Pakar trauma mengatakan bagaimana Amber Heard beremosi pada pendirian tidak, dengan sendirinya, menunjukkan dia berbohong tentang penderaan

  • Seorang juri bercakap bahawa Amber Heard tidak boleh dipercayai dalam pendirian.
  • Pakar trauma memberitahu Insider bahawa cara seseorang yang terselamat beremosi di tempat duduk bukanlah penunjuk mereka berbohong.
  • Bagaimana mangsa trauma hadir semasa menceritakan pengalaman mereka boleh berbeza-beza, kata mereka.

Pada akhir setiap perbicaraan, juri di seluruh Amerika ditugaskan untuk menimbang kredibiliti setiap saksi berdasarkan keterangan mereka dan bukti lain dalam kes itu.

Selepas keputusan itu diumumkan dalam kes fitnah antara Johnny Depp dan Amber Heard – yang menawan hati negara selama lebih daripada enam minggu – seorang juri mendedahkan bahawa pelakon wanita itu kalah dalam kes itu kerana sikapnya dalam pendirian dan bahawa dia “air mata buaya” apabila membuat dakwaan keganasan rumah tangga tidak “boleh dipercayai”.

Tetapi pakar dalam trauma memberi amaran supaya tidak bergantung semata-mata pada bagaimana seorang saksi boleh beremosi semasa memberi keterangan apabila menilai kredibiliti mereka. Seperti tentera, mangsa penderaan seksual atau domestik mungkin tidak hadir seperti yang diharapkan apabila menceritakan trauma mereka, kata mereka.

Sesetengah mangsa yang terselamat mungkin bertindak balas untuk menceritakan pengalaman mereka dan kelihatan ketakutan, gelisah atau tertekan, tetapi kemudian dengan cepat “terbalik” apabila badan mereka cuba menenangkan kegelisahan, Dr. Kate Porterfield, ahli psikologi klinikal di Program Hospital Bellevue untuk Korban Penyeksaan di New York City, memberitahu Insider.

“Oleh itu, orang itu kemudiannya boleh kelihatan rata, terpisah dan terputus hubungan,” kata Porterfield, yang bekerja dengan Pusat Dart untuk Kewartawanan dan Trauma di Universiti Columbia. “Semua ini sukar difahami oleh juri kerana nampaknya berlawanan dengan intuisi bahawa seseorang boleh kelihatan rata atau mungkin bosan, atau seseorang itu akan mengalami kesukaran mengingati butiran tentang sesuatu yang mengerikan yang dia alami.”

Amber Heard dan Johnny Depp.

Amber Heard dan Johnny Depp.

Reuters/Reuters


Memahami trauma dan berkebolehan empati

Depp memfailkan saman fitnah terhadap Heard sebagai tindak balas kepada op-ed yang ditulisnya untuk The Washington Post yang memperincikan pengalamannya dengan keganasan rumah tangga. Nama Depp tidak disebut, tetapi artikel itu ditafsirkan secara meluas sebagai mengenainya. Menurut tuntutan Depp bernilai $50 juta, Heard mengada-adakan insiden di mana dia menuduh Depp memukulnya dan, sebenarnya, menyerangnya secara lisan dan fizikal pada banyak kesempatan.

Heard menafikan dakwaan itu dan menuntut balas sebanyak $100 juta, dengan alasan Depp memfitnahnya melalui kenyataan yang dibuat oleh peguamnya, Adam Waldman, yang memanggil Dakwaan Heard tentang penyalahgunaan oleh Depp sebagai “tipuan”. Dia juga memberi keterangan Depp memukulnya secara fizikal semasa hubungan mereka, yang dinafikan Depp.

Keputusan juri, selepas hampir tiga hari perbincangan, menyebabkan kedua-duanya bertanggungjawab dengan Depp diberikan ganti rugi lebih $10 juta dan Heard $2 juta. Depp dianggap telah memenangi kes itu kerana dia berhutang kurang dalam ganti rugi.

Apabila yang tidak dinamakan juri lelaki bercakap mengenai Good Morning Americabeberapa hari selepas keputusan itu dijatuhkan, dia berkata bahawa Depp kelihatan lebih tulen dalam pendirian.

“Ramai juri merasakan apa yang dia katakan, pada penghujung hari, lebih boleh dipercayai,” kata juri dalam wawancara itu. “Dia kelihatan lebih realiti dari segi cara dia menjawab soalan. Keadaan emosinya sangat stabil sepanjang masa.”

Konteks adalah penting

Dr. Jim Hopper, ahli psikologi klinikal dan pakar trauma psikologi yang diiktiraf di peringkat kebangsaan, berkata sebagai manusia adalah wajar untuk membuat penilaian tentang seseorang berdasarkan cara mereka meluahkan emosi mereka.

“Anda hanya manusia, jadi anda tidak boleh menahannya,” kata Hopper, seorang rakan mengajar di Harvard Medical School. “Persoalannya ialah asas pengetahuan apa yang anda ada? … Jika mereka adalah seseorang yang mengalami trauma, adakah anda mampu berempati dengan seseorang yang mungkin meluahkan trauma itu dalam pelbagai cara yang berbeza?”

Hopper menganjurkan latihan mengenai pemprosesan trauma kepada kumpulan polis tentang amalan terbaik apabila berinteraksi dengan mangsa keganasan seksual.

Untuk membantu pegawai berhubung dengan lebih baik dengan mangsa yang terselamat ini, Hopper berkata dia menggunakan persamaan antara mangsa yang terselamat dan askar.

“Apabila pegawai polis dan askar bercakap tentang pengalaman ketenteraan mereka, mereka tidak selalu meluahkan banyak emosi malah mereka mungkin tidak mahu bercakap mengenainya kepada orang yang belum pernah ke sana dan tidak faham,” katanya. “Orang ramai boleh mengalami dan meluahkan semua jenis emosi yang berbeza, dan itu boleh menjadi sangat unik kepada individu, dan ia boleh menjadi unik kepada konteks.”

Dalam kes ini, sebagai contoh, perbicaraan sedang berlangsung di bilik mahkamah yang dipenuhi dengan penyokong Johnny Depp, kata Hopper.

“Bilik mahkamah penuh dengan peminat Johnny Depp yang sentiasa mengarahkan permusuhan besar-besaran terhadap Amber Heard dan semua saksinya,” kata Hopper. “Jadi bukan sekadar, adakah seseorang itu benar-benar trauma, dan bagaimana rupanya? Tetapi, juga, bagaimana rasanya mengenang trauma anda di khalayak ramai dengan sekumpulan orang yang bermusuhan merenung anda dan memberikan anda pandangan kotor sepanjang masa. ?”

Johnny Depp

Johnny Depp dilihat di Mahkamah Litar Daerah Fairfax pada 26 Mei 2022.


MICHAEL REYNOLDS/POOL/AFP melalui Getty ImagesKesan dunia sebenar

Kes antara Depp dan Heard adalah luar biasa dalam erti kata bahawa ia adalah perbicaraan fitnah yang sangat dipublikasikan di mana jutaan orang menonton — dan kedua-dua pihak adalah pelakon profesional.

Tetapi mangsa yang terselamat daripada keganasan rumah tangga, serangan seksual dan bentuk trauma lain adalah saksi dalam kes jenayah dan sivil setiap hari, dan pakar psikologi percaya adalah penting untuk mendidik orang ramai dan juri tentang cara otak berfungsi di bawah serangan untuk mengelakkan salah tanggapan yang berbahaya.

“Saya mempunyai beberapa pelanggan saya yang agak tercetus … yang agak kecewa dengan cara mereka menyaksikan Amber mendengar dirawat,” kata Porter. “Sekumpulan rakan ahli terapi saya berkata pelanggan mereka benar-benar mengalami masa yang sukar berdasarkan apa yang mereka lihat jika mereka menonton, dan kemudian apa yang mereka baca dan dengar di media dan media sosial.”

Semasa satu hari memberi keterangan, Heard menangis teresak-esak di atas tempat duduk sambil menceritakan, secara terperinci, bagaimana Depp menembusinya dengan botol alkohol semasa pergaduhan di Australia pada Mac 2015. Di seluruh media sosial, peminat Depp mencemuh gelagatnya di tempat duduk — menukarkan mukanya yang menangis menjadi meme.

Heard memberi keterangan, sambil menangis, bahawa dia telah menerima ratusan ugutan bunuh, jika tidak beribu-ribu, setiap hari sepanjang perbicaraan. Dia berkata prosiding dan penghinaan yang berkaitan membuatnya hidupkan kembali trauma yang disebabkan oleh Depp.

Peguamnya dalam kes itu berkata dalam hujah penutup bahawa juri harus melihat keputusan bersalah terhadap Heard sebagai mesej kepada “setiap mangsa penderaan rumah tangga di mana-mana.”

“Keputusan terhadap Amber di sini menghantar mesej bahawa tidak kira apa yang anda lakukan sebagai mangsa penderaan, anda sentiasa perlu melakukan lebih banyak lagi,” kata Peguam Benjamin Rottenborn. Peguam Depp meminta komen itu dicabut daripada rekod.

Julie Rendelman, bekas pendakwa pembunuhan Brooklyn, dan peguam pembelaan jenayah semasa dan penganalisis undang-undang memberitahu Insider apabila bekerja sebagai pendakwa ia sentiasa “menakutkan” untuk meminta mangsa untuk memberi keterangan.

“Mereka dilalui agak banyak, terutamanya dalam soal balas. Jika mereka bersedia dan memahami betapa pentingnya untuk memberitahu kebenaran, maka anda harap juri membuat keputusan yang betul,” kata Rendelman. “Ia sentiasa keputusan yang sukar (untuk mangsa) kerana pengiktirafan bahawa anda akan dipersoalkan tentang kredibiliti anda – seperti yang anda sepatutnya, kerana itulah maksud perbicaraan juri.”

Imej Johnny Depp dan Amber Heard.

Johnny Depp dan Amber Heard.

ELIZABETH FRANTZ/POOL/AFP melalui Getty Images/JIM WATSON/POOL/AFP melalui Getty Images


Mengambil semua bukti

Rendelman bersetuju bahawa setiap orang bertindak balas secara berbeza apabila memberi keterangan, dan menilai kredibiliti semata-mata pada cara seseorang saksi melakukan emote mungkin tidak membantu, tetapi berkata ia tidak sepatutnya diketepikan sepenuhnya.

Juri tidak melakukan apa-apa kesalahan dengan membentuk reaksi terhadap tingkah laku Heard di mahkamah, dan menjadi tugas mereka untuk menilai kredibilitinya, katanya.

“Apabila saya memberitahu seseorang berita buruk, saya sebenarnya ketawa kecil, bukan? Kerana saya gementar,” kata Rendelman. “Setiap orang mempunyai reaksi yang berbeza, jadi ia sentiasa mencemaskan apabila memikirkan bahawa juri akan memutuskan sesuatu berdasarkan semata-mata pada cara saya beremosi, atau orang lain, tetapi sekurang-kurangnya ia harus menjadi faktor untuk mereka pertimbangkan apabila mereka menentukan kredibiliti seseorang.”

Dalam perbicaraan ini, juri mempunyai lebih banyak perkara untuk menilai Heard daripada sekadar tingkah lakunya di atas pendirian, kata Rendelman.

Juri yang tidak dinamakan itu berkata dalam temu bualnya bahawa juri juga tidak puas hati dengan pembohongan Heard yang jelas tentang menderma penyelesaian perceraiannya $7 juta kepada American Civil Liberties Union dan Hospital Kanak-kanak Los Angeles, sebagai contoh.

Walaupun Terdengar berkata sebelum ini bahawa dia menderma penyelesaian itu, dia memberi keterangan bahawa dia tidak menyempurnakan dermanya.

“Bukan sahaja dia mempunyai, apa yang mereka lihat sebagai, ‘air mata buaya,'” kata Rendalman. “Ia adalah bahawa dia mempunyai emosi itu, atau kekurangannya, ditambah dengan soalan serius tentang kredibilitinya ketika dia memberi keterangan.”

Liputan percubaan oleh wartawan Insider Ashley Collman dan Jacob Shamsian disertakan dalam laporan ini.

We want to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Pakar trauma mengatakan bagaimana Amber Heard beremosi pada pendirian tidak, dengan sendirinya, menunjukkan dia berbohong tentang penderaan


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/