Pasangan Colorado yang bertemu di sekolah menengah telah berkahwin di hospital semasa pengantin lelaki sedang dirawat kerana kanser — lihat foto dari majlis istimewa mereka

  • Sepasang suami isteri telah mengadakan perkahwinan mereka di hospital di mana pengantin lelaki sedang menerima rawatan kanser.
  • Zach Stroup berkata dia melamar Madison Stroup pada 2021, selepas menewaskan kanser buat kali pertama.
  • “Kami tidak mahu kehilangan peluang untuk berkahwin antara satu sama lain,” kata Madison.

Sepasang suami isteri Colorado mengadakan majlis perkahwinan mereka di hospital tempatan di mana pengantin lelaki sedang menerima rawatan kanser pada bulan April.

Zach Stroup, 26, dan Madison Stroup, 24, mendapat perhatian tular selepas yang terakhir menyiarkan video TikTok pada bulan Ogos gambar pertunangan mereka, yang telah diambil sebelum Zach mengetahui bahawa kanser yang pernah dilawannya dahulu telah kembali. Klip itu, yang turut berkongsi perjalanan pemulihan kanser Zach dan perkahwinan hospital mereka, mendapat lebih 22 juta tontonan pada masa penulisan.

Pasangan itu memberitahu Insider bahawa mereka pertama kali bertemu di sekolah menengah pada 2015, tetapi hanya berkawan. Mereka berkata hubungan percintaan mereka bermula pada 2018 apabila Zach menghantar mesej Facebook kepada Madison memintanya untuk berkencan – pasangan itu menghadiri konsert Clay Walker dan menjadi tidak dapat dipisahkan.

“Kami telah bersama setiap hari sejak itu. Saya rasa satu-satunya masa kami berpisah adalah ketika dia berada di hospital,” kata Madison, merujuk kepada diagnosis kanser Zach.

Madison dan Zach Stroup bergambar semasa penggambaran pertunangan.

Madison dan Zach Stroup bergambar semasa penggambaran pertunangan.


Madison StroupPada November 2020, Zach telah didiagnosis dengan limfoma bukan Hodgkin (juga dikenali sebagai limfoma bukan Hodgkin atau NHL). Bentuk kanser ini berasal dari nodus limfa, terutamanya di sepanjang leher, ketiak, dan pangkal paha, dan menjejaskan limfosit, sejenis sel darah putih, yang memainkan peranan penting dalam fungsi sistem imun.

Jika tidak ditangkap lebih awal, ia boleh merebak ke organ lain di luar sistem limfa dan menjadi lebih sukar untuk dirawat. Persatuan Kanser Amerika menganggarkan bahawa pada tahun 2022, kira-kira 80,470 orang akan didiagnosis dengan NHL, menyumbang kira-kira 4% daripada semua kanser, dan kira-kira 20,250 orang akan mati akibatnya.

Selepas beberapa pusingan kemoterapi yang sukar, Zach memberitahu Insider bahawa dia mengalami remisi pada Mac 2021. Dua minggu kemudian pada bulan April, dia melamar Madison di pantai di Florida.

“Dia memberitahu saya ketika dia masih muda, dia tidak pernah percaya pada pasangan jiwa – dan kemudian dia bertemu dengan saya,” kata Madison.

Pengulangan kanser Zach menguji dan mengeratkan hubungan pasangan itu, kata mereka

Semasa pengalaman pertama Zach dengan NHL, Madison berkata doktor meyakinkan mereka bahawa walaupun ia mempunyai kadar kambuh yang tinggi, kadar kelangsungan hidup juga tinggi.

Apa yang doktor tidak jangkakan ialah NHL Zach akan kembali pada Disember 2021 dan menyasarkan sistem saraf pusatnya, sesuatu yang pasangan itu katakan mereka diberitahu jarang berlaku.

“Ia berada di tulang belakang toraksnya dan tumor itu berkembang secara agresif,” kata Madison. “Ia sangat besar sehingga memotong semua sensasi dari dadanya ke bawah.”

Pengulangan ini, dipasangkan dengan yang sedia ada penyakit Crohn diagnosis pada 2020, menyebabkan Zach kehilangan 112 paun (sebelum ini beratnya 240 paun), dan kesemuanya kecuali 10% mobiliti di sebelah kanannya.

“Saya tidak boleh mandi sendiri. Saya perlukan bantuan dengan segala-galanya,” kata Zach sambil menambah dia juga mengalami usus berlubang yang memerlukan pembedahan.

Madison berkata dia menjadi “penjaga 24/7” untuk Zach, yang “secara emosi dan fizikal” membebankan tetapi membawa mereka lebih rapat pada masa yang sama. Zach berkata mereka kehilangan begitu banyak akibat kanser, seperti tidur di katil yang sama, melancong, dan, disebabkan kerosakan saraf, malah terlalu menyakitkan untuk dia disentuh.

“Ia menunjukkan banyak yang kami dapat melalui semua itu dan cinta kami antara satu sama lain tidak berubah,” tambahnya, sambil menyatakan bahawa ia menanam benih untuk hubungan sepanjang hayat.

Madison dan Zach Stroup meraikan perkahwinan mereka di hospital.

Madison dan Zach Stroup meraikan perkahwinan mereka di hospital.


Madison StroupPasangan itu enggan membiarkan kanser merosakkan peluang mereka untuk berkahwin antara satu sama lain

Pada kemuncak perjuangan mereka, pasangan itu berkata mereka didesak oleh seorang pekerja sosial untuk berkahwin: “Kamu telah kehilangan begitu banyak. Jangan biarkan kanser menghilangkan perkahwinan anda,” Madison teringat kata-katanya.

Mereka berkata mereka merancang perkahwinan mereka dalam masa 48 jam dengan Choices Foundation, sebuah badan amal untuk golongan dewasa muda dengan kanser yang membiayai majlis mereka. Badan amal itu menyediakan kek, bunga tiruan, hiasan, dan hadiah. Madison berkata dia sudah membeli gaun pengantin sejurus selepas bertunang tetapi, kerana tergesa-gesa, dia tidak mempunyai peluang untuk menyesuaikannya.

Namun, walaupun gaun itu terlalu besar untuknya, dia memberitahu Insider bahawa ia tidak penting, kerana pasangan itu “tidak mahu kehilangan peluang untuk berkahwin antara satu sama lain.”

Gambar dari majlis perkahwinan hospital Madison dan Zach Stroup.

Gambar dari majlis perkahwinan hospital Madison dan Zach Stroup.


Madison dan Zach StroupMadison berkata upacara undang-undang berlaku pada bulan April di Pusat Perubatan Presbyterian St. Luke. Dia berkata jururawat datang pada hari cuti mereka untuk mengemaskan rambut dan soleknya, dan profesional perubatan lain di hospital itu melangkah untuk menjadi majlis perkahwinan mereka. Walaupun ibu bapa mereka dibenarkan hadir secara peribadi, rakan dan keluarga lain menonton di FaceTime kerana sekatan COVID-19 untuk melindungi pesakit yang menerima kemoterapi.

“Saya sangat gembira kerana saya dapat berkahwin dengan cinta dalam hidup saya. Terdapat banyak masa apabila saya tidak tahu sama ada kami akan dapat melakukannya atau tidak,” kata Madison sambil menambah bahawa majlis mereka memberi mereka kekuatan untuk meneruskan. “Saya tahu bahawa dia banyak berjuang untuk saya dan itu adalah hadiah yang tidak dapat saya balas.”

Dengan Zach kini dalam pengampunan, dan berat badan dan kekuatan bertambah setiap hari, pasangan itu berkata mereka berharap untuk memperbaharui ikrar mereka di hadapan mereka yang tidak dapat bersama mereka buat kali pertama. Mereka juga ingin kembali ke pantai untuk berbulan madu yang telah lama tertunggak tetapi buat masa ini, mereka hanya fokus untuk menikmati perkahwinan.We would like to give thanks to the writer of this short article for this awesome material

Pasangan Colorado yang bertemu di sekolah menengah telah berkahwin di hospital semasa pengantin lelaki sedang dirawat kerana kanser — lihat foto dari majlis istimewa mereka


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/