Pendapat | Post Elizabeth: Pertembungan seni dan realiti kontroversi ‘The Crown’

Komen

Anda sedang membaca Post Elizabeth, surat berita kami berikutan peralihan monarki British. Klik di sini untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda.

Ia adalah drama TV, tetapi “The Crown” membuat gelombang kehidupan sebenar.

Netflix tunduk minggu ini kepada kritikan daripada pukulan hebatnya menjelang tayangan musim kelima yang dijadualkan pada 9 November. Selepas klip muncul yang menggambarkan perbualan fiksyen 1991 antara John Major dan Putera Charles ketika itu mengenai turun takhta dan kesertaan, jurucakap bekas perdana menteri Britain itu mengejek persembahan itu hujung minggu lalu sebagai “tong-load karut.” Kemudian pelakon Judi Dench menulis sebuah surat terbuka memberi amaran bahawa “semakin dekat drama itu dengan zaman kita sekarang, semakin bebas ia kelihatan bersedia untuk mengaburkan garis antara ketepatan sejarah dan sensasi yang kasar.”

Sejak siri ini mula disiarkan pada 2016, pegawai kerajaan UKan pelakon dalam rancangan itu dan yang lain telah menyeru pelabelan yang lebih baik tentang gambaran fiksyen pemerintahan Ratu Elizabeth II. Kritikan terhadap ketidaktepatan telah berkembang apabila siri ini semakin menghampiri hari ini. Dengan sensitiviti yang meningkat sejak kebelakangan ini kematian daripada ratu lama, rungutan semakin memuncak tentang kedua-dua “The Crown” dan yang belum dikeluarkan Dokumentasi Netflix dikaitkan dengan Duke dan Duchess of Sussex (lebih dikenali sebagai Putera Harry dan Meghan Markle).

The treler untuk musim akan datang “The Crown,” yang digugurkan pada hari Khamis, memfokuskan pada masalah perkahwinan Charles dan Puteri Diana pada 1990-an, hubungan Charles dengan Camilla Parker Bowles (kini isterinya) dan perbualan Diana dengan wartawan, termasuk seorang yang terkenal Temu bual televisyen 1995.

Jalan cerita baharu itu “kedua-duanya sangat tidak adil kepada individu dan merosakkan institusi yang mereka wakili,” tulis Dame Judi, yang menyeru Netflix untuk ambil perhatian bahawa setiap episod adalah rekaan.

Gergasi penstriman, yang pada mulanya mempertahankan pendekatannya, telah lama menolak untuk menambah penafian sedemikian. “Kami sentiasa mempersembahkan ‘The Crown’ sebagai drama — dan kami yakin ahli kami memahami ia adalah karya fiksyen yang secara meluas berdasarkan peristiwa bersejarah,” Netflix berkata pada tahun 2020. Tetapi syarikat itu menukar kursus pada hari Jumaat dan menambah penerangan ini pada musim kelima treler: “Diinspirasikan oleh peristiwa sebenar, dramatisasi fiksyen ini menceritakan kisah Ratu Elizabeth II dan peristiwa politik dan peribadi yang membentuk pemerintahannya.” Bahasa yang sama adalah pada halaman pendaratan bersiri di laman web Netflix.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa terdapat begitu banyak kekecohan mengenai a rancangan berskrip. Siri ini, ditonton oleh 73 juta isi rumah antara 2016 dan 2020, menjadikan tontonan diraja sebagai sukan global. Gabungan berkilat peristiwa sebenar dan dialog yang dibayangkan mengaburkan fakta dan fiksyen, walaupun bagi kita yang menikmati kesilapan mengesan. An dianggarkan 29 juta orang menonton “The Crown” dalam masa seminggu selepas ketibaan musim keempat pada 2020 — lebih ramai penonton global berbanding perkahwinan Charles dan Diana pada 1981 di Britain, satu tabloid UK mencatatkan. “Orang Amerika memberitahu saya mereka telah menonton ‘The Crown’ seolah-olah mereka telah mengambil pelajaran sejarah. Nah, mereka belum,” berkata Abang Diana, Earl Spenceran peguambela daripada label kandungan.

Apabila watak Diana tiba dalam musim keempat, Netflix menambah nasihat kepada episod yang menggambarkannya bergelut dengan bulimia, memberi amaran bahawa penonton mungkin terganggu dengan adegan gangguan makan. Jadi konsep penafian bukanlah sesuatu yang asing, walaupun Netflix tidak mahu menyatakan secara eksplisit di mana ia telah mengambil kebebasan.

Ditanya tahun lepas tentang siri itu, Harry anak Diana berkata: “Ia adalah rekaan, tetapi ia berdasarkan kebenaran secara longgar. Sudah tentu ia tidak betul-betul tepat. Ia memberi anda gambaran kasar tentang gaya hidup itu, tekanan meletakkan tugas dan perkhidmatan di atas keluarga dan segala-galanya, apa yang boleh datang daripada itu.”

Dalam wawancara 2021 itu, Harry juga berkata: “Saya lebih selesa dengan ‘The Crown’ daripada saya melihat cerita yang ditulis tentang keluarga saya, isteri saya atau diri saya sendiri.”

Harry, yang telah berulang kali mengkritik eksploitasi media terhadap ibunya, berada di tempat yang janggal di sini: Dia dan isterinya sedang bersiap untuk melancarkan siri Netflix yang dilaporkan tentang kehidupan mereka sendiri. Didalam Pelbagai cerita penutup minggu ini, Meghan mencampur-adukkan berita gembira dan renungan peribadi tentang permaisuri dengan kenaikan pangkatnya Podcast Spotify. Dia juga berkata demikian mengenai siri Netflix mereka: “Seronok dapat mempercayai seseorang dengan kisah kami — seorang pengarah berpengalaman yang kerjanya telah lama saya kagumi — walaupun ia bermakna ia mungkin tidak seperti yang kami ceritakan. Tetapi itu bukan sebab kami memberitahunya. Kami mempercayai cerita kami kepada orang lain, dan itu bermakna ia akan melalui lensa mereka.”

Satu tafsiran mungkin: Meghan memberi isyarat kawalan terhad ke atas pengeluaran, di tengah-tengah laporan yang telah dicari oleh pasangan itu mengedit beberapa kandungan ekoran kematian permaisuri.

Tafsiran lain: Apabila ia datang kepada keluarga diraja, seni tidak meniru realiti begitu juga sebaliknya.

Berikut ialah video Siaran dari 2020 yang menyelidiki tentang peristiwa kehidupan sebenar yang mengilhami kandungan dalam musim keempat “The Crown.”

Musim 4 “The Crown” mengambil kira peristiwa seperti perkahwinan Puteri Diana dengan Putera Charles dan hubungan Ratu Elizabeth II dengan Margaret Thatcher. (Video: Allie Caren/The Washington Post)

Dan ini musim-empat Kajian semula siaransambil menyatakan bahawa mungkin “meresahkan” bahawa banyak watak masih hidup, menyimpulkan bahawa “akhirnya di wilayah yang biasa, ‘The Crown’ telah menyentuh saraf.”

Adakah anda menonton semula rancangan itu menjelang musim baharu? Tweet kami pendapat anda tentang episod atau perbahasan penafian: @Autumnsan1

Kesunyian raja: Di tengah-tengah drama mengenai drama Netflix, the letupan daripada jawatan Perdana Menteri Liz Truss selepas enam kecoh minggu menjadi tajuk utama seluruh dunia. Tetapi di luar Lettuce Liz rujukan (atau fakta bahawa Truss menjadi perdana menteri pertama sejak Winston Churchill berkhidmat untuk dua raja) ialah: kesunyian Raja Charles di tengah-tengah kemelut politik. Sama ada Charles yang berpendirian terkenal boleh diam sebagai raja adalah persoalan semasa dia menaiki takhta. Dalam dia alamat pertama sebagai raja, dia menyatakan bahawa peranannya telah berubah. Di tengah-tengah kekacauan Truss, dia tetap pada jadualnya dan tetap membisu. Sementara itu, Konservatif sedang menyelesaikan masalah kecil: Siapa yang akan menjadi PM seterusnya.

Beg surat: Sehingga 1 Oktober, lebih 50,000 surat dan kad telah dihantar kepada keluarga diraja yang menandakan kematian Ratu Elizabeth, Istana Buckingham disiarkan di Instagram. Kakitangan biasanya menghantar balasan borang, biasanya kad dengan gambar, kepada sesiapa sahaja yang menulis ke kediaman diraja selepas majlis seperti perkahwinan, hari lahir atau pengebumian. Ucapan takziah daripada Raja Charlesyang meresap ke media sosial, menampilkan foto 1952 dia semasa kecil dengan ibunya.

Adakah Camilla akan memakai berlian yang India — dan yang lain — mahu kembali? Berlian Koh-i-Noor seberat 105 karat, yang kini diletakkan di mahkota permaisuri British, kini menarik perhatian kerana pertabalan telah ditetapkan pada Mei depan, menulis The Post’s Karla Adam dan Niha Masih. Berlian adalah salah satu daripada banyak khazanah yang dipertikaikan yang diperoleh Britain sebagai pemerintah sebuah empayar global — warisan juga dalam penelitian sejak kematian Ratu Elizabeth bulan lalu.

India — sebuah negara (dan bekas tanah jajahan) yang dengannya Britain ingin menandatangani perjanjian perdagangan — telah berulang kali dituntut agar berlian itu dikembalikan. Kerajaan British, bertindak balas minggu lepas kepada cerita muka depan mencadangkan bahawa Camilla mungkin tidak memakai mahkota untuk mengelak menyusahkan India, berkata isu itu adalah satu untuk Istana Buckingham. Pihak istana enggan mengulas.

Melainkan perhatian menjadi kecoh, kami meramalkan bahawa sebarang pengumuman tidak mungkin sehingga lebih dekat dengan pertabalan.

Ingat kita berkata kami suka kandungan haiwan diraja? Baiklah, kami maksudkannya. Untuk menandakan hari lahirnya (15 Okt.), Sarah Ferguson, bekas isteri Putera Andrew, Duke of York, berkongsi foto dengan Muick dan Sandy, corgis yang pernah menjadi milik Ratu Elizabeth II. Anjing-anjing itu sekarang dijaga oleh pasangan yang bercerai, yang berkongsi rumah di Windsor.

Ikut @washingtonpost dan @postopinions di Instagram untuk lebih banyak liputan berita.

Adakah anda mempunyai soalan tentang peralihan diraja Britain? Serahkan mereka di sini.We want to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Pendapat | Post Elizabeth: Pertembungan seni dan realiti kontroversi ‘The Crown’


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/