Perjanjian Kanye West Adidas mendapat kecaman kerana antisemit bergegas menyokongnya

Komen

Tekanan meningkat pada hari Isnin untuk gergasi pakaian sukan Adidas untuk memutuskan hubungan dengan penyanyi rap dan pereka fesyen Ye, artis yang lebih dikenali sebagai Kanye West, selepas berminggu-minggu memberi komen antisemitik.

Di Los Angeles pada hari Ahad, kumpulan pembenci menggantung sepanduk di jejantas lebuh raya yang berbunyi, “Honk jika anda tahu Kanye betul tentang Yahudi,” sambil menawarkan tabik hormat Nazi kepada lalu lintas yang akan datang. Gambar insiden itu menjadi tular, mendorong selebriti dan tokoh awam lain untuk memanggil syarikat Jerman itu atas perkongsiannya dengan artis dan jenama Yeezy yang sangat popular.

Tetapi Adidas sebaliknya telah menetapkan tarikh keluaran untuk barisan kasut sukan Yeezy yang baharu, walaupun selepas Ye berhenti menamatkan perjanjian sokongan itu sendiri dan memperlekehkan nama eksekutif syarikat.

Ketua Eksekutif Liga Anti Fitnah Jonathan Greenblatt memberitahu The Washington Post bahawa dia mengadakan beberapa perbualan dengan eksekutif kanan Adidas dan pemegang saham pada hujung minggu untuk membincangkan Ye. Tanggapan itu “tidak mencukupi,” kata Greenblatt.

“Pada ketika ini kami agak bingung bagaimana Adidas telah menjatuhkan bola dan gagal membuat kenyataan yang jelas dan meyakinkan tentang nilai mereka,” katanya. “Antisemitisme sepatutnya tidak boleh diterima dalam apa jua keadaan. Hakikat bahawa Adidas tidak membuat perkara mudah itu adalah mengejutkan apabila seseorang menganggap sejarah Adidas sebagai sebuah syarikat yang pernah melengkapkan Pemuda Hitler.”

Kanye West boleh menjejaskan reputasi Adidas dengan jawatan antisemitik

Perkongsian antara artis dan gergasi pakaian sukan bermula pada 2013, menjadikan Ye seorang bilionair dan membantu Adidas mencapai pangkalan pelanggan baharu, yang dikatakan penganalisis Morningstar David Swartz telah membantu menjana syarikat itu dianggarkan $2 bilion setahun, atau hampir 10 peratus daripada hasil tahunannya .

Tetapi seperti kebanyakan peruncit utama, Adidas juga tenggelam dalam lebihan inventori. Perniagaannya di China juga merosot dengan cepat, menyebabkan syarikat itu mengumumkan Khamis bahawa ia telah menurunkan prospek keuntungannya untuk 2022.

Syarikat telah telah menyemak perkongsiannya dengan Ye selama tiga minggu, selepas dia menyarungkan baju “WHITE LIVES MATTER” di Minggu Fesyen Paris pada 3 Oktober, kemudian mengugut untuk “Go death con 3 on JEWISH PEOPLE” dalam tweet. Dia kemudiannya dikunci daripada akaun Twitter dan Instagramnya kerana melanggar dasar terma penggunaan mereka.

Pada hujung minggu, rakaman muncul semula di Twitter tentang temu bual yang dirakam pada awal Oktober di mana Ye memuji: “Saya boleh mengatakan perkara antisemitik dan Adidas tidak boleh menjatuhkan saya. Bagaimana sekarang?” Episod podcast “Drink Champs” kemudiannya ditarik balik kerana Ye juga menyokong maklumat salah tentang kematian George Floyd, seorang lelaki kulit hitam yang dibunuh dalam tahanan polis.

Dan bocor video beliau temu bual dengan Hos Fox News Tucker Carlson, dikeluarkan oleh Papan induk awal bulan ini, menunjukkan artis menggunakan bahasa antisemitik, mencadangkan anak-anaknya harus belajar tentang Hanukkah dan bukan Kwanzaa kerana “sekurang-kurangnya ia akan datang dengan beberapa kejuruteraan kewangan.”

Perspektif: Mengapa sukar bagi kebanyakan kita untuk berhenti dari Kanye West?

Kejatuhan itu berterusan apabila penerbit “The Shop,” siri tanpa skrip di HBO yang dihoskan oleh LeBron James, memberitahu Andscape bahawa rancangan itu telah potong episodnya dengan Ye, memetik penggunaan “ucapan kebencian dan stereotaip yang sangat berbahaya.”

Tetapi Adidas, yang pengasasnya mempunyai hubungan dengan Adolf Hitler dan Parti Nazi, telah mendiamkan diri mengenai hubungan itu walaupun syarikat lain telah mengambil tindakan. Pada hari Jumaat, yang Rumah fesyen Perancis Balenciaga menamatkan perkongsiannya dengan Ye.

Pada hari Isnin, agensi bakat CAA menggugurkan Ye sebagai pelanggan, memetik kata-kata antisemitiknya, manakala pembiaya Hollywood dan penerbit MRC menangguhkan dokumentari mengenainya yang sudah dalam produksi. Dalam siaran berita, ia berkata Ye telah “mencuba dan mengadun semula lagu klasik yang telah mencatat selama lebih 3,000 tahun – pembohongan bahawa orang Yahudi adalah jahat dan berpakat untuk mengawal dunia untuk keuntungan mereka sendiri.”

Gap dan Ye, yang mempunyai rancangan untuk membuka kedai Yeezy yang berdiri sendiri, berpecah pada bulan September, bahagian yang lama dicari oleh artis itu dan yang mendahului tingkah laku terbarunya. Gap, bagaimanapun, terus menampilkan produk Yeezy untuk dijual di laman webnya dan menggembar-gemburkan pelancaran hoodie baharu pada hari Jumaat dalam usaha pemasaran e-mel. Jurucakap Gap tidak menjawab permintaan untuk komen.

Wakil Adidas juga tidak menjawab permintaan untuk mengulas atau menawarkan kenyataan umum kepada saluran berita lain atau di media sosial syarikat. Syarikat itu biasanya tidak mengulas tentang Ye dan aksinya, seperti ketika dia berkata perhambaan adalah pilihan dan secara terbuka memperlekehkan ketua eksekutif. Swartz, penganalisis Morningstar, percaya Adidas berpegang pada strategi ini tetapi memberi amaran bahawa ia tidak akan berjaya kali ini.

Syarikat berkata Kanye West merancang untuk membeli aplikasi media sosial Parler

Ye “menjadi lebih membakar … ia hampir ke tahap di mana ia tidak berdaya maju lagi,” kata Swartz. Dan walaupun sukar untuk membuat spekulasi tentang pemikiran di Adidas, “ia jelas sesuatu yang mereka tidak mahu hadapi,” tambahnya. “Tetapi mereka terpaksa.”

Kemudian ada pertimbangan praktikal. Perpecahan magnitud ini adalah rumit, kata Swartz. Rancangan pengeluaran dibuat jauh lebih awal, selalunya mengambil masa enam hingga 18 bulan antara masa sesuatu item direka, dikilangkan, dihantar dan dikeluarkan untuk dijual.

“Mereka tidak boleh tiba-tiba menghentikan semua rancangan mereka untuk kasut Yeezy,” katanya. “Bukan mudah untuk berhenti tanpa kerugian besar, yang jelas merupakan sesuatu yang Adidas tidak mahu pada masa ini memandangkan masalah mereka yang lain.”

Tetapi kini syarikat itu mendapat kecaman daripada artis berprofil tinggi dan pemimpin perniagaan. Tweet Ahad oleh pelakon Kat Dennings seolah-olah merumuskan sentimen: “Dunia sedang memerhati, @adidas.” Pelakon dan pengarah America Ferrera menyeru Adidas untuk menggugurkan Ye dalam siaran Instagram, sambil menambah: “Jangan kuatkan pengaruh lelaki itu.”

Pelawak dan pelakon Josh Gad disiarkan di Twitter: “Ini bukan orang yang baik. Ini adalah orang yang retorik berbahaya terus tidak dikawal. Hei @adidas, betul ke ni? Bolehkah dia memilih satu agama dan kumpulan orang dengan kebencian dan kebencian dan tidak mengapa? Meminta kawan.”

Perspektif: Kanye West membosankan apabila melibatkan budaya yang lebih besar

Alexander Vindman, bekas pegawai keselamatan negara Rumah Putih dan tokoh penting dalam pemecatan pertama Presiden Donald Trump, tweet: “Saya agak terkejut bahawa @adidas masih tidak membuat sebarang kenyataan mengecam kebencian dan anti-Semitisme, apatah lagi menembak. @kanyewest’s ass. Adidas nampaknya lebih gembira menerima kehadiran [branded] sebuah syarikat yang menyokong kebencian.”

Sementara itu, dalam editorial untuk Financial Times, ketua eksekutif agensi hiburan dan media Endeavour berkata syarikat yang bekerja dengan Ye, termasuk Adidas, Spotify dan Apple, harus menamatkan tawaran mereka.

“Mereka yang terus menjalankan perniagaan dengan Barat memberi penonton kebenciannya yang sesat,” tulis Ari Emanuel. “Seharusnya tidak ada toleransi di mana-mana untuk antisemitisme Barat. Ini adalah detik dalam sejarah di mana kepentingannya tinggi dan bersikap terbuka tentang nilai kita, dan mengamalkannya, adalah penting. Berdiam diri dan tidak bertindak bukanlah pilihan.”

Greenblatt, ketua eksekutif Liga Anti Fitnah, berkata selebriti, atlet, liga sukan dan lain-lain dalam perniagaan dengan Adidas harus menuntut ia memecat Ye atau meninggalkan perkongsian mereka sendiri. Adidas mengeluarkan pakaian seragam untuk Liga Hoki Kebangsaan; menaja berpuluh-puluh pemain bola keranjang, besbol, bola sepak dan bola sepak profesional; dan memakai berdozen jabatan olahraga kolej peringkat tinggi. Bersama-sama dengan Ye, ia mempunyai kerjasama fesyen utama dengan Beyoncé dan Bad Bunny.

“Saya fikir penghibur, liga, pasukan, universiti semua perlu bertanya kepada diri sendiri apa ertinya bekerjasama dengan syarikat seperti Adidas, yang enggan meningkatkan dan menolak kebencian anti-Yahudi,” kata Greenblatt.We would love to thank the author of this article for this outstanding material

Perjanjian Kanye West Adidas mendapat kecaman kerana antisemit bergegas menyokongnya


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/