Peter Bart: ‘Top Gun: Maverick’ menghidupkan semula Box Office, Tetapi Penjahat Tanpa Wajah & Plot Formula Pucat Berbanding Filem Perang Hebat Seperti ‘Tahun Terbaik Dalam Kehidupan Kita’

Setelah membayar $8.50 saya untuk melihat Senapang Teratas: Maverick hujung minggu lalu, cineplex tempatan saya secara tidak sengaja meningkatkan penghayatan saya terhadap filem itu. Selama tiga minit bunyi itu berbunyi dan, tolak dialog, saya serta-merta terperangkap dalam jet yang melambung tinggi, pelakon hiper-kafein dan karisma tahan lama bintangnya. Kemudian bunyi kembali, cerita terbongkar dan realiti bermula: Ini sebenarnya bukan plot tetapi rancangan perniagaan yang direka dengan hebat, separuh permainan video dan separuh filem pengambilan tentera. Ia adalah struktur yang sempurna untuk a Tom cruise blokbuster genre-bashing.

Ahli sejarah mungkin akhirnya memetik filem itu sebagai titik perubahan — filem yang menghidupkan semula penonton, muda dan tua, untuk memberi penghormatan kepada istana filem mereka. Pengkritik FiIm juga boleh memilih Top Gun sekuel sebagai ciptaan semula menentang genre perang klasik.

Adakah ia setanding dengan klasik? Sudah tentu, tetapi hanya Cruise akan merancang untuk mereka bentuk epik pertempuran yang tidak mempunyai musuh tertentu dan oleh itu minat perakaran tertumpu. Atau bahaya yang terpinggir, seks dan juga keganasan – semua perkara yang menjadi ciri filem perang kembali ke Jalan Kemuliaan.

Filem perang dibina di sekitar misi, dan Cruise adalah untuk melatih dua pasukan juruterbang F-18 untuk mengemudi melalui kawasan pergunungan dan mengeluarkan kemudahan pengayaan uranium (kami tidak tahu siapa). Adakah Cruise akan terselamat daripada serangan juruterbang jet tanpa nama yang melencong ke arahnya? Adakah dia dan pelajarnya akan menghadapi cabaran melangkaui permainan bola sepak berbogel hingga ke pinggang yang dimainkan di pantai yang tenang?

Pasti mereka akan melakukannya. Tetapi tarikh keluaran Senapang Teratas: Maverick juga bertepatan dengan penerbitan buku baharu yang mengingatkan kita sekali lagi tentang pendekatan “klasik” terhadap filem perang – dalam kes ini, sebuah filem bertajuk Tahun Terbaik Dalam Kehidupan Kita. Penggerak di belakangnya ialah Samuel Goldwyn, penerbit bebas legenda yang, secara peribadi dan profesional, mewakili lawan kutub Cruise.

Pada tahun 1944, Goldwyn bosan dengan kedua-dua filem perang dan perang, tetapi terpesona dengan trauma yang dihadapi oleh veteran yang kembali cuba untuk berasimilasi semula ke Amerika bandar kecil. Perang itu pada dasarnya telah memusnahkan mereka. Dalam memupuk projeknya, Goldwyn mengambil langkah yang diamanatkan untuk pembuat filem era itu: Dia membeli hak filem untuk novel terlaris bertajuk Kemuliaan Bagi Saya oleh MacKinley Kantor. Dia kemudian membayar Kantor untuk menulis skrip, walaupun novelnya ditulis dalam ayat kosong.

Kecewa dengan keputusan itu, Goldwyn seterusnya mendekati seorang penulis drama terkenal, Robert E. Sherwood, untuk melakukan penulisan semula di bawah pengawasan pembikin filem terkenal William Wyler (Cuti Rom). Skrip baru adalah teladan, jika agak sastera. Tetapi walaupun sebagai Tahun Terbaik dalam pra-pengeluaran, Goldwyn sedang berbincang dengan bintang seperti Fredric March, Dana Andrews dan Myrna Loy, memberi amaran kepada mereka bahawa mereka akan melakonkan watak yang rosak teruk, malah membunuh diri. Seorang rekrut ialah Harold Russell, yang kecederaan perang sebenar menyebabkan dia memakai cangkuk dalam filem di mana tangannya berada.

Tahun Terbaik Dalam Kehidupan Kita

Cathy O’Donnell dan Harold Russell dalam “Tahun Terbaik Dalam Kehidupan Kita” 1946
Everett

Degil dan ikonoklastik, Goldwyn tidak mengendahkan khabar angin bahawa filemnya akan menjadi terlalu gelap untuk penonton filem. Joseph Breen, ketua Kod Pengeluaran yang bijaksana, memutuskan bahawa potongan pertama filem itu juga terlalu seksi; dia juga mengatur masa adegan ciuman dengan jam randik.

Kebimbangan mereka terbukti palsu: Filem ini menjadi hit yang kritikal dan box office, memenangi tujuh Oscar termasuk Filem Terbaik (impaknya diperincikan dalam buku baharu Alison Macor, bertajuk Mencapai Tahun Terbaik Dalam Hidup Kita).

Hampir satu abad kemudian, pastinya, Tom Cruise akan meneruskan haluan yang jauh berbeza dalam membangunkan filemnya. Tidak akan ada novel laris; tiada penulis drama terbilang. Beberapa lapisan penulis terpanggil untuk menyumbang Maverick: Kredit menyenaraikan lima yang berdasarkan karya mereka pada watak yang dicipta oleh dua penulis lain yang seterusnya “diilhamkan” oleh individu kehidupan sebenar yang diperkenalkan dalam artikel majalah 1982.

Produk akhir perlu lulus bukan sahaja dengan kod (atau setara kontemporarinya) tetapi juga dengan Pejabat Media Jabatan Pertahanan yang sukar.

Penyelesaian isu geopolitik kekal lebih samar-samar. Penapis China, yang sentiasa menyinggung tentang filem perang, belum lagi sama ada meluluskan atau menolak filem blockbuster Cruise, manakala Tencent, pembiaya utama China, secara senyap-senyap menarik diri daripada komitmen kewangan pentingnya pada awal pengeluaran.

Jadi adakah filem itu berjaya? Ia telah mendapat markah yang kukuh pada carta yang menggambarkan khalayak dan penerimaan kritikal. Pengkritik pada umumnya memberi penghormatan kepada kemahiran hebat Cruise sebagai pembuat filem. Tetapi seperti yang ditulis oleh John Anderson dalam jurnal dinding jalanfilem itu menambah kebimbangannya “tentang ke mana tayangan filem dan kekurangan kreativiti muncul di skrin.”

Dalam filem Cruise, perang adalah latihan dalam keseronokan yang terpisah. Ia bukan mukadimah yang tidak menyenangkan Tahun Terbaik. Pada satu ketika dalam Senapang Teratas: Maverick, seorang pegawai atasan mengkaji senyuman yakin Cruise dan berkata, “Saya tidak suka rupa itu.” Cruise menjawab: “Ia satu-satunya yang saya dapat.”

“Penampilan” akan cukup baik untuk memuaskan berjuta-juta pembeli tiket.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Peter Bart: ‘Top Gun: Maverick’ menghidupkan semula Box Office, Tetapi Penjahat Tanpa Wajah & Plot Formula Pucat Berbanding Filem Perang Hebat Seperti ‘Tahun Terbaik Dalam Kehidupan Kita’


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/