Pengeluar James Bond Mencari 007 Baharu Yang Akan Berkomitmen Selama Sedekad: ‘Bond Berkembang Seperti Lelaki Berevolusi’

Mendarat James Bond mungkin pertunjukan lakonan terbesar di Hollywood, tetapi 007 penerbit Barbara Broccoli dan Michael G. Wilson berkata mereka masih perlu meletakkan bakal pelakon di bahagian itu.

Bila Kepelbagaian mengejar penerbit paling terkenal di Britain pada akhir Ogos, mereka sibuk membuat persiapan untuk ulang tahun ke-60 Bond pada bulan Oktober. Tetapi pencarian pelakon baharu untuk melakonkan watak pengintip paling terkenal di dunia secara senyap-senyap bergemuruh di latar belakang. Ia masih “hari-hari awal,” dakwa mereka, tetapi sesiapa yang memegang peranan itu harus berada di dalamnya untuk jangka masa panjang.

Untuk seketika, orang itu kelihatan seperti Idris Elba. Tetapi bintang “Luther” itu baru-baru ini berkata dia tidak melihat Bond apabila dia “melihat cermin” — kenyataan yang sesetengah orang telah mentafsirkan sebagai penolakan Elba kepada 007.

Brokoli dan Wilson baru-baru ini tidak bercakap dengan calon Bond yang lama pada masa wawancara ini, tetapi mereka mengatakan bahawa mereka faham. “Dia hebat,” kata Wilson, dan Brokoli dengan cepat menambah, “Kami suka Idris.”

“Perkaranya, ia akan mengambil cuti beberapa tahun,” katanya. “Dan apabila kami menghantar Bond, ia adalah komitmen 10, 12 tahun. Jadi dia mungkin berfikir, ‘Adakah saya benar-benar mahukan perkara itu? Tidak semua orang mahu berbuat demikian. Ia cukup sukar untuk mendapatkannya [Daniel Craig to do it].” Wilson mencelah: “Dan dia berusia awal 30-an pada masa itu!”

Para penerbit duduk di meja bulat di pejabat luas mereka di Eon House, ibu pejabat sepanduk pengeluaran mereka Eon Productions — rumah Edwardian yang megah dan menjulang tinggi di Piccadilly London, menghadap ke Green Park dan Istana Buckingham yang berdekatan.

Adik beradik seibu — yang ibunya Dana Natol telah berkahwin dengan bapa Broccoli, Albert R. “Cubby” Broccoli, penerbit pengasas bersama Bond — telah berkhidmat sebagai penjaga Bond sejak “GoldenEye” (1995), yang dibintangi oleh Pierce Brosnan. Mereka bekerja dengan pelakon “Remington Steele” untuk tiga lagi filem – “Tomorrow Never Dies” (1997), “The World Is Not Enough” (1999) dan “Die Another Day” (2002) – sebelum mengupah Craig untuk “Casino Royale ” (2006).

Duo ini membentuk ikatan yang kuat dengan Craig, dan bersama-sama mengembangkan watak itu sepanjang empat lagi filem, termasuk “Quantum of Solace” (2008), “Skyfall” (2012), “Spectre” (2015) dan pandemik tahun lepas- ditangguhkan “Tiada Masa untuk Mati,” sebelum Craig tunduk sebagai 007. Walau bagaimanapun, sebelum giliran terakhir bintang itu, spekulasi berleluasa mengenai penggantinya, dan Broccoli dan Wilson telah mengemukakan soalan mengenai bab francais seterusnya selama bertahun-tahun.

Kebanyakan pelakon muda, kata Broccoli dan Wilson, fikir mereka mahu melakukan Bond, tetapi tidak memahami sepenuhnya komitmen untuk menjalankan francais selama bertahun-tahun. “Ramai orang berfikir, ‘Oh ya, seronok melakukannya,” Brokoli ketawa dengan kuat. “Nah. Itu tidak akan berkesan.”

Ia juga soal sumber untuk Eon Productions, jelas Wilson. “Ia adalah pelaburan yang besar untuk kami juga, untuk mengeluarkan Bon baharu.”

Akhirnya, proses pemutus bukan semata-mata tentang memilih seseorang untuk peranan dalam filem, mereka menggariskan.

“Itulah sebabnya, apabila orang pergi, ‘Oh, siapa yang akan anda dapatkan?’ ia bukan setakat membuang pelakon untuk sesebuah filem. Ia mengenai ciptaan semula, dan ‘Ke mana kita akan membawanya? Apa yang kita mahu lakukan dengan watak itu?’” kata Brokoli. “Dan kemudian, apabila kita memikirkannya, siapakah orang yang sesuai untuk ciptaan semula itu?

“Dengan [Craig]apabila kita berbual di meja ini tentang, anda tahu, [whether he was] akan melakukannya, dia berkata, ‘Baiklah, saya akan melakukannya. Saya benar-benar mahu menjadi sebahagian daripadanya, semuanya.’ Dan dia hidup untuk menyesalinya,” kata Brokoli sambil ketawa. “Tetapi ia satu komitmen yang besar. Ia bukan hanya muncul selama beberapa bulan penggambaran.”

Seperti yang pernah dikatakan oleh Brosnan, dia memetik, “Lebih ramai orang telah berjalan di bulan daripada bermain James Bond.” (Memang, terdapat hanya enam pelakon Bond setakat ini sejak filem pertama, “Dr. No,” pada tahun 1962: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Brosnan dan Craig.)

Kedua-dua Wilson dan Broccoli, yang merupakan pengarah org pembelaan wanita Time’s Up bab UK, telah meninggalkan jejak mereka pada Bond, terutamanya dalam memanusiakan pengintip yang pernah menjadi wanita dan memastikan peranan yang lebih memuaskan dan lebih untuk bintang wanita francais itu. Ini adalah kualiti yang akan diteruskan dalam filem seterusnya, kata Brokoli.

“Ia satu evolusi,” katanya. “Ikatan berkembang sama seperti lelaki berkembang. Saya tidak tahu siapa yang berkembang pada kadar yang lebih pantas.”

Craig, tambahnya, “memecahkan Bond secara emosi,” membawa penonton ke dalam kehidupan dalaman watak itu. “Filem sepanjang tempohnya adalah kali pertama kami benar-benar menghubungkan arka emosi.”

Satu lagi yang pertama untuk penerbit telah menaiki rancangan TV berdasarkan Bond. Seperti yang didedahkan oleh Variety awal tahun ini, Prime Video Amazon menyalakan siri TV pertamanya berdasarkan pengintip British yang ikonik dengan rancangan realiti pengembaraan “007’s Road to a Million,” putaran gaya Bond pada perlumbaan di seluruh dunia.

“Orang ramai selalu datang kepada kami untuk membuat rancangan TV, [saying,] ‘Oh, anda sepatutnya melakukan cabaran Bond,’ tetapi kami sentiasa menjauhinya kerana kami tidak mahu meletakkan orang dalam bahaya dan menyuruh mereka melakukan perkara yang berbahaya, kerana ia bukan untuk orang awam — ia untuk profesional terlatih, ” jelas Brokoli.

Tetapi “007’s Road to a Million” adalah kali pertama penerbit — 72 Films Britain (“The Rise of the Murdoch Dynasty”) — mendekati pasangan itu dengan idea yang kelihatan “seronok” dan juga selamat. “Ia tidak akan berbahaya kepada peserta adalah perkara utama,” kata Wilson.

Brokoli dan Wilson menghasilkan siri lapan bahagian bersama 72 Filem dan MGM Studio. Rancangan itu kini dalam pengeluaran dan “ia kelihatan sangat hebat,” memikat Brokoli.

“Khalayak akan mendapat sepakan yang besar daripadanya, dan itulah sebabnya kami bersetuju untuk melakukannya,” katanya. “Maksud saya, ia mengejutkan kami dan juga orang lain. Seperti, wow, kita akan lakukan ini.”

Berita mengenai rancangan itu muncul hanya seminggu selepas Amazon menutup perjanjian $8.5 bilion untuk MGM pada Mac, dengan francais Bond dipercayai menjadi penggerak yang kuat di sebalik pengambilalihan itu.

Apabila perjanjian yang dicadangkan itu pertama kali diumumkan pada 2021, Broccoli dan Wilson segera memadamkan sebarang spekulasi tentang drama penstriman untuk Bond, dan mengeluarkan kenyataan yang memberi jaminan kepada penonton bahawa filem itu akan kekal di pawagam. (Malah dalam temu bual ini, apabila ditanya sama ada Amazon mungkin meminta rancangan TV Bond, Wilson menyatakan, “Kami cuba mengekalkannya sebagai teater,” dan Broccoli dengan pantas membalas: “Nah, kami akan mengekalkannya sebagai teater. Kami tidak akan mencuba; kita perlu melakukannya. Ia hanya francais teater.”)

Tetapi kejutan terbesar di sekitar pengambilalihan Amazon, kata mereka, adalah pemergian mengejut bos filem MGM Michael De Luca dan Pamela Abdy pada bulan April.

“Ia adalah tamparan yang nyata apabila kami kehilangan Mike dan Pam,” kata Brokoli dengan berhati-hati. “Maksud saya, itu hanya — anda tahu, kami telah melalui perjalanan roller coaster selama bertahun-tahun dengan MGM dan United Artists dan semua perkara itu, selama bertahun-tahun. Terdapat banyak pasang surut dan kami sangat gembira dengan kepimpinan mereka dan sangat berharap untuk berjalan lancar. Dan kemudian taufan datang dan keadaan berubah.”

Brokoli “bersemangat untuk mengetahui” siapa yang akan menggantikan ketua studio di MGM, yang masih belum menamakan penggantinya. Sementara itu, penerbit bekerja “sangat rapat” dengan Alana Mayo dari bahagian Orion Pictures MGM dalam filem “Till,” mengenai Emmett Till, seorang budak lelaki Afrika Amerika yang dibunuh dengan kejam dalam jenayah kebencian Mississippi pada tahun 1955.

“Dia seorang wanita yang hebat, hebat, berbakat,” kata Brokoli dari Mayo. “Saya sangat suka bekerja dengannya dalam filem ini, dan UA adalah pasukan yang hebat.”

Jika rehat daripada Bond telah mencapai apa-apa, ia memberi masa dan ruang kepada pengeluar untuk memberi tumpuan kepada “Till” dan projek lain, yang terdapat banyak. Di samping keluaran “Till’s” Oktober, Broccoli mempunyai muzikal “Sing Street” yang dipentaskan di Boston, dan satu lagi projek teater dengan pengarah Erica Schmidt dalam kerja-kerja. Sementara itu, Wilson telah menulis rancangan TV yang sedang dicari oleh kedua-duanya.

Selain berkhidmat sebagai ahli lembaga Time’s Up UK, Broccoli ialah pengerusi First Light, inisiatif pembikinan filem tertumpu kepada belia, ahli pengasas London Screen Academy dan presiden National Youth Theatre.

Kerja Time’s Up UK, kata Broccoli, adalah “sangat penting,” dan merancang untuk membentuk Pihak Berkuasa Piawaian Bebas untuk menangani isu gangguan dan penderaan seksual sedang dijalankan. “Adalah penting bagi orang ramai untuk mempunyai tempat untuk pergi untuk mendengar rungutan mereka, dan untuk beberapa jenis sistem untuk membantu menyelesaikannya,” katanya.

Brokoli dan Wilson juga merupakan peneraju industri untuk Institut Filem British, yang tidak lama lagi akan menetapkan dasar 10 tahun akan datang. Bekas pengerusi Pasukan Petugas Kemahiran Filem BFI UK, Broccoli mengakui bahawa walaupun permintaan untuk pengeluaran di UK adalah “hebat”, ia perlu “dikekalkan oleh tenaga kerja.”

“Kami mempunyai kekurangan kemahiran, dan kami mempunyai isu kepelbagaian,” katanya. “Bagi saya, saya terus berkata, ‘Mari kita satukan.’ Mari kita latih orang dari pelbagai latar belakang untuk pekerjaan yang diperlukan. Terdapat ramai orang yang sangat berbakat tetapi tidak semestinya merasakan bahawa industri filem adalah untuk mereka.”

Dan selain daripada memberi nasihat tentang masa depan industri filem British, sudah tentu ada persoalan mengenai bab seterusnya Eon sendiri. Ditanya tentang pengurusan syarikat pada tahun-tahun akan datang, Wilson bergurau bahawa Brokoli adalah “ayam musim bunga,” dan pada ketinggian kebolehannya.

Brokoli ketawa bersama, tetapi kemudian menjadi serius.

“Saya akan mati dengan but saya,” katanya. “Kegembiraan saya adalah keluarga dan pekerjaan saya. Saya tidak melihatnya sebagai satu kesusahan. Setiap hari, anda menghadapi cabaran baharu, dan ia menyeronokkan serta membuatkan anda awet muda.”

Pada 21 September, Brokoli dan Wilson adalah penerima dua penghormatan Hollywood. Pada waktu pagi, mereka akan meninggalkan tangan dan tapak kaki mereka pada satu majlis di halaman hadapan Teater Cina TCL. Pada hari itu, di Beverly Hilton, mereka adalah penerima Anugerah Perintis daripada Yayasan Perintis Gambar Gerakan Will Rogers, yang memberi penghormatan kepada pemimpin industri dengan usaha dermawan yang cemerlang dan menyediakan sokongan kewangan kepada mereka yang memerlukan dalam sektor pengedaran dan pameran.

“[Those who work in distribution and exhibition] dalam banyak hal adalah wira yang tidak didendang kerana ia merupakan masa yang sangat mencabar,” kata Brokoli. “Rumah filem adalah tempat yang diimpikan oleh orang ramai, dan kita perlu berjuang untuk memastikan mereka terus hidup. Ini adalah orang-orang yang berjuang dengan baik. Kita kena sokong mereka.”

We would like to give thanks to the writer of this post for this incredible content

Pengeluar James Bond Mencari 007 Baharu Yang Akan Berkomitmen Selama Sedekad: ‘Bond Berkembang Seperti Lelaki Berevolusi’


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/