Pertandingan Nikon mendedahkan wajah semut yang mengerikan dari dekat

Ia tidak kelihatan baik.

Sekeping gambar wajah semut yang dibesarkan lima kali ganda di bawah mikroskop berkerumun di media sosial — walaupun ia hampir tidak layak disebut dalam Pertandingan Fotomikrografi Dunia Kecil Nikon.

Jurugambar hidupan liar Lithuania Dr. Eugenijus Kavaliauskas diserahkan “Semut (Camponotus),” yang memberikan perspektif ngeri tentang perosak setiap hari yang bermata manik dengan geram ganas dan misai seperti api.

Sebelum ini seorang jurugambar burung pemangsa yang terkenal, Kavaliauskas baru-baru ini menukar tumpuannya kepada serangga, menurut portfolio beliau.

Tahun ini menandakan lelaran ke-48 pertandingan tahunan Nikon, yang memusatkan perhatian pada fotografi mikroskop yang mendedahkan butiran yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Foto Kavaliauskas tidak masuk ke dalam kategori Top 20 dan Sebutan Yang Berhormat, tetapi dimasukkan sebagai satu daripada 57 “Imej Kecemerlangan.”

Eugenijus Kavaliauskas menyerahkan “Semut (Camponotus)” kepada pertandingan Nikon.
Eugenijus Kavaliauskas/Nikon Sma

Bercakap kepada Insider minggu ini, Kavaliauskas berkata dia menghargai bagaimana mikrofotografi membolehkannya mencari aspek yang lebih baharu dan menarik kepada subjeknya.

“Saya sentiasa mencari butiran, bayang-bayang dan sudut yang tidak kelihatan. Matlamat utama fotografi adalah untuk menjadi penemu,” katanya. “Saya terpesona dengan karya agung Pencipta dan peluang untuk melihat rancangan Tuhan.”

Apabila ditanya tentang wajah semut yang mengejutkan itu, Kavaliauskas menjawab “tidak ada kengerian dalam alam semula jadi.”

Tidak semua orang bersetuju.

Profesor filem USC Rebekah McKendry mencetuskan ribut api kecil apabila dia berkongsi imej Kavaliauskas di Twitter Isnin.

“Imej daripada filem seram?” McKendry memberi kapsyen gambar itu. “Tidak. Itulah wajah sebenar seekor semut.”

“Sekarang anda perlu memikirkannya sepanjang malam,” dia bergurau.

Pengulas pantas menimpali dengan reaksi mereka sendiri.

“Kenapa awak buat saya macam ni,” tanya seseorang.

“Dan sekarang saya mempunyai 12-15 jam untuk mengeluarkan imej itu dari kepala saya,” jawab seorang lagi.

Ada yang dapat meredakan ketakutan mereka, dengan seorang menulis “Tunggu sahaja sehingga pembuatan semula fotorealistik Disney bagi A Bug’s Life.”

Hadiah utama dimenangi
Hadiah utama dimenangi “Tangan embrionik tokek hari gergasi Madagascar (Phelsuma grandis).”
Grigorii Timin dan Michel Milink

Malah Kavaliauskas mengakui dia pernah ketakutan dengan semua yang dilihatnya di bawah mikroskop.

“Apabila saya mula-mula bermula dengan mikrofotografi, saya juga fikir semua kumbang kelihatan seperti raksasa, ” katanya kepada Insider. “Tetapi sekarang, saya sudah terbiasa dengannya, dan saya terkejut bahawa terdapat begitu banyak keajaiban yang menarik, indah dan tidak diketahui di bawah tapak kaki kita.”

Sebagai tambahan kepada beberapa pengaruh virus, Kavaliauskas meninggalkan persaingan dengan satu item Nikon dengan nilai runcit $35. Daripada 1,300 penyerahan, hadiah utama– termasuk ganjaran wang tunai $3,000– diberikan kepada “Tangan embrionik tokek hari gergasi Madagascar (Phelsuma grandis)” oleh Grigorii Timin dan Michel Milinkovitch.

Ahli Gabungan Jabatan Genetik dan Evolusi Universiti Geneva. Timin dan Milinkovitch menangkap kaki hadapan tokek hari besar itu dalam perincian pendarfluor pada pembesaran 6X.

“Imej khusus ini cantik dan bermaklumat, sebagai gambaran keseluruhan dan juga apabila anda membesarkannya di rantau tertentu, menerangkan cara struktur disusun pada tahap selular,” kata Timin dalam kenyataan akhbar Nikon.

Pertandingan Fotomikrografi Dunia Kecil 2023 telah pun berlangsung terbuka untuk penyerahan, yang dialu-alukan daripada sesiapa yang berminat dalam fotografi dan mikroskopi. Terdapat juga bahagian video, bertajuk Small World In Motion.

Kavaliauskas tidak segera menjawab permintaan The Post untuk komen.We want to thank the author of this write-up for this incredible material

Pertandingan Nikon mendedahkan wajah semut yang mengerikan dari dekat


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/