Pengarang Percy Jackson SLAMS peminat berang kerana pelakon pelakon kulit hitam berusia 12 tahun dalam siri Disney+

Pengarang Percy Jackson, Rick Riordan, menghebohkan troll ‘perkauman’ dalam satu kenyataan pedas berikutan gangguan dalam talian terhadap Leah Jeffries, 12 tahun, pelakon kulit hitam, yang baru-baru ini dilakonkan dalam adaptasi TV siri fantasi itu.

Dalam catatan yang dikongsikan ke laman webnya pada hari Selasa, Riordan menyelar subset peminat yang kecewa kerana peranan Annabeth, yang ‘disifatkan sebagai putih dalam buku,’ akan dimainkan oleh seorang gadis kulit hitam. ‘Kawan, itu perkauman,’ tulisnya.

Lelaki berusia 57 tahun itu meluahkan rasa sedihnya kerana dia terpaksa mempertahankan pelakon dan berkata dengan pasti bahawa peranan itu diserahkan kepada pelakon terbaik untuk bahagian itu, sambil menambah: ‘Kita sepatutnya boleh bersetuju bahawa membuli dan mengganggu kanak-kanak dalam talian adalah salah.’

Pelakon penuh: Leah Sava Jeffries (kiri) dan Aryan Simhadri (kanan) telah dilakonkan dalam siri Percy Jackson and the Olympians (dibintangi oleh Walker Scobell - tengah)

‘Itu perkauman’: Pengarang Percy Jackson, Rick Riordan, menghebohkan troll ‘perkauman’ dalam kenyataan pedas berikutan gangguan dalam talian terhadap Leah Jeffries, 12 tahun, seorang pelakon kulit hitam, yang baru-baru ini dilakonkan dalam adaptasi TV fantasi siri (Riordan, kiri; Jeffries, kanan)

‘Siaran ini khusus untuk mereka yang mempunyai masalah dengan pelakon Leah Jeffries sebagai Annabeth Chase,’ tulis Riordan.

Minggu lalu Disney+ melengkapkan barisan pelakon yang akan datang, Percy Jackson and the Olympians, mengumumkan Leah Jeffries dan Aryan Simhadri sebagai Annabeth dan Grover.

‘Sambutan terhadap pelakonan Leah adalah sangat positif dan menggembirakan, sebagaimana yang sepatutnya. Leah membawa begitu banyak tenaga dan semangat untuk peranan ini, begitu banyak kekuatan Annabeth. Dia akan menjadi contoh teladan untuk generasi baru gadis yang akan melihat dalam dirinya jenis wira yang mereka mahu,’ sambungnya.

‘Jika anda mempunyai masalah dengan pemutus ini, bagaimanapun, bincangkan dengan saya. Anda tidak mempunyai orang lain untuk dipersalahkan. Apa sahaja yang anda ambil daripada siaran ini, kita sepatutnya boleh bersetuju bahawa membuli dan mengganggu kanak-kanak dalam talian adalah salah,’ tulis penulis.

Dalam catatan yang dikongsikan ke laman webnya pada hari Selasa, Riordan menyelar subset peminat yang kecewa kerana peranan Annabeth, yang 'disifatkan sebagai putih dalam buku,' akan dimainkan oleh seorang gadis kulit hitam. 'Kawan, itu perkauman.'

Dalam catatan yang dikongsikan ke laman webnya pada hari Selasa, Riordan menyelar subset peminat yang kecewa kerana peranan Annabeth, yang ‘disifatkan sebagai putih dalam buku,’ akan dimainkan oleh seorang gadis kulit hitam. ‘Kawan, itu perkauman.’

Watak Annabeth ‘digambarkan sebagai putih dalam buku’ dan dimainkan oleh pelakon kulit putih Alexandra Daddario dalam siri filem itu tetapi untuk melakonkan adaptasi televisyen, Riordan menjelaskan bahawa pasukan itu menggunakan ‘dasar syarikat Disney mengenai tanpa diskriminasi.’

Ini bermakna jabatan pemutus mencari ‘penghibur yang berkelayakan, tanpa mengira kecacatan, jantina, bangsa dan etnik, umur, warna kulit, asal negara, orientasi seksual, identiti jantina atau apa-apa asas lain yang dilarang oleh undang-undang.’

Riordan, yang banyak terlibat dalam proses itu, menyebutnya ‘panjang, sengit, besar-besaran dan menyeluruh’ tetapi berbaloi kerana ia membawa kepada mencari ‘yang terbaik daripada yang terbaik.’

‘Leah Jeffries ialah Annabeth Chase,’ katanya kosong.

‘Sesetengah daripada anda nampaknya berasa tersinggung atau marah apabila bantahan anda disebut dalam talian sebagai perkauman,’ jelasnya.

‘Anda sama ada tidak sedar, atau telah menolak, kerja keras Leah selama bertahun-tahun mengasah krafnya, bakatnya, ketabahannya, tumpuannya, kehadiran skrinnya. Anda enggan mempercayai pemilihannya mungkin berdasarkan merit.

'Anda menilai kesesuaiannya untuk peranan ini semata-mata dan secara eksklusif pada penampilannya. Dia adalah seorang gadis kulit hitam memainkan seseorang yang digambarkan dalam buku sebagai kulit putih. Kawan, itu perkauman.' (Annabeth digambarkan dalam siri filem yang dimainkan oleh Alexandra Daddario)

‘Anda menilai kesesuaiannya untuk peranan ini semata-mata dan secara eksklusif pada penampilannya. Dia adalah seorang gadis kulit hitam memainkan seseorang yang digambarkan dalam buku sebagai kulit putih. Kawan, itu perkauman.’ (Annabeth digambarkan dalam siri filem yang dimainkan oleh Alexandra Daddario)

‘Tanpa melihat dia memainkan peranan itu, anda telah menilai dia (pra + hakim = prasangka) dan memutuskan dia mesti diupah semata-mata untuk mengisi kuota atau menanda kotak kepelbagaian,’ dia menegur.

Riordan menegaskan pengkritik percaya bahawa dia – pencipta watak – ‘mesti telah dipaksa, dicuci otak, disogok, diancam, apa sahaja, atau saya sebagai pengarang lelaki kulit putih tidak akan pernah memilih pelakon kulit hitam untuk bahagian kulit putih secara kanonik ini perempuan.’

Dalam siri ini, Percy Jackson – seorang setengah dewa yang separuh manusia fana dan separuh tuhan abadi – dituduh oleh dewa langit Zeus kerana mencuri petir tuannya.

Percy kini mesti mengembara ke seluruh Amerika untuk mencari panahan petir ini dan kembali ke Zeus di Olympus dengan bantuan rakannya Annabeth dan Grover.

‘Sebaik sahaja anda melihat Leah sebagai Annabeth, dia akan menjadi seperti yang anda bayangkan Annabeth, dengan andaian anda memberinya peluang itu, tetapi anda enggan mengakui bahawa ini mungkin benar,’ tulis Riordan. ‘Anda menilai kesesuaiannya untuk peranan ini semata-mata dan secara eksklusif pada penampilannya. Dia adalah seorang gadis kulit hitam memainkan seseorang yang digambarkan dalam buku sebagai kulit putih.

‘Kawan, itu perkauman.’

Dia seterusnya berkata bahawa dia berbangga dengan siri baharu ini dan ia ‘menghormati semangat Percy Jackson dan Olympians.’

'Leah Jeffries ialah Annabeth Chase,' katanya kosong. 'Anda sama ada tidak sedar, atau telah menolak, kerja keras Leah selama bertahun-tahun mengasah krafnya, bakatnya, ketabahannya, tumpuannya, kehadiran skrinnya. Anda enggan percaya pemilihannya mungkin berdasarkan merit.'

‘Leah Jeffries ialah Annabeth Chase,’ katanya kosong. ‘Anda sama ada tidak sedar, atau telah menolak, kerja keras Leah selama bertahun-tahun mengasah krafnya, bakatnya, ketabahannya, tumpuannya, kehadiran skrinnya. Anda enggan percaya pemilihannya mungkin berdasarkan merit.’

Menambah: ‘Jika anda tidak memahaminya, jika anda masih kecewa dengan pelakon trio yang mengagumkan ini, maka tidak kira berapa kali anda telah membaca buku itu. Anda tidak belajar apa-apa daripada mereka.’

Riordan akan menulis bersama skrip perintis dengan Jon Steinberg, dengan James Bobin ditetapkan untuk mengarahkan episod perintis. Pengeluaran dijangka bermula tidak lama lagi di Vancouver, menurut Variety.

Steinberg akan menyelia siri ini bersama rakan penerbitnya Dan Shotz, yang juga akan menerbitkan eksekutif bersama Riordan, Bobin, Rebecca Riordan, Bert Salke, Monica Owusu-Breen, Jim Rowe dan Ellen Goldsmith-Vein, Jeremy Bell dan DJ Goldberg The Gotham Group.

Buku pertama Riordan – Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief – telah diadaptasi menjadi filem cereka pada tahun 2010, dibintangi Logan Lerman sebagai Percy Jackson, Alexandra Daddario sebagai Annabeth Chase dan Brandon T. Jackson sebagai Grover Underwood.

Mereka juga membintangi sekuel 2013 Percy Jackson: Sea of ​​Monsters, walaupun buku-buku lain dalam francais itu tidak pernah diadaptasi.

Fantasi: Percy Jackson - setengah dewa yang separuh manusia fana dan separuh tuhan abadi - dituduh oleh dewa langit Zeus kerana mencuri petir tuannya (Brandon T. Jackson, Logan Lerman, Alexandra Daddario dalam filem Percy Jackson)

Fantasi: Percy Jackson – setengah dewa yang separuh manusia fana dan separuh tuhan abadi – dituduh oleh dewa langit Zeus kerana mencuri petir tuannya (Brandon T. Jackson, Logan Lerman, Alexandra Daddario dalam filem Percy Jackson)

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Pengarang Percy Jackson SLAMS peminat berang kerana pelakon pelakon kulit hitam berusia 12 tahun dalam siri Disney+


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/