Putera Harry dan Meghan membuat penampilan umum pertama di Jubli Platinum ratu

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

LONDON — Orang ramai di luar St. Paul memberikan satu pusingan hurrah, serta beberapa ejekan, untuk Putera Harry dan Meghan, Duchess of Sussex, ketika pasangan itu membuat penampilan umum pertama mereka semasa Jubli Platinum Ratu Elizabeth II — dan penampilan bersama pertama mereka di Britain sejak mereka berhenti kerja sebagai kerabat diraja.

Pasangan itu kekal disebalik tabir pada hari besar pertama perayaan. Mereka tidak dijemput untuk menyertai permaisuri di balkoni Istana Buckingham. Jurugambar hanya melihat sekilas Meghan bermain dengan beberapa cicit ratu di tingkap di atas laluan perarakan tentera Trooping the Color.

Tetapi Harry dan Meghan dibenarkan masa mereka pada hari Jumaat, menyertai keluarga untuk upacara kesyukuran sebagai penghormatan kepada permaisuri.

Putera William dan isterinya Catherine, Duchess of Cambridge, mendapat perhatian yang lebih besar apabila mereka memasuki katedral Anglikan di tengah-tengah London. Loceng gereja berbunyi apabila Putera Charles, pewaris takhta, tiba.

Terdapat pelbagai reaksi daripada penonton terhadap pintu masuk Perdana Menteri Boris Johnson dan isterinya, Carrie Johnson. Ada yang mengejek.

Antara mereka yang tidak menghadiri kebaktian itu: Putera Andrew, anak ketiga ratu, yang nampaknya telah banyak dibuang daripada kehidupan awam sejak dia menghadapi tuduhan penderaan seksual dan skandal berhubung persahabatannya dengan pendera yang disabitkan kesalahan Jeffrey Epstein.

Dan ratu sendiri tidak hadir, menonton rancangan di BBC dari biliknya di Istana Windsor.

Pihak istana memaklumkan kepada orang ramai bahawa raja mula berasa “sedikit ketidakselesaan” pada upacara Trooping the Color pada Khamis oleh rejimen tentera British dan oleh itu tidak akan hadir. Dia telah bergelut dengan apa yang istana panggil “isu mobiliti” dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan telah terlepas beberapa pertunangan.

Britain sedang meraikan rajanya yang paling lama memerintah, Ratu Elizabeth II. Perayaan bermula pada 2 Jun. (Video: Alexa Juliana Ard/The Washington Post)

Namun, walaupun selepas pengumuman istana, dia membuat penampilan di Windsor pada malam Khamis. Berpakaian hijau, dia kelihatan stabil di atas kakinya, tetapi mungkin letih, sambil meletakkan tangan bersarung tangan di atas dunia yang bergemerlapan, untuk menyala secara simbolik suar di Britain dan sekitar Komanwel.

“Ia adalah hari yang sangat panjang untuk Baginda, tetapi baginda nampaknya berazam untuk membuat penampilan terakhir ini,” tulis wartawan diraja untuk Daily Telegraph.

Dalam khutbah Jumaatnya, Uskup Agung York, Stephen Cottrell, berbicara langsung kepada permaisuri, dan memberitahu jemaah apa yang telah mereka ketahui: bahawa Elizabeth adalah seorang pencinta kuda seumur hidup.

Semua kuda ratu: Dari kuda pertamanya hingga hadiah jubli Macron

Cottrell membuat jenaka bahawa dia tidak mempunyai “tips hebat” dari atas untuk perlumbaan derby di Epsom Downs pada hari Sabtu, di mana beberapa kuda ratu akan muncul. Meneruskan tema kuda, uskup agung berkata, “Tuanku, kami minta maaf kerana anda tidak berada di sini bersama kami pagi ini secara peribadi. Tetapi kami sangat gembira anda masih berada di pelana.”

Orang mungkin lupa, tetapi ratu juga adalah “Pembela Iman dan Gabenor Tertinggi Gereja England.” Uskup agung memujinya untuk “ketekunan yang teguh dan konsistensi yang teguh, kesetiaan kepada Tuhan, kepatuhan kepada panggilan.”

Perdana menteri melakukan bacaan dari Filipi dalam Perjanjian Baru.

“Bersukacitalah,” Johnson membaca. “Hendaklah kelembutanmu diketahui semua orang. Tuhan itu dekat. Jangan kuatir tentang apa pun, tetapi nyatakan dalam segala hal keinginanmu kepada Allah dalam doa dan permohonan dengan ucapan syukur.”

Terdapat peralihan tanggungjawab yang mantap — dan kuasa lembut — berpindah dari permaisuri kepada anaknya Charles dan cucu William, yang memainkan peranan yang lebih menonjol semasa jubli. Kamera BBC kebanyakannya tertumpu pada mereka, tetapi kadang-kadang dipotong untuk mempamerkan Harry dan Meghan.

Pengulas BBC berkata bahawa nampaknya Harry dan Meghan dibenarkan “perarakan kecil mereka sendiri” semasa mereka masuk, yang dia cadangkan adalah perbuatan ratu.

St. Paul bukanlah tempat yang paling mudah untuk melihat kelibat diraja, tetapi itu tidak menghalang beberapa ratus daripada berkumpul di luar, di mana jalan-jalan dipenuhi dengan penghadang logam.

Sue Willmot, seorang ibu warga Britain yang berpangkalan di Connecticut, terbang bersama tiga anaknya untuk meraikan jubli itu. Semasa kerabat diraja melangkah keluar dari gereja, dia mengangkat bahunya yang berusia 7 tahun, Orlah, yang menjadi jurugambar orang ramai tidak rasmi, mengambil gambar pada telefon yang dihantar kepadanya dalam keramaian yang ramai.

Wilmot menyifatkan permaisuri itu sebagai “batu dalam hidup kita – setiap kali berlaku masalah, dia adalah angsa stabil yang hanya melayang dan membuat semua orang tenang.”

Dia berkata adalah malang bahawa Harry dan Meghan mengundang cemuhan, serta sorakan.

“Kami melihat Harry keluar dan diejek oleh beberapa orang, kami fikir itu menyedihkan. Kami bersorak. Dia mempunyai keluarga kecil yang dia bawa dari Amerika, dan alhamdulillah dia berjaya. Bagi anak-anaknya untuk menjadi sebahagian daripada ini adalah menakjubkan, mereka akan dapat melihat ke belakang suatu hari nanti dan berkata kami meraikan nenek kami.”

Antara mereka yang melihat kerabat diraja ialah Ian Tuer, 64, seorang pengurus pengangkutan, dan isterinya Valerie, 55, yang bekerja sebagai tukang daging. Mereka turun dari Daerah Tasik.

Valerie berkata kemunculan Harry dan Meghan akan disenangi orang ramai British: “Saya rasa banyak yang diperkatakan jika mereka tidak muncul. Mereka telah melakukan perkara yang betul untuk kembali.”

Meghan dan Harry kekal di belakang tabir pada hari pertama perayaan jubli

Ian berkata bahawa ia adalah baik untuk melihat Harry dan Meghan. “Saya fikir mereka mahu berada di sini tidak kira apa yang orang fikirkan. Mereka membuat keputusan untuk menjadi A-lister Hollywood dan tidak mengapa. Mereka mendapat sambutan yang baik dan mereka akan gembira mengenainya.”

Mengenai Putera Charles, Ian berkata, “Dia seorang lelaki yang baik, dia telah menunggu lama untuk menjadi raja, saya fikir dia akan cukup bertolak ansur, saya fikir dia akan mudah didekati, dia tidak akan berada di sana selama-lamanya, masa depan keluarga diraja adalah jelas pada [Buckingham Palace] balkoni” sehari sebelumnya.

The Sussexes berada di Britain dari California bersama anak-anak kecil mereka, Archie, 3, dan Lilibet, yang akan menyambut ulang tahun pertamanya pada hari Sabtu.

Perjalanan ini menandakan kali pertama ratu bertemu Lilibet secara peribadi. Harry dan Meghan menamakan anak perempuan mereka sempena nama Elizabeth, menggunakan nama panggilan zaman kanak-kanak ratu itu.

Harry hanya membuat beberapa perjalanan awam kembali ke Britain sejak menetap di California. Pada April, 2021, beliau menghadiri pengebumian datuknya Putera Philip, walaupun dia tidak kembali musim bunga ini untuk peringatan Philip, yang merupakan urusan yang lebih besar kerana sekatan covid telah ditarik balik. Musim panas lalu, dia kembali untuk mendedahkan a patung mendiang ibunya, Puteri Diana.

Peguam Harry telah berkata bahawa putera raja tidak berasa selamat apabila dia berada di UK kerana pengaturan keselamatan yang dikenakan ke atasnya. Dia membawa tuntutan terhadap kerajaan Britain selepas dimaklumkan dia tidak lagi akan diberikan “darjah yang sama” keselamatan perlindungan peribadi apabila melawat Britain. Putera raja menawarkan untuk membayar sendiri keselamatan, tetapi Pejabat Dalam Negeri Britain menolak.

Dalam langkah mengejut, pasangan itu mengumumkan pada Januari 2020 bahawa mereka “berundur” sebagai kerabat diraja. Ratu menolak cadangan “separuh masuk, separuh keluar” mereka dan melucutkan naungan diraja mereka, dengan jelas dalam kenyataan bahawa, walaupun Sussex adalah ahli keluarga diraja yang sangat disayangi, kerja diutamakan.

The Sussexes berlepas ke California selepas bertugas sebentar di Kanada.

Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengkaji semula keadaan selepas 12 bulan. Tetapi menurut penulis biografi diraja Robert Hardman, permaisuri itu tidak mengharapkan mereka meneruskan kehidupan Inggeris mereka. Menulis dalam bukunya “Queen of Our Times,” Hardman berkata bahawa ratu itu tahu bahawa Sussex tidak mungkin kembali sebagai kerabat diraja.

“Ditanya oleh seorang pelawat yang bermaksud baik jika dia mengharapkan mereka meneruskan kehidupan diraja, dia menjawab dengan tegas, ‘Sudah tentu tidak. Mereka mengambil anjing-anjing itu.’ ”

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Putera Harry dan Meghan membuat penampilan umum pertama di Jubli Platinum ratu


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/