Rahsia Ubat Turun Berat Badan Baru Hollywood, Didedahkan: Gembar-gembur dan Bahaya Ozempic

Anugerah Emmy minggu lalu menyaksikan pemenang besar mencurahkan rasa terima kasih atas ejen, pengurus dan penonton mereka, tetapi terdapat satu dermawan yang ketara kepada banyak bintang yang tidak berterima kasih: ubat suntikan semaglutide, yang nama jenamanya ialah Ozempic.

Ubat ini adalah pengawal selia insulin untuk pra-diabetes, yang dibuat oleh juggernaut farmasi Denmark Novo Nordisk, yang kesan sampingan utamanya ialah penurunan berat badan yang dramatik. Ia telah memenuhi industri dalam beberapa bulan kebelakangan ini, membantu golongan cantik dan kaya mengurangkan berat badan dalam hobi Los Angeles yang tidak pernah berakhir untuk mengoptimumkan penampilan. Pakar pemakanan Hollywood Matt Mahowald memberitahu Kepelbagaian bahawa faedah utama suntikan adalah “menyederhanakan dan menarik balik rembesan insulin, dan melambatkan perut anda daripada mengosongkan. Ia menggalakkan rasa kenyang daripada makanan.”

Seorang broker kuasa terkemuka memberitahu Kepelbagaian bahawa separuh daripada helaian panggilannya minggu lepas penuh dengan rakan dan pelanggan yang ingin membincangkan risiko Ozempic, yang telah mendakwa penganut dari setiap sudut industri. Mogul, bintang realiti, penerbit filem veteran dan, sudah tentu, pelakon menyanyikan pujian dadah secara senyap di Signal, aplikasi pemesejan yang disulitkan yang kebanyakannya digunakan untuk perbualan sulit. Pasukan rambut, solek dan penggayaan untuk selebriti telah menerima suntikan sebagai sebahagian daripada ritual dandanan menjelang acara besar. Dalam beberapa bulan, ia telah menjadi rahsia yang paling teruk dirahsiakan di Hollywood – terutamanya memandangkan penggunanya yang paling bersemangat bukanlah pra-diabetes dan tidak memerlukan ubat tersebut. Ia sedang dibekalkan oleh doktor dan pakar pemakanan, walaupun khabar angin mengatakan anda juga boleh menjaringkan ubat itu di spa perubatan di Arizona. Sememangnya, ia tidak murah.

“Ia mudah menjadi $1,200 hingga $1,500 sebulan. Jika anda keluar dan membeli pen Ozempic daripada ahli farmasi, itulah yang anda akan kenakan,” tambah Mahowald.

Sambutan panas daripada jenis industri, bagaimanapun, telah menimbulkan sakit kepala di syarikat insurans utama.

“Ia menjadi masalah besar, semua orang mengikuti kereta muzik ini. Syarikat insurans enggan melindungi ini untuk sesiapa yang tidak menghidap diabetes. Ia membawa kepada panik. Farmasi mempunyai unit pada pesanan belakang hingga Disember,” tambah Mahowald.

Lebih membimbangkan, menurut banyak laporan, adalah permintaan yang luar biasa menyebabkan mereka yang memerlukan suntikan bergelut dengan bekalan yang berkurangan. Versi kedua semaglutide yang dipanggil Wegovy, yang secara khusus menyasarkan obesiti, juga membuat pusingan dan nampaknya hampir tidak tersedia.

Dadah itu menjadi tajuk utama antarabangsa tiga bulan lalu selepas tular di TikTok, kerana trend #MyOzempicJourney mempamerkan transformasi yang memukau mata (The Guardian dilaporkan hashtag #Ozempic telah dilihat 74 juta kali di platform). Awal bulan ini, Bandar dan Desa menulis kiriman yang mendakwa ubat itu menjadi bualan pesta makan malam pantai. Majalah glamor diikuti sesuai.

“Obesiti adalah wabak,” kata Dr. Zhaoping Li, ketua pemakanan klinikal di Sekolah Perubatan David Geffen di UCLA. “Isunya ialah ini adalah salah satu alat dalam kotak kami, ia bukan penghujung semua. Kajian yang paling lama dilakukan ke atas suntikan ini dijalankan dalam tempoh kurang daripada dua tahun. Banyak soalan yang belum terjawab.”

Dr Li menambah bahawa penurunan berat badan maksimum yang ditunjukkan dalam kebanyakan pesakit ialah 15% daripada jisim badan, membawa kita kembali kepada kebenaran yang mengerikan bahawa orang-orang Hollywood yang bijak tidak suka mendengar: “Ia bergantung kepada gaya hidup. Aktiviti, pemakanan yang betul, dan pengurusan tekanan.”

Seperti mana-mana ubat penurunan berat badan yang ajaib, terdapat keraguan tentang penggunaan jangka panjang. Sebagai tambahan kepada angka yang lebih kurus, kesan sampingan yang ketara ialah “fenomena gastrousus – kembung perut, sembelit, cirit-birit,” menurut Town and Country.

Apabila ditanya tentang risiko yang tidak menyenangkan ini, seorang publisiti bakat berkata secara terang-terangan: “Siapa yang peduli? Setiap orang yang bekerja dalam perniagaan ini mempunyai IBS, bagaimanapun.

We want to thank the writer of this article for this amazing content

Rahsia Ubat Turun Berat Badan Baru Hollywood, Didedahkan: Gembar-gembur dan Bahaya Ozempic


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/