanyakan serangan seksual melibatkan orang yang mengenali antara satu sama lain dalam beberapa kapasiti, tidak seperti representasi yang biasa dilihat dalam televisyen dan filem.

Mangsa serangan seksual tidak menentang penyerang mereka, walaupun kebanyakan orang percaya mereka akan melawan, pakar psikiatri memberitahu juri. “Kebanyakan individu tidak menentang,” kata Ziv. “Malah jeritan dan jeritan lisan yang agresif bukanlah perkara biasa seperti yang kita sangka. … Ini berlawanan dengan intuisi. Anda akan fikir jika anda dilanggar, anda akan melawan.” Dia menambah, “Intinya adalah, itu tidak berlaku.”

Semasa pemeriksaan balas, Jackson bertanya kepada Ziv sama ada “ada yang melawan.” Dia menjawab, “Beberapa,” dan kemudian menyambung, “Adakah sesetengah wanita melawan? pasti. Mitosnya ialah ia perkara biasa.” Jackson kemudian bertanya, “Ada yang menjerit dan menjerit dan berteriak?” Ziv menjawab dengan cara yang sama, menjawab, “Beberapa.”

Ziv memberitahu juri bahawa mangsa serangan seksual biasanya tidak melaporkan dengan segera, walaupun kebanyakan orang percaya mereka akan pergi ke polis jika mereka diserang.

“Serangan seksual adalah jenayah yang tidak dilaporkan,” kata Ziv. “Walaupun ia dilaporkan, ia sangat jarang didakwa.”

Dia menjelaskan bahawa apabila mangsa melaporkan serangan, selalunya ia bukan kepada pihak berkuasa, tetapi mungkin kepada rakan atau ahli keluarga — tetapi tidak pernah berkata apa-apa pun adalah perkara biasa. Ziv berkata terdapat “peratusan besar [that] tidak pernah memberitahu sesiapa pun dalam hidup mereka.” Perasaan “malu” adalah sebab mengapa ramai mangsa tidak bercakap tentang serangan mereka, katanya, tetapi terdapat banyak sebab mengapa mangsa tidak bersuara. “Ia adalah subjek yang sangat sukar untuk dibincangkan.” Pakar psikiatri itu menambah, “Mereka takut tindak balas … pencerobohan ke dalam kehidupan peribadi mereka … takut dikategorikan sebagai rambang atau pembohong.”

Ziv memberitahu juri bahawa sikap mangsa serangan seksual berikutan serangan, sama ada gembira atau sedih, tidak menunjukkan sama ada mereka telah diserang atau tidak. “Tingkah laku selepas serangan seksual adalah berubah-ubah,” katanya. “Anda tidak boleh memberitahu sama ada seseorang individu telah diserang secara seksual berdasarkan akibat daripada tingkah laku mereka.”

Mangsa serangan seksual selalunya terus berhubung dengan pelakunya selepas serangan itu, jelas Ziv, sambil menyatakan bahawa kepercayaan umum ialah mangsa rogol tidak akan pernah melihat atau bercakap dengan perogol mereka lagi. Dia memberi keterangan bahawa kebanyakan orang benar-benar melihat pelakunya semula, dan mungkin akan terus berkomunikasi dengan mereka atas pelbagai sebab.

“Orang ramai bekerja dalam bulatan yang sama,” dia mencadangkan, menjelaskan bahawa mangsa mungkin tidak mahu rakan sebaya mengetahui apa yang berlaku. “Ia adalah pengalaman yang sangat memalukan untuk diserang secara seksual oleh seseorang yang anda kenali.”

Sebab mangsa serangan seksual mungkin bercakap dengan pelakunya selepas itu adalah kerana “mereka mahu memahaminya” atau mereka mahu meminta maaf. Selalunya, hubungan berterusan berlaku kerana mangsa takut tindakan balas dan “kerosakan cagaran,” kata Ziv, terutamanya apabila pelaku berada dalam kedudukan yang berkuasa. “Apabila pelaku merosakkan aspek lain dalam hidup anda … perkara itu menjejaskan trajektori anda selama-lamanya.”

Ziv juga memberitahu juri bahawa adalah perkara biasa bagi mangsa serangan seksual untuk melakukan hubungan seks dengan penyerang mereka di kemudian hari. “Banyak kali orang merasakan mereka hanya barangan yang rosak, dan tidak ada orang lain yang mahukannya supaya mereka mula bertindak seperti barang yang rosak.”

Jackson mencabar Ziv, bertanya, “Ada yang mengelak penyerang mereka dalam apa jua keadaan?”

“Ya,” dia menjawab.

Dan apabila dia bertanya, “Ada yang pergi ke polis dengan segera?” Dia menjawab, “Beberapa.”

We wish to thank the author of this write-up for this remarkable content

Pakar Psikiatri Memberitahu Juri Weinstein Bahawa Ingatan Mangsa Rogol Boleh Menjadi Keruh Bertahun Selepas Serangan


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/