Pertahanan: Kes rogol Masterson dilanda percanggahan

LOS ANGELES (AP) – Dakwaan rogol terhadap pelakon Danny Masterson begitu sarat dengan percanggahan dan ketidakkonsistenan sehinggakan pendakwa raya dalam kes mereka membabitkan Gereja Scientology untuk membantu menampal lubang dalam kesnya, kata seorang peguam bela pada Selasa sebagai penutup hujah.

“Apabila terdapat percanggahan dan ketidakkonsistenan – salahkan orang lain,” kata peguam Phillip Cohen. “Kami sering mendengar Scientology sehingga ia benar-benar menjadi alasan utama.”

Ketiga-tiga penuduh dan Masterson adalah ahli gereja pada masa dakwaan dua dekad lalu ketika pelakon itu berada di puncak kemasyhurannya dalam sitkom “Pertunjukan ’70-an itu,” dan Scientology muncul besar dalam perbicaraan di Los Angeles Superior Mahkamah.

“Tiada pertuduhan terhadap Scientology tetapi anda tidak boleh mengelaknya,” kata Timbalan Peguam Daerah Reinhold Mueller dalam hujah sanggahannya.

Mueller berkata wanita itu menangguhkan melaporkan dakwaan itu kerana peraturan gereja menghalang mereka daripada pergi ke penguatkuasaan undang-undang dan jika mereka memberitahu orang lain tentang apa yang berlaku, mereka akan dipulaukan.

Walaupun Masterson kekal sebagai ahli gereja, ketiga-tiga wanita itu tidak. Mereka takut untuk memberi keterangan kerana mereka telah mengalami gangguan, intimidasi dan mengintai selepas mereka melaporkan jenayah itu, kata Mueller.

Jika kenyataan oleh wanita semuanya konsisten maka ia akan menunjukkan bahawa mereka adalah skrip, kata Mueller. Beliau berkata ketidakkonsistenan sering timbul apabila mangsa serangan seksual terpaksa menghidupkan semula pengalaman pahit mereka ketika bercakap dengan polis buat kali pertama.

“Mereka perlu menjangkau ke dalam diri mereka sendiri dan mengeluarkan kesakitan dan trauma yang mereka telah kuburkan di dalam diri mereka,” kata Mueller. “Anda mungkin mendapati beberapa ketidakkonsistenan di sana.”

Masterson, memakai sut tweed coklat, memandang juri dari meja pembelaan tanpa sebarang reaksi yang kelihatan. Isterinya, pelakon dan model Bijou Phillips, duduk di belakangnya di hadapan galeri, bersama beberapa ahli keluarga dan rakannya.

Juri dihantar untuk berbincang secara ringkas pada penghujung hari sebelum ditangguhkan. Panel tujuh wanita dan lima lelaki kembali ke mahkamah pagi Rabu.

Masterson, 46, menghadapi tiga pertuduhan merogol secara paksa. Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara sehingga 45 tahun.

Wanita-wanita itu memberi keterangan bahawa Masterson merogol mereka di rumahnya di Hollywood Hills antara 2001 dan 2003. Pihak pembelaan berkata perbuatan itu adalah berdasarkan persetujuan.

Kesaksian oleh wanita – semuanya dirujuk sebagai Jane Does 1-3 – adalah grafik dan emosi. Seorang wanita, rakan pembantu peribadi Masterson, berkata dia muntah dan pengsan selepas dia memberinya minuman campuran. Dia berkata dia kembali sedar untuk mendapati Masterson melakukan hubungan seks yang kasar dan menyakitkan dengannya.

Seorang bekas teman wanita Masterson berkata dia tersedar untuk mendapati dia melakukan hubungan seks dengannya apabila dia tidak bersetuju.

Masterson tidak memberi keterangan dan peguamnya tidak mengemukakan bukti pembelaan, sebaliknya memberi tumpuan kepada bagaimana kisah wanita itu telah berubah dari semasa ke semasa.

“Kunci kepada kes ini bukan apabila mereka melaporkannya,” kata Cohen. “Itulah yang mereka katakan apabila mereka melaporkannya. Apa yang mereka katakan selepas mereka melaporkannya. Dan apa yang mereka katakan semasa perbicaraan.”

Beliau berkata pendakwa menggambarkan Masterson sebagai “raksasa yang menakutkan dan kesat yang memerintah” telah dilemahkan oleh keterangan bekas teman wanitanya yang mengatakan dia rela melakukan hubungan seks dengannya selepas dakwaan rogol.

“Saya mendapat tema: Cat Danny sebagai raksasa. Tetapi apabila anda melihat kesaksian sebenar ia memberitahu kita sesuatu yang berbeza, “kata Cohen. “Inilah masalahnya apabila anda mula menyimpang dari kebenaran.”

Mueller memberitahu juri supaya berpegang kepada bukti dan tidak terpengaruh dengan apa yang disebutnya spekulasi oleh pihak pembelaan.

Dia mengejek kenyataan yang dibuat Cohen apabila dia memberitahu juri bahawa mereka boleh membebaskan Masterson jika mereka fikir dia “sebenarnya dan munasabah percaya” wanita itu bersetuju untuk melakukan hubungan seks.

Mueller berkata tiada siapa yang akan percaya perbuatan yang diterangkan adalah konsensual. Dia mengingatkan mereka bahawa seorang wanita berulang kali memberitahu Masterson “tidak,” menarik rambutnya dan cuba keluar dari bawahnya.

Seorang wanita lain berkata Masterson membantunya muntah dengan meletakkan jarinya di kerongkongnya, kemudian memberitahunya dia menjijikkan dan mandi kerana dia telah memuntahkannya di rambutnya, kata Mueller.

“Kemudian dia meletakkannya di atas katil, membalikkannya dan mengikutinya,” kata Mueller. “Tidak ada kepercayaan munasabah (dia) bersetuju. Sama sekali tidak.”

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Pertahanan: Kes rogol Masterson dilanda percanggahan


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/