Pink Floyd akan mengeluarkan muzik baharu pertama dalam beberapa dekad untuk menyokong Ukraine

Pink Floyd akan melancarkan muzik baharu pertama mereka dalam tempoh 28 tahun esok (8 April) untuk membantu usaha bantuan di Ukraine.

Lagu baharu itu, bertajuk ‘Hey, Hey, Rise Up’, menampilkan sampel Andriy Khlyvnyuk, penyanyi kumpulan Boombox dari Ukraine, dan merupakan muzik asal pertama kumpulan itu yang dikeluarkan sejak album 1994 mereka ‘The Division Bell’. Semua hasil daripada lagu itu akan disalurkan kepada Bantuan Kemanusiaan Ukraine.

Siaran akhbar mendedahkan bahawa Pink Floyd – yang terdiri daripada David Gilmour, Nick Mason, Guy Pratt (bass) dan Nitin Sawhney (papan kekunci) untuk lagu itu – merakam ‘Hey, Hey, Rise Up’ pada 30 Mac tahun ini, dan iringan video arahan Mat Whitecross juga telah dirakam.

Berbincang mengenai lagu baharu itu dalam satu kenyataan, Gilmour berkata: “Saya harap ia akan mendapat sokongan dan publisiti meluas. Kami mahu mengumpul dana untuk badan amal kemanusiaan, dan meningkatkan semangat. Kami mahu menyatakan sokongan kami kepada Ukraine dan dengan cara itu, menunjukkan bahawa kebanyakan dunia berpendapat bahawa adalah salah sama sekali untuk kuasa besar untuk menyerang negara demokrasi merdeka yang telah menjadi Ukraine.”

Penyanyi itu, yang mempunyai keluarga Ukraine, menambah: “Kami, seperti kebanyakan orang, telah merasai kemarahan dan kekecewaan tindakan keji ini sebuah negara demokrasi yang merdeka dan aman yang diceroboh dan menyebabkan rakyatnya dibunuh oleh salah satu negara utama dunia. kuasa.”

Membincangkan penciptaan trek, Gilmour menambah: “Kami merakam trek dan video di bangsal kami di mana kami melakukan semua aliran langsung Keluarga Von Terperangkap semasa penutupan. Ia adalah bilik yang sama yang kami lakukan ‘Barn Jams’ dengan Rick Wright pada tahun 2007. Janina Pedan membuat set dalam sehari dan kami mempunyai Andriy menyanyi di skrin semasa kami bermain, jadi kami berempat mempunyai vokalis, walaupun tidak seorang yang hadir secara fizikal bersama kami.”

Gilmour juga membincangkan bagaimana dia bermain dengan kumpulan Khlyvnyuk pada tahun 2015 sebagai sebahagian daripada gig faedah untuk Belarus Free Theatre, dan penyanyi itu sedang dalam jelajah AS bersama Boombox Februari ini apabila dia kembali ke tanah airnya untuk berjuang di barisan hadapan menentang orang Rusia.

Pada ‘Hey, Hey, Rise Up!’, Khlyvnyuk menjadi sampel menyanyikan lagu patriotik Ukraine ‘The Red Viburnum’ di Dataran Sofiyskaya di ibu kota Kyiv, yang dirakam dalam video Instagram tular yang dihantar ke Gilmour baru-baru ini.

“Dia berdiri di dataran di Kyiv dengan gereja berkubah emas yang indah ini dan menyanyi dalam kesunyian bandar tanpa lalu lintas atau bunyi latar belakang kerana perang,” kata Gilmour. “Ia adalah detik yang kuat yang membuatkan saya mahu meletakkannya pada muzik.”

“Saya fikir: itu agak ajaib dan mungkin saya boleh melakukan sesuatu dengan ini,” kata Gilmour penjaga daripada rakaman dalam temu bual baharu tentang kemunculan semula. “Saya mempunyai platform besar itu [Pink Floyd] telah diusahakan selama ini. Sungguh sukar dan mengecewakan untuk melihat serangan luar biasa gila, tidak adil ini oleh kuasa besar ke atas negara yang merdeka, aman dan demokratik. Kekecewaan melihatnya dan berfikir ‘apa yang boleh saya lakukan?’ agak tidak tertanggung.”

Gilmour kemudian berjaya bercakap dari katil hospitalnya berikutan kecederaan yang dialami dalam perang. “Saya memainkannya sedikit lagu itu di talian telefon dan dia memberi saya restunya,” katanya. “Kami berdua berharap dapat melakukan sesuatu bersama secara peribadi pada masa akan datang.”

Bulan lepas, Pink Floyd dan David Gilmour mengalih keluar muzik mereka daripada perkhidmatan penstriman di Rusia dan Belarus untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Ukraine.

Menulis di Twitter, Pink Floyd berkata: “Untuk berdiri bersama dunia dalam mengutuk sekeras-kerasnya pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, karya Pink Floyd, dari 1987 dan seterusnya, dan semua rakaman solo David Gilmour telah dialih keluar daripada semua penyedia muzik digital di Rusia dan Belarus mulai hari ini.”

Gilmour menambah: “Askar Rusia, berhentilah membunuh saudara-saudara kamu. Tidak akan ada pemenang dalam perang ini. Menantu perempuan saya adalah warga Ukraine dan cucu perempuan saya ingin melawat dan mengenali negara mereka yang indah. Hentikan ini sebelum semuanya musnah.”We would love to thank the writer of this write-up for this remarkable content

Pink Floyd akan mengeluarkan muzik baharu pertama dalam beberapa dekad untuk menyokong Ukraine


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/