Pertandingan ratu suram semasa pengebumian Ratu Elizabeth Britain

  • Raja dan pemimpin berkumpul di London untuk pengebumian permaisuri
  • Beribu-ribu berbaris di jalan-jalan untuk mempamerkan kemegahan dan peraduan
  • Ratu Elizabeth dihormati secara meluas di Britain dan seterusnya
  • Kematiannya berlaku ketika Britain menghadapi risiko krisis ekonomi

LONDON, 19 Sept (Reuters) – Pemimpin dan diraja berkumpul di London pada hari Isnin untuk meratapi Ratu Elizabeth di tengah-tengah adegan pertandingan yang tiada tandingannya, pengakhiran yang sesuai untuk raja paling lama berkhidmat di Britain yang memenangi penghormatan di seluruh dunia untuknya 70 tahun di atas takhta.

Raja Charles dan kerabat diraja British yang lain mengikutinya keranda berbalut bendera ke Westminster Abbey pada hari Isnin pada permulaannya pengebumian negeriyang pertama di negara ini sejak 1965 apabila Winston Churchill diberikan penghormatan.

Berpuluh ribu orang berbaris di jalan-jalan sebagai keranda ratu membuat perjalanan singkat dari Westminster Hall di mana dia berbaring di negeri itu, ditarik bersama dengan gerabak senjata oleh 142 kelasi dengan senjata yang dipautkan. Bunyi loceng dibunyikan dan begpaip berbunyi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kesunyian menyelubungi Hyde Park di London berhampiran ketika beribu-ribu orang, yang selama berjam-jam berkelah dan berbual, diam apabila keranda ratu muncul pada skrin yang dipasang untuk majlis itu.

Sejurus sebelum itu, ratusan anggota bersenjata dengan pakaian penuh istiadat telah berarak dalam pameran bersejarah kilt, topi kulit beruang, tunik merah dan band dalam sarung tangan putih.

Di dalam biara, barisan kitab suci telah ditetapkan kepada muzik yang telah digunakan di setiap pengebumian negeri sejak awal abad ke-18. Antara yang berjalan di belakang keranda ialah cicitnya dan bakal raja, Putera George yang berusia 9 tahun.

Jemaah yang mempunyai 2,000 orang itu termasuk kira-kira 500 presiden, perdana menteri, keluarga diraja asing dan pembesar termasuk Joe Biden dari Amerika Syarikat dan pemimpin dari Perancis, Kanada, Australia, China, Pakistan dan Kepulauan Cook.

Justin Welby, Ketua Biskop Canterbury, memberitahu jemaah bahawa kesedihan yang dirasai oleh begitu ramai di seluruh Britain dan dunia yang lebih luas mencerminkan “kehidupan yang melimpah dan perkhidmatan penuh kasih sayang” mendiang raja.

“Almarhum baginda terkenal dengan pengisytiharan pada siaran ulang tahun ke-21 bahawa seluruh hidupnya akan didedikasikan untuk berkhidmat kepada negara dan Komanwel,” katanya.

“Jarang sekali janji sebegitu ditepati dengan baik. Hanya sedikit pemimpin yang menerima curahan kasih sayang yang kita lihat.”

Di antara orang ramai yang datang dari sekitar Britain dan seterusnya, orang ramai memanjat tiang lampu dan berdiri di atas penghadang dan tangga untuk melihat sekilas perarakan diraja – salah satu perarakan terbesar seumpamanya dalam sejarah moden di ibu negara.

Mereka yang telah berkhemah di jalan-jalan berhampiran sedang menonton perkhidmatan itu pada telefon pintar, sementara sunyi menyelinap di sepanjang Mall, salah satu jalan besar istiadat London, ketika upacara pengebumian disampaikan secara langsung melalui pembesar suara.

Ada yang memakai sut dan gaun hitam segak. Yang lain memakai hoodie, legging dan tracksuit. Seorang wanita berambut hijau dicelup berdiri di sebelah seorang lelaki berpakaian sut pagi sambil menunggu perarakan bermula.

Berjuta-juta lagi akan menonton di televisyen di rumah pada cuti umum yang diisytiharkan untuk majlis itu. Pengebumian seorang raja British tidak pernah disiarkan di televisyen sebelum ini. Di sekitar ibu kota yang lebih luas, jalan-jalan yang biasanya sibuk telah lengang.

Ben Vega, 47, seorang jururawat dari Filipina yang berdiri di belakang orang ramai di atas bangku, berkata dia seorang raja.

“Saya suka pertandingan ratu. Saya suka cara British melakukan ini,” katanya. “Saya dari Filipina, kami tidak mempunyai ini, kami tidak mempunyai keluarga diraja. Ia adalah hari yang menyedihkan bagi saya. Saya telah berada di sini selama 20 tahun. Saya melihat permaisuri sebagai ibu kedua saya, England sebagai ibu saya. rumah kedua.”

‘TIDAK TERLALAH’

Elizabeth meninggal dunia pada 8 September di rumah musim panas Scotlandnya, Istana Balmoral.

Kesihatannya merosot, dan selama berbulan-bulan raja yang telah menjalankan ratusan pertunangan rasmi hingga 90-an telah menarik diri daripada kehidupan awam.

Bagaimanapun, selaras dengan tanggungjawabnya, dia dirakamkan gambar hanya dua hari sebelum meninggal dunia, kelihatan lemah tetapi tersenyum dan memegang tongkat ketika melantik Liz Truss sebagai perdana menteri ke-15 dan terakhir.

Begitulah umurnya yang panjang dan hubungannya yang tidak dapat dipisahkan dengan Britain sehinggakan keluarganya sendiri pun mendapati dia terkejut.

“Kami semua fikir dia tidak dapat dikalahkan,” kata Putera William kepada orang ramai.

Berdaulat ke-40 dalam garis yang menjejaki keturunannya kembali ke 1066, Elizabeth naik takhta pada 1952, raja pertama selepas diraja Britain.

Dia menyelia negaranya yang cuba mengukir tempat baru di dunia, dan dia memainkan peranan penting dalam kemunculan Komanwel Bangsa-Bangsa, kini sebuah kumpulan yang terdiri daripada 56 negara.

Apabila dia menggantikan bapanya George VI, Winston Churchill adalah perdana menteri pertamanya dan Josef Stalin mengetuai Kesatuan Soviet. Dia bertemu dengan tokoh-tokoh utama dari politik hingga hiburan dan sukan termasuk Nelson Mandela, Pope John Paul II, the Beatles, Marilyn Monroe, Pele dan Roger Federer.

Walaupun dikatakan tinggi 5 kaki 3 inci (1.6m), dia mendominasi bilik dengan kehadirannya dan menjadi tokoh global yang menjulang tinggi, dipuji dalam kematian dari Paris dan Washington ke Moscow dan Beijing. Perkabungan negara diperhatikan di Brazil, Jordan dan Cuba, negara-negara yang tidak mempunyai hubungan langsung dengannya.

Ratu Elizabeth II adalah tanpa sebarang bayang-bayang tokoh yang paling terkenal di dunia, orang yang paling banyak difoto dalam sejarah, orang yang paling dikenali,” kata sejarawan Anthony Seldon kepada Reuters.

Ketua pengangkutan berkata satu juta orang dijangka berada di tengah London untuk pengebumian itu, manakala polis berkata ia akan menjadi operasi keselamatan terbesar pernah berlaku di ibu negara.

Loceng tenor Biara – tapak pertabalan, perkahwinan dan pengebumian orang Inggeris dan kemudian raja-raja dan permaisuri British selama hampir 1,000 tahun – mengalami tol sebanyak 96 kali.

Antara pujian yang dipilih untuk perkhidmatan itu ialah “The Lord’s my Shepherd”, dinyanyikan pada majlis perkahwinan permaisuri dan suaminya Putera Philip di Biara pada tahun 1947.

Sebagai tambahan kepada orang kenamaan, jemaah itu termasuk mereka yang dianugerahkan pingat tentera dan awam tertinggi Britain untuk keberanian, wakil daripada badan amal yang disokong oleh permaisuri, dan mereka yang membuat “sumbangan luar biasa” untuk menangani pandemik COVID-19.

DIAM DUA MINIT

Pengebumian akan diakhiri dengan penghormatan sangkakala Post Terakhir sebelum gereja dan negara berdiam diri selama dua minit.

Selepas itu, keranda akan dibawa melalui pusat London, melepasi kediaman Istana Buckingham ratu ke Wellington Arch di Hyde Park Corner, dengan raja dan keluarga diraja mengikuti sekali lagi berjalan kaki semasa perarakan 1.5 batu (2.4 km).

Dari situ, ia akan diletakkan di atas van jenazah untuk dipandu Istana Windsor, barat London, untuk perkhidmatan di Gereja Kecil St. George. Ini akan diakhiri dengan mahkota, bola dan tongkat kerajaan – simbol kuasa dan pemerintahan raja – dikeluarkan dari keranda dan diletakkan di atas altar.

Lord Chamberlain, pegawai paling kanan dalam keluarga diraja, akan memecahkan ‘Tongkat Jawatan’nya, menandakan berakhirnya perkhidmatannya kepada raja, dan meletakkannya di atas peti mati.

Ia kemudiannya akan diturunkan ke bilik kebal diraja sambil Sovereign’s Piper memainkan ratapan, perlahan-lahan berjalan pergi sehingga muzik di gereja itu beransur-ansur pudar.

Pada sebelah malamnya, dalam perkhidmatan keluarga persendirian, keranda Elizabeth dan suaminya selama lebih tujuh dekad, Philip, yang meninggal dunia tahun lalu pada usia 99 tahun, akan dikebumikan bersama di Gereja Memorial King George VI, di mana ibu bapa dan adik perempuannya , Puteri Margaret, juga berehat.

“Kami sangat gembira anda kembali bersama datuk. Selamat tinggal nenek yang dikasihi, merupakan satu penghormatan dalam hidup kami untuk menjadi cucu anda dan kami sangat berbangga dengan anda,” kata cucu Puteri Beatrice dan Eugenie.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan tambahan oleh William James, Kylie MacLellan, Estelle Shirbon, Andrew MacAskill, Paul Sandle, Alistair Smout, Muvija M, Sachin Ravikumar, Farouq Suleiman, Angus MacSwan, Richa Naidu, Peter Hobson, Julia Payne, Natalie Grover, Lindsay Dunsmuir, Elizabeth Piper; Penyuntingan oleh Mike Collett-White dan Janet Lawrence

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Pertandingan ratu suram semasa pengebumian Ratu Elizabeth Britain


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/