Pengebumian Ratu Elizabeth II adalah produksi perpisahan selama berabad-abad

Penonton yang berada di sepanjang Perarakan Pengawal Kuda London menonton liputan langsung pengebumian Ratu Elizabeth II melalui telefon.
Penonton yang berada di sepanjang Perarakan Pengawal Kuda London menonton liputan langsung pengebumian Ratu Elizabeth II melalui telefon. (Sarah L. Voisin/The Washington Post)

LONDON — Terdapat filem blockbuster diraja sebelum ini, tetapi tidak pernah persembahan seperti ini.

Pengebumian Ratu Elizabeth II ialah pengeluaran perpisahan yang dipentaskan dengan rumit yang mempunyai segala-galanya: pakaian yang rumit, bagpipe dan loceng tol, askar berkuda, meriam dan istana.

Jalan-jalan di sepanjang laluan perarakan sesak dengan orang ramai, tetapi penonton yang jauh lebih besar menonton di TV di seluruh dunia.

Ramai penganalisis berkata pengebumian itu boleh menjadi acara TV tunggal yang paling banyak ditonton dalam sejarah, dengan sebahagian besar daripada 7.7 bilion orang di seluruh dunia menangkap sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya.

Mereka yang telah merancang ini selama beberapa dekad jelas mempunyai penonton itu dalam fikiran.

Dianggarkan 650 juta orang menyaksikan pendaratan bulan pertama pada tahun 1969, satu rekod pada masa itu. Lebih daripada 2 bilion dipercayai telah menonton pengebumian Puteri Diana pada tahun 1997, tetapi telefon bimbit dan internet yang dipertingkat telah menjadikannya lebih mudah untuk menonton acara besar hari ini.

Skrin gergasi telah disediakan di dataran luar di bandar-bandar di seluruh negara. Lebih daripada 100 pawagam dan gereja menunjukkan siaran skrin besar liputan BBC. Syarikat Royal Shakespeare menayangkan pengebumian di teaternya di Stratford-upon-Avon di tengah England.

Sejak covid, banyak gereja disediakan untuk pengebumian Zoom. Pada hari Isnin, ramai orang duduk di bangku gereja di Holy Trinity di Dataran Sloane London, menonton dengan bau kemenyan memenuhi udara pagi.

Pub dan restoran yang biasanya tidak mempunyai TV mendapatnya untuk pengebumian. Di Motcombs, sebuah restoran Mediterranean tidak jauh dari Istana Buckingham, orang ramai minum kopi atau champagne sambil menonton.

“Kami fikir sesetengah orang mungkin tidak dapat menangani orang ramai dan memerlukan tempat untuk menonton,” kata Ken Anderson, yang berkata anaknya adalah pemiliknya.

Apabila polis tidak lagi membenarkan orang masuk ke Hyde Park London, beberapa ribu hanya berdiri di jalan kosong berhampiran gedung membeli-belah Harrods sambil mendengar lagu-lagu pujian yang dibunyikan melalui pembesar suara.

“Saya tidak akan melihat perkara seperti ini lagi,” kata Jillian Martin, seorang pendidik dari Ireland Utara.

Pegawai-pegawai British bertaruh bahawa usaha besar untuk memberikan ratu hantaran sewajarnya, yang kosnya masih tidak diketahui, akan kembali jauh lebih banyak dalam hasil pelancongan.

Penyiar Jepun NHK menyiarkan pengebumian secara langsung, dengan tafsiran serentak, dan pengebumian itu merupakan istilah popular ketiga di Twitter Jepun.

Di Hong Kong, ratusan orang menonton pengebumian di telefon dan tablet mereka, meletakkan bunga dan mengibarkan bendera Union Jack di luar Konsulat British. Hong Kong adalah tanah jajahan British selama satu setengah abad sehingga bandar itu kembali ke pemerintahan China pada tahun 1997.

Di Sydney, Graham Cousens, 56, keluar bersama rakan-rakan tetapi berkata dia telah meletakkan televisyennya di rumah untuk merakam pengebumian.

“Ia adalah detik yang sangat bermakna,” katanya. “Bukannya secara peribadi saya berasa begitu, tetapi saya dapat melihat apa maknanya kepada bahasa Inggeris.”

Malah Google menjadikan logonya hitam di UK pada hari Isnin sebagai penghormatan kepada permaisuri.

Tidak semua orang di pusat London berpuas hati dengan kehadiran keselamatan yang besar, stesen Tube yang dikunci dan jalan yang disekat.

“Saya boleh memikirkan perkara yang lebih baik untuk membelanjakan semua wang ini. Sudah tentu, ia bagus untuk pelancongan dan penjual bunga, tetapi saya tidak pasti ratu akan terlibat dalam kemewahan ini,” kata Lily Haverford, 42, seorang guru.

“Ia cantik seperti gambar, tetapi, pada akhirnya, apakah maksudnya sebenarnya?” dia berkata.

Ramai orang yang ditemu bual di seluruh dunia berkata ia adalah tontonan yang patut dipentaskan.

Untuk menyediakan latar belakang, mercu tanda London telah digosok. Gulungan tanah baru diletakkan berhampiran Wellington Arch, di mana keranda dipindahkan ke van jenazah untuk perjalanan sejauh 25 batu ke tempat peristirahatan terakhir permaisuri di Windsor.

Malah kereta jenazah itu dibuat untuk TV, dengan tingkap besar dan pencahayaan dalaman yang direka untuk memberikan orang ramai pandangan yang terbaik tentang keranda Baginda — tetapi yang lebih penting, untuk menjadikannya “meletus” di televisyen.

“Ia mesti kelihatan bagus untuk TV,” kata seorang tukang kebun yang sibuk memilih “kepingan mati” dari katil bunga berhampiran Istana Buckingham sebelum pengebumian.

Muziknya sangat kuat, dengan pancaragam tentera, bagpiper dan pemain dram mengiringi keranda ratu.

Para pemain adalah berpakaian sempurna. Pengawal Grenadier memakai tunik merah terang dan topi kulit beruang mereka yang terkenal, yang lain disarungkan dengan bulu angsa upacara. Beefeaters dalam kolar keroncong tersendiri mereka. Raja Charles III dan Putera William, kini yang pertama dalam barisan takhta, dalam pakaian seragam tentera yang rapi dengan pingat.

Foto: Di dalam kilang yang membuat pakaian seragam diraja

Di Bermuda, Kim Day, seorang ekspatriat yang terlibat dalam teater komuniti dan menonton pengebumian di teater yang menunjukkannya secara langsung, berkata Britain mengadakan “pertunjukan yang sempurna.”

Peristiwa langsung sangat menyayat hati untuk dilakukan, kata Jon Reynaga, penerbit filem dan TV Britain.

Tetapi beliau berkata melibatkan tentera, perancangan kerajaan selama bertahun-tahun dan keluarga diraja di sebalik semua itu, adalah unik.

“Mereka bercakap hari ini selama berjam-jam tentang bola, tongkat, simbolisme – dan orang menyukainya,” katanya.

Di sepanjang laluan perarakan London, dipenuhi dengan bendera British yang besar, untuk suatu hari nampaknya semua orang menjadi tambahan pada set filem.

Orang-orang yang berkabung di jalanan mengunci tangan dan menundukkan kepala mereka dalam keheningan seketika. Ada yang memakai kostum bertemakan diraja.

Banyak bunga yang dilambung, hujan yang turun sehingga pemandu van jenazah diraja terpaksa menyapunya dengan pengelap cermin depan.

“Kami sangat berbangga kerana melakukan sesuatu dengan betul,” kata Jess Fox, 24, dari York, England, yang meninggalkan rumahnya pada 4:45 pagi untuk ke London. “British berasa sangat gembira dan bangga melihat bahagian itu.”

Orang ramai di luar Biara Westminster berdiam diri selama dua minit untuk menandakan pemergian Ratu Elizabeth II pada 19 September. (Video: The Washington Post)

Pengebumian itu adalah pengeluaran akhir buku yang sempurna untuk pemerintahan tujuh dekad permaisuri, yang dibuka dengan pertabalan televisyen pertama dalam sejarah dan berakhir dengan acara diraja yang paling banyak ditonton.

Ramai warga Britain membeli TV untuk pertabalan 1953, dan kemudian memakai tali leher dan pakaian untuk ditonton.

Dokumen perancangan BBC, yang disimpan di Arkib Negara, menunjukkan bahawa rangkaian itu memahami, walaupun ketika itu, bahawa ia adalah penyiaran untuk planet ini, bukan untuk British sahaja.

“Keseluruhan sumber teknikal BBC akan digunakan untuk membuat liputan mengenai Pertabalan untuk dunia dari subuh hingga selepas tengah malam pada 2 Jun,” katanya.

Terdapat rancangan blockbuster lain dalam katalog diraja, terutamanya menampilkan Puteri Diana dalam peranan membintangi atau menyokong. Puteri glamor dengan senyuman elektrik itu pada dasarnya membawa keluarga diraja ke dunia baharu yang terang benderang — cara TV warna mengetepikan hitam dan putih.

Mula-mula ialah “perkahwinan abad ini” Diana pada 1981 dengan Putera Charles ketika itu, kemudian pengebumiannya 16 tahun kemudian, kemudian perkahwinan anak lelaki selebritinya, William dan Catherine yang elegan, kemudian Harry dan Meghan — sesuai, akhirnya, pelakon sebenar sebagai bintang bersama diraja.

Bercakap dengan wartawan Washington Post pada tahun 1994 pada majlis makan malam di Washington, Diana ditanya bagaimana perasaan berjalan di lorong dengan mata dunia memandangnya dalam pakaian dongengnya.

“Ya Allah,” katanya. “Pakaian saya sangat berkedut; Apa yang saya fikirkan ialah, ‘Saya perlukan seterika.’ ”

Dan sudah tentu, keluarga diraja juga telah menjadi subjek sensasi televisyen sebenar, “Mahkota,” yang telah mengaburkan garis antara fakta, fiksyen dan fandom.

Jennifer Hassan dari The Post menganalisis bagaimana “The Crown” Netflix menggambarkan Ratu Elizabeth II sepanjang pemerintahannya selama beberapa dekad. (Video: Allie Caren/The Washington Post)

Berikut ialah episod ‘The Crown’ untuk ditonton untuk mengetahui lebih lanjut tentang permaisuri

Isnin adalah mengenai Elizabeth dan mengadakan pertunjukan terakhir pemerintahan bersejarahnya. Rangkaian TV British menjalankan acara sepanjang hari tanpa rehat komersial.

BBC telah menerima sedikit kehangatan daripada pengkritik yang percaya rangkaian yang dibiayai kerajaan telah melampaui liputan.

“Ia menyedihkan apabila dia pertama kali meninggal dunia,” kata Brendan Hoffman, 50, ketika dia duduk di sebuah bar di Sydney. “Tetapi ini,” katanya sambil memberi isyarat kepada televisyen besar yang menunjukkan kereta jenazah ratu dalam perjalanan ke Istana Windsor, adalah “porno berkabung.”

Pengebumian telah dirancang dengan ketepatan yang akan menggembirakan pengurus pentas Broadway. Jadual rasmi menetapkan keranda ratu dipindahkan ke Westminster Abbey pada 10:44 pagi Bukan 10:40, bukan 10:45.

William Shawcross, seorang penulis biografi diraja, berkata perancang akan memikirkan dengan tepat berapa lama kereta senjata itu akan mengambil masa untuk membuat perjalanan, berlatih dan mengukur setiap langkah 140 atau lebih pegawai Tentera Laut Diraja yang menanggungnya, hingga ke langkah kedua.

Lewat petang Isnin di Windsor, selepas kebaktian di St. George’s Chapel, Lord Chamberlain memecahkan Tongkat Pejabat kayu istiadatnya dan meletakkannya di atas keranda permaisuri, melambangkan berakhirnya pemerintahannya.

Ketika Pemidu Raja Berdaulat memainkan ratapan, kerandanya hilang dari pandangan ketika diturunkan ke dalam Bilik Kebal Diraja.

Dan tirai itu jatuh.

Michael E. Miller di Sydney, Amanda Coletta di Bermuda, Julia Mio Inuma di Tokyo dan Karina Tsui di Washington menyumbang kepada laporan ini.

We wish to give thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Pengebumian Ratu Elizabeth II adalah produksi perpisahan selama berabad-abad


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/