Penunjuk perasaan ditahan selepas membaling kentang tumbuk ke arah lukisan Monet yang dijual pada harga $110 juta

Polis menahan sepasang penunjuk perasaan Jerman yang, dalam usaha untuk menarik perhatian kepada bahaya perubahan iklim, membaling kentang tumbuk Ahad ke atas lukisan Claude Monet yang pernah dijual pada harga lebih daripada $110 juta.

Pihak berkuasa berkata mereka sedang menyiasat penunjuk perasaan, yang tidak dinamakan polis, kerana kerosakan harta benda dan pencerobohan selepas kejadian di Muzium Barberini di Potsdam, ibu negeri Brandenburg, kira-kira 20 batu tenggara Berlin.

“Penyiasatan pemuliharaan segera” mendapati bahawa “Grainstacks,” yang dilukis oleh Monet pada tahun 1890 dan yang mana dijual pada harga $110.7 juta pada lelongan 2019, tidak mengalami kerosakan akibat aksi itu, kerana ia terletak di sebalik lapisan kaca pelindung, muzium berkata dalam satu kenyataan di Twitter. Lukisan itu akan dipamerkan semula pada hari Rabu, muzium itu menambah.

Jurucakap polis Brandenburg tidak segera menjawab soalan mengenai mengapa penunjuk perasaan disiasat kerana kerosakan harta benda memandangkan lukisan itu tidak cedera.

Video disiarkan ke akaun Twitter Generasi Terakhir, kumpulan iklim Jerman yang mengaku bertanggungjawab, menunjukkan dua penunjuk perasaan membaling kentang tumbuk ke arah lukisan itu dan kemudian melutut di hadapannya dan seolah-olah melekatkan tangan mereka ke dinding.

Aksi itu serupa dengan satu bulan ini di Galeri Nasional London, di mana dua penunjuk perasaan dari kumpulan UK Just Stop Oil membaling sup tomato ke arah lukisan Vincent van Gogh “Sunflowers,” yang dijual hampir $40 juta pada 1987, untuk membantah lukisan negara itu. krisis kos sara hidup. Lukisan itu juga berada di belakang kaca pelindung dan tidak cedera, menurut muzium.

Pada hari Ahad, aktivis Jerman merujuk kepada protes UK kerana mereka melakukan protes mereka sendiri.

“Kami berada dalam malapetaka iklim. Dan apa yang anda takuti ialah sup tomato atau kentang tumbuk pada lukisan,” kata salah seorang penunjuk perasaan, menurut versi sari kata Inggeris bagi video itu.

“Lukisan ini tidak akan bernilai apa-apa jika kita terpaksa berebut makanan,” tambah penunjuk perasaan itu.

A laporan dikeluarkan tahun ini oleh Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim memberi amaran bahawa tindakan segera diperlukan “untuk menjamin masa depan yang boleh didiami” dalam menghadapi perubahan iklim, yang sudah memburukkan lagi ketidakamanan makanan dan air, dan peristiwa cuaca seperti gelombang panas, kemarau dan banjir, menurut Laporan itu.

The Last Generation menulis tweet video kejadian itu pada Ahad dengan kapsyen: “Kami menjadikan #Monet ini sebagai pentas dan khalayak ramai penonton. Jika ia memerlukan lukisan — dengan #MashedPotatoes atau #TomatoSoup yang dilemparkan — untuk membuatkan masyarakat ingat bahawa kursus bahan api fosil membunuh kita semua: Kemudian kami akan memberikan anda #MashedPotatoes pada lukisan!”

Ortrud Westheider, pengarah muzium itu, berkata dalam satu kenyataan bahawa walaupun dia bersimpati dengan kebimbangan penunjuk perasaan, “Saya terkejut dengan cara mereka cuba memberi tumpuan kepada tuntutan mereka.”

“Dalam karya Impresionis kita melihat penglibatan artistik yang sengit dengan alam semula jadi,” tambah Westheider, merujuk kepada gerakan seni abad ke-19 yang merupakan sebahagian daripada karya Monet.

“Grainstacks” ialah salah satu daripada siri 25 lukisan di mana Monet menggambarkan susunan bijirin di ladang berhampiran rumahnya di Giverny, Perancis, mengecatnya dalam keadaan cahaya dan cuaca yang berbeza, mengikut muzium.

Dilahirkan pada tahun 1840, Monet ialah pelukis landskap Impresionis Perancis terkemuka, menurut Balai Negara.We would like to say thanks to the author of this post for this awesome content

Penunjuk perasaan ditahan selepas membaling kentang tumbuk ke arah lukisan Monet yang dijual pada harga $110 juta


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/