Panduan untuk Eurovision 2022

LONDON — Peraduan Lagu Eurovision bermula pada 1956 sebagai pertandingan muzik mesra antara penyiar televisyen perkhidmatan awam dan sejak itu telah berkembang menjadi acara muzik secara langsung — dan mungkin paling sipi — terbesar di dunia.

Tahun ini, pertandingan berlangsung sementara ada perang di Eropah; pada bulan Februari, penganjur acara mengumumkan bahawa Rusia akan dihalang daripada bertandingmemetik “krisis yang belum pernah terjadi sebelumnya di Ukraine.”

Minggu ini, 35 negara lain, termasuk Ukraine, bersaing dalam pusingan separuh akhir menjelang perlawanan akhir Sabtu, yang menarik lebih daripada 180 juta penonton di seluruh dunia. Acara itu, yang diadakan di Itali tahun ini, memberi ganjaran kepada penonton secara langsung, dengan klip daripada persembahan dan reaksi tersebar dengan pantas di media sosial.

Di bawah adalah ringkasan mengenai aksi yang hangat diperkatakan, nasihat tentang cara menonton dari Amerika Syarikat dan pandangan tentang bagaimana perang di Ukraine mungkin menjejaskan persaingan.

Setiap negara memilih lakonan dengan lagu asli yang mesti dipersembahkan secara langsung di atas pentas. Lagu ini dipilih sama ada oleh penyiar kebangsaan atau melalui beberapa jenis pertandingan. (Sebagai contoh, Sweden mempunyai “Melodifestivalen” untuk memilih penyertaannya.) Terdapat beberapa peraturan yang perlu diikuti oleh peserta, termasuk had tiga minit untuk panjang lagu dan larangan ke atas lirik atau gerak isyarat yang dianggap oleh penganjur sebagai politik .

Walaupun namanya, negara di luar sempadan geografi tradisional Eropah juga bersaing dalam Eurovision. Israel memulakan kerjaya pada tahun 1973, sebagai contoh, dan Australia telah mengambil bahagian sejak 2015. Tahun ini, Armenia dan Montenegro kembali bertanding selepas tidak bertanding pada 2021. Negara-negara yang lebih kecil turut diwakili, seperti San Marino, sebuah enklaf terkurung daratan di Itali dengan populasi hanya lebih 30,000. Tahun lepas, entri San Marinoyang dilakukan oleh penyanyi Senhit, menampilkan penampilan oleh penyanyi rap Amerika Flo Rida.

Pemenang Eurovision dipilih melalui gabungan undian oleh penonton di rumah dan oleh juri nasional di setiap negara. Markah daripada juri negara dikira dahulu, kemudian diumumkan undian peminat, bertindak demi tindakan, bermula dengan negara yang mendapat mata juri terendah. Bahagian persembahan ini boleh menjadi tegang dan sekata tidak selesa untuk ditontondengan kamera tahun lepas menunjukkan peserta dari Britain, Jerman, Belanda dan Sepanyol masing-masing menerima “mata sifar” yang digeruni daripada orang ramai.

Selepas dua separuh akhir telah mengurangkan peserta, peserta yang layak menyertai penyertaan dari negara “lima besar” – Britain, Perancis, Jerman, Itali dan Sepanyol – yang mempunyai hantaran automatik ke final kerana mereka menyumbang paling banyak kewangan kepada perjalanan pertandingan itu. Dua puluh lima negara akan bersaing di peringkat akhir tahun ini.

Secara tradisinya, pertandingan ini diadakan di negara yang memenangi tahun sebelumnya. Turin, di Itali, menjadi tuan rumah tahun ini selepas kumpulan rock itu Maneskin berjaya pada tahun 2021.

Perkhidmatan penstriman Peacock akan menyiarkan perlawanan akhir pada hari Sabtu mulai 3 petang waktu Timur. Perkhidmatan itu juga menstrim separuh akhir pertandingan. Pemain luncur angka Johnny Weir akan memberikan ulasan mengenai siaran itu.

Ulasan itu sering boleh menambah sedikit jenaka kepada banyak jam pertandingan yang disiarkan di televisyen. Di Britain, hos komedi Graham Norton telah menjadi terkenal kerana reaksi dan sindirannya.

“Kami mempunyai rangkaian muzik sebenar malam ini,” Norton berkata sambil memperkenalkan pertandingan 2021 dari bandar Rotterdam di Belanda. “Pementasan yang cemerlang, pencahayaan yang hebat, beberapa vokalis yang hebat, dan lain-lain – baik, ada yang rata seperti Holland.”

Pada mulanya, Kesatuan Penyiaran Eropah, yang menganjurkan Eurovision, berkata bahawa Rusia boleh terus mengambil bahagian kerana pertandingan itu adalah “acara budaya bukan politik.”

Sehari selepas pencerobohan, bagaimanapun, dengan Ukraine dan negara lain mengancam untuk menarik diri, kesatuan penyiaran berundur. Rusia tidak dapat mengambil bahagian, kata kesatuan itu dalam satu kenyataankerana kemasukan negara “akan membawa persaingan menjadi buruk.”

Sentimen, bias mesra dan politik boleh menjejaskan pengundian. Tahun ini, Ukraine adalah diutamakan untuk menang, dengan kumpulan rap dan rakyat Kalush Orchestra mewakili negara. Lagunya, “Stefania,” adalah ode kepada ibu kepada salah seorang ahli kumpulan itu. Perbuatan itu mendapat kebenaran khas daripada kerajaan Ukraine untuk melakukan perjalanan untuk pertandingan itu dan telah dilakukan di seluruh Eropah untuk mengutip derma untuk usaha perang.

Ukraine memenangi pertandingan itu pada 2016 dengan “1944,” oleh Jamala. Lagu itu adalah peringatan kepada Tatar Crimea semasa Perang Dunia II, tetapi ia adalah juga ditafsirkan sebagai ulasan pada pencerobohan Rusia ke atas Crimeayang berlaku dua tahun sebelumnya.

Jika Ukraine mengambil gelaran itu, perang dan krisis kemanusiaan di negara itu berkemungkinan besar akan memberi cabaran kepada penganjurannya pada 2023.

Pada masa lalu, apabila sebuah negara tidak dapat menjadi tuan rumah, negara lain telah melangkah masuk. Kali terakhir ia berlaku pada tahun 1980, ketika Israel enggan menjadi hos selepas menang untuk tahun kedua berturut-turut. Pertandingan itu diadakan di Belanda sebaliknya.

Jika Australia pernah memenangi pertandingan itu, kesukaran logistik untuk menganjurkan pertandingan Eropah terutamanya di benua yang berbeza bermakna negara dan penyiar Eropah akan menjadi tuan rumah bersama pertandingan tahun berikutnya bersama Australia, menurut Kesatuan Penyiaran Eropah.

Sweden telah memenangi Eurovision enam kali (kedua hanya selepas Ireland), dengan ABBA salah satu tindakan yang telah menuntut kemenangan untuk negara itu. Peserta Sweden tahun ini ialah Cornelia Jakobs, yang menyanyikan “Pegang Saya Lebih Dekat,” lagu pop hangat dan penuh emosi yang dibina dengan setiap ayat seterusnya.

Entri bahasa Sepanyol, yang dibawakan oleh Chanel, juga telah diramalkan akan berjaya pada perlawanan akhir, dengan lagu yang menarik, “SloMo,” diiringi dengan rutin tarian bertenaga tinggi.

Prospek untuk Britain, selepas mata sifar tahun lepas secara keseluruhan, sedang mencari. Kemasukan negara, “Lelaki Angkasa,” dipersembahkan oleh bintang TikTok Sam Ryder dan telah mengumpul sedikit momentum.

Terdapat juga pujian untuk kemasukan Australia, “Tidak sama,” dilakukan oleh Sheldon Riley. Lagu itu menggambarkan pengalaman zaman kanak-kanaknya, termasuk diagnosis Sindrom Asperger dia terima pada umur 6 tahun.

Maneskin mempunyai pergi ke kemasyhuran global sejak memenangi pertandingan 2021, membuat persembahan di “Saturday Night Live” dan di festival Coachella tahun ini.

Peserta Eurovision mempunyai tradisi menggunakan pementasan surealis, lirik dan kostum untuk menonjolkan diri.

Tahun ini, entri bahasa Norway, oleh duo pop Subwoolfer, telah mendapat perhatian. Lagu mereka, “Berikan Serigala Itu Pisang,” mempunyai pasangan itu memakai topeng serigala, dengan penari belakang dalam sut morph kuning.

Entri Moldova, “Trenuletul,” oleh Zdob si Zdub dan Advahov Brothers, telah membina pengikut dengan memasangkan instrumen tradisional seperti akordion dengan gitar elektrik. Lirik lagu mereka yang ceria dipadankan dengan koreografi band yang bersemangat.

Rancangan NBC “Pertandingan Lagu Amerika” membayangkan semula Eurovision untuk Amerika Syarikat, dengan 56 penyertaan dari 50 negeri, lima wilayah dan Daerah Columbia. Daripada disiarkan selama seminggu, seperti yang dilakukan oleh Eurovision, peraduan itu telah disiarkan setiap minggu di rangkaian sejak Mac.

Perlawanan akhir berlangsung pada hari Isnin, apabila AleXa, mewakili Oklahoma, menang dengan “Wonderland.” Lagu itu menerima 710 mata secara keseluruhan daripada juri dan pengundian awam, 207 mendahului penyertaan tempat kedua, dari Colorado.

Tetapi penilaian yang mengecewakan mencadangkan bahawa “Peraduan Lagu Amerika” gagal menangkap keseronokan Eurovision. Dalam temu bual dengan The New York Times, Audrey Morrissey, seorang eksekutif dalam rancangan itu, mencadangkan bahawa penonton AS mungkin memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan format tersebut. “Ia adalah sejenis mekanisme yang sangat berbeza — tidak ada persembahan lain di mana persembahan berlaku dan tidak ada kritikan selepas itu,” katanya.

Tahun depan ada sebuah Eurovision Kanada, di mana penyertaan dari tiga wilayah dan 10 wilayah negara akan bersaing dalam cabang yang asal. Pengembangan antarabangsa telah menjadi cita-cita untuk Eurovision. Martin Österdahl, penyelia eksekutif pertandingan itu, memberitahu podcast baru-baru ini, “Kami mengubah sedikit fokus kami dalam strategi kami daripada mengurus pertandingan kepada mengurus jenama, dan jenama itu akan menjadi jenama hebat hiburan global.”We would like to thank the author of this article for this outstanding material

Panduan untuk Eurovision 2022


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/