Puteri Haya membuat penampilan awam yang jarang berlaku untuk menghadiri perkhidmatan komited untuk Ratu di Istana Windsor

Puteri Haya binti Hussein telah membuat penampilan awam yang jarang berlaku untuk menghadiri upacara pengabdian untuk Ratu di Windsor.

Puteri datang untuk memberi penghormatan kepada mendiang raja bersama abangnya Putera Hassan bin Talal dari Jordan sebelum upacara petang ini di Gereja Kecil St George.

Ia berlaku sehari selepas bekas suaminya, Sheikh Mohammed Al Maktoum, berkunjung ke Istana Buckingham untuk bertemu Raja Charles pada majlis resepsi pada malam pengebumian Ratu.

Terdapat kebimbangan Sheikh Mohammed boleh berhubung dengan Putera Hassan pada majlis resepsi semalam, pertemuan yang mungkin janggal selepas perceraian Puteri Haya dengan Sheikh.

Syeikh itu, rakan keluarga Diraja dan Perdana Menteri Emiriah Arab Bersatu yang menyayangi perlumbaan kuda, telah dituduh oleh salah seorang anak perempuannya sendiri kerana menahan tebusannya di luar kehendaknya, Mahkamah Tinggi mendengar. Beliau secara konsisten menafikan dakwaan tersebut.

Tahun lalu Mahkamah Tinggi di London memberikan puteri hak penjagaan penuh terhadap dua anak yang dia ada bersama Sheikh Mohammed selepas pertempuran perceraian yang panjang.

Dia juga dianugerahkan £554 juta – penyelesaian perceraian terbesar pernah berlaku di UK – yang kebanyakannya akan dibelanjakan untuk keselamatan dua anaknya Jalila, 14, dan Zayed, sembilan.

Sejak itu dia berakar umbi di kawasan luar bandar Inggeris dan merupakan kawan Ratu, dengan pasangan itu berkongsi cinta kuda dan ekuestrian.

Dia adalah salah seorang daripada ramai kawan rapat Baginda yang menghadiri upacara pengabdian di St George’s Chapel di Windsor petang ini, di mana Permaisuri akhirnya dikebumikan selepas lebih seminggu berkabung negara.

Puteri Haya binti Al Hussein (kanan) dan abangnya Putera Hassan bin Talal dari Jordan (dua kanan) dilihat menghadiri upacara pengabdian untuk Permaisuri di Windsor petang ini

Ia menandakan penampilan umum yang jarang berlaku untuk Puteri Haya, yang tahun lalu dianugerahkan lebih daripada £500 juta dalam perceraiannya dengan pemerintah Dubai.

Ia menandakan penampilan umum yang jarang berlaku untuk Puteri Haya, yang tahun lalu dianugerahkan lebih daripada £500 juta dalam perceraiannya dengan pemerintah Dubai.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum digambarkan tiba di majlis resepsi di Istana Buckingham pada malam pengebumian Ratu

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum digambarkan tiba di majlis resepsi di Istana Buckingham pada malam pengebumian Ratu

Puteri Haya tidak menghadiri pengebumian Ratu di Westminster Abbey, dengan abang tirinya Raja Abdullah II mewakili negara Jordan, bersama isterinya Ratu Rania

Puteri Haya tidak menghadiri pengebumian Ratu di Westminster Abbey, dengan abang tirinya Raja Abdullah II mewakili negara Jordan, bersama isterinya Ratu Rania

Walaupun puteri itu menghadiri upacara pengabdian, dia tidak pergi ke pengebumian Ratu di Westminster Abbey pada awal hari itu, dengan abang tirinya Raja Abdullah II mewakili Jordan bersama isterinya Ratu Rania.

Awal minggu ini Puteri Haya bergerak bercakap tentang bagaimana dia telah dihiburkan oleh Ratu selepas ibunya meninggal dunia dalam nahas helikopter pada tahun 1977, dan selepas kematian bapanya Raja Hussein pada tahun 1999.

Bercakap kepada Reuters di luar rumah negaranya beberapa hari lalu, Puteri Haya berkata: ‘Saya rasa kita tidak akan pernah melihat ratu seperti itu (sekali lagi) dan kita tidak pernah melakukannya sebelum ini.’

‘Saya masih ingat selepas arwah ayah saya meninggal dunia, dan arwah ibu saya meninggal dunia, Baginda cukup baik hati untuk memberikan kata-kata istimewa untuk adik saya dan saya dan untuk memastikan bahawa kami baik-baik saja.

‘Dia untuk saya, seperti orang lain, benang yang berterusan dalam hampir setiap aspek kehidupan kita. Saya rasa tidak ada keputusan yang dibuat atau masa yang saya tidak fikir “apa yang akan Baginda lakukan?” atau “Apa yang akan Baginda katakan?”.

‘Beliau, saya fikir, kepada semua lapisan masyarakat dan kepada begitu ramai orang di seluruh dunia… contoh dan inspirasi untuk dipandang tinggi. Dan saya melakukannya seperti ramai yang lain.’

Puteri itu, yang mendapat pendidikan di England dan pergi ke Universiti Oxford ketika dia masih muda, memfailkan perceraian daripada Sheikh Mohammed pada 2019.

Puteri Haya melarikan diri dari Dubai ke Britain pada 2019 kerana bimbang keselamatannya, dan berjaya berhujah di mahkamah bahawa anak-anaknya akan berisiko daripada diculik oleh bapa mereka selepas mendakwa di mahkamah bahawa dia memulangkan Puteri Latifa dan Shamsa secara paksa apabila mereka cuba melarikan diri dari UAE . Dakwaan ini telah dinafikan oleh bekas suaminya yang kini.

Puteri Latifa diculik dari sebuah kapal layar di luar pantai India pada 2017 dan Puteri Shamsa diculik ketika di Cambridge dan kembali ke Dubai pada 2000.

Sebelum pengebumian Ratu semalam sahabat Puteri Latifa berkata Sheikh Mohammed tidak sepatutnya dijemput.

Tiina Jauhiainen memberitahu MailOnline bahawa pemerintah Dubai mesti dihina oleh Istana Buckingham dan Kerajaan British bersama Putera Mahkota Arab Saudi Mohammad bin Salman Al Saud.

Cik Jauhiainen memberitahu MailOnline: ‘Saya tidak fikir seseorang yang mempunyai reputasinya harus dijemput ke pengebumian Ratu.

‘Saya harap kita tidak akan melihat MBS [what the Crown Prince is colloquially known as] sama ada.’

Sheikh Mohammed dan Puteri Haya bercerai pada 2019 selepas hubungan sulitnya dengan salah seorang pengawal peribadinya. Digambarkan: Puteri dan syeikh di Royal Ascot pada Jun 2008

Sheikh Mohammed dan Puteri Haya bercerai pada 2019 selepas hubungan sulitnya dengan salah seorang pengawal peribadinya. Digambarkan: Puteri dan syeikh di Royal Ascot pada Jun 2008

Dalam prosiding perceraian mereka, mahkamah memerintahkan Sheikh Mohammed membayar £554 juta kepada bekas isterinya, termasuk bayaran sekaligus sebanyak £251 juta.

Putera raja itu juga mesti menyediakan jaminan bank HSBC £290m untuk anak-anaknya yang menyokong pembayaran penyelenggaraan tahunan £11m, serta kos keselamatan berterusan untuk mereka sebagai orang dewasa, £3m untuk menampung pendidikan mereka dan £9.6m dalam tunggakan penyelenggaraan.

Peguam untuk puteri berhujah bahawa kawalan ketat diperlukan untuk memastikan dia dan anak-anak selamat daripada bekas suaminya.

Encik Hakim Moor mengisytiharkan dalam penghakiman setebal 73 muka surat bahawa terdapat ‘risiko yang jelas dan sentiasa ada’ kepada puteri dan dua anaknya yang masih kecil dan bahawa Sheikh Mohammed adalah ‘ancaman utama baginya’.

Penghakiman itu mendedahkan bagaimana Puteri Haya mendakwa bahawa dia telah membayar £7 juta kepada ‘pemeras ugut’ kakitangan keselamatannya untuk merahsiakan hubungan sulitnya dengan pengawal peribadinya dari Britain, Russell Flowers, yang membawa kepada keretakan perkahwinannya.

Shamsa

Puteri Latifa

Penguasa Dubai jutawan itu sebelum ini telah didapati dengan imbangan kebarangkalian telah menculik dua anak perempuannya yang sudah dewasa, Shamsa (kiri) dan Latifa (kanan)

Walaupun anugerah itu membolehkan puteri itu terus hidup dalam kehidupan mewah yang dikecapinya sebagai isteri keenam syeikh, ia adalah kurang £900m daripada yang diminta oleh peguamnya pada asalnya.

Encik Justice Moor menulis dalam penghakimannya: ‘Akan ada risiko yang jelas dan terkini kepada HRH sepanjang hayatnya, sama ada dari HH (bekasnya) atau hanya pengganas biasa dan ancaman lain yang dihadapi oleh puteri dalam kedudukannya. .’

Sheikh Mohammed juga didapati telah meminta ejennya ‘menggodam’ telefon bekas isterinya dan peguamnya, termasuk Baroness Fiona Shackleton.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Puteri Haya membuat penampilan awam yang jarang berlaku untuk menghadiri perkhidmatan komited untuk Ratu di Istana Windsor


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/