Raja Charles III meninggalkan nota tulisan tangan di atas keranda permaisuri

Nota di atas keranda Ratu Elizabeth II semasa pengebumiannya pada hari Isnin adalah mesej tulisan tangan daripada anaknya, Raja Charles III. Mesej itu berbunyi: “Dalam ingatan yang penuh kasih dan setia. Charles R”. “R” dalam gelaran Raja Charles merujuk kepada “Rex,” iaitu bahasa Latin untuk raja. Perkhidmatan di Westminster Abbey – dihadiri oleh kira-kira 2,000 tetamu – termasuk bacaan Alkitab dan pujian tradisional, serta khutbah daripada Uskup Agung Canterbury, Justin Welby. Raja Charles telah disertai oleh isterinya Camilla, Permaisuri, adik-beradik, anak-anak dan cucu-cucunya ketika Britain mengucapkan selamat tinggal kepada raja paling lama memerintah negara itu. Permaisuri meninggal dunia pada 8 September pada usia 96 tahun. Keranda itu disarungkan dengan Piawaian Diraja dan Peralatan Negara – Mahkota dan pakaian Raja Diraja – diletakkan di atas bersama kalungan bunga. Istana Buckingham berkata kalungan itu mengandungi bunga dan dedaun yang dipotong dari taman Istana Buckingham, Clarence House dan Highgrove House atas permintaan Raja Charles III. Ia terletak di dalam sarang lumut Inggeris dan dahan oak. Dedaunan dipilih untuk simbolismenya – rosemary (untuk peringatan), myrtle (simbol kuno perkahwinan yang bahagia), dan oak Inggeris (simbolik kekuatan cinta), istana berkata. Myrtle telah dipotong daripada tumbuhan yang ditanam daripada ranting myrtle yang dipaparkan dalam sejambak perkahwinan Ratu ketika dia berkahwin dengan Putera Philip pada tahun 1947. Menjelang pengebumian, Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada negara atas limpahan sokongan dan kemesraan yang diterima keluarganya. Raja baharu itu berkata dalam satu kenyataan yang penuh emosi bahawa dia dan Camilla “terharu dengan semua orang yang bersusah payah datang dan memberi penghormatan kepada perkhidmatan seumur hidup ibu tersayang, Almarhum Ratu.” Ratu Elizabeth II akan dikebumikan berehat di Gereja Kecil St. George di Istana Windsor, tempat ibu bapanya, kakaknya, Puteri Margaret, dan suaminya, Putera Philip, turut dikebumikan.

Nota di atas keranda Ratu Elizabeth II semasa pengebumiannya pada Isnin adalah mesej tulisan tangan daripada anaknya, Raja Charles III.

Mesej itu berbunyi: “Dalam ingatan yang penuh kasih dan setia. Charles R”.

“R” dalam gelaran Raja Charles merujuk kepada “Rex,” iaitu bahasa Latin untuk raja.

Perkhidmatan di Westminster Abbey – dihadiri oleh kira-kira 2,000 tetamu – termasuk bacaan Alkitab dan pujian tradisional, serta khutbah daripada Uskup Agung Canterbury, Justin Welby.

Raja Charles disertai isterinya Camilla, Permaisuri Permaisuri, adik-beradik, anak dan cucunya ketika Britain mengucapkan selamat tinggal kepada raja paling lama memerintah negara itu. Ratu meninggal dunia pada 8 September pada usia 96 tahun.

kolam Phil Noble / REUTERS

Keranda Ratu Elizabeth Britain dibawa pada hari pengebumian negara dan pengebumian Ratu Elizabeth Britain, di Westminster Abbey di London, Britain, pada 19 September 2022.

Keranda itu disarungkan dengan Piawaian Diraja dan Peralatan Negara – Mahkota dan pakaian kerajaan – diletakkan di atas bersama kalungan bunga.

Istana Buckingham berkata kalungan itu mengandungi bunga dan dedaun yang dipotong dari taman Istana Buckingham, Rumah Clarence dan Rumah Highgrove atas permintaan Raja Charles III. Ia terletak di dalam sarang lumut Inggeris dan dahan oak.

Dedaunan itu dipilih kerana simbolismenya – rosemary (untuk mengenang), myrtle (simbol purba perkahwinan yang bahagia), dan oak Inggeris (simbolik kekuatan cinta), kata istana itu. Myrtle telah dipotong daripada tumbuhan yang ditanam daripada ranting myrtle yang dipaparkan dalam sejambak perkahwinan Ratu ketika dia berkahwin dengan Putera Philip pada tahun 1947.

Menjelang pengebumian, Raja Charles mengucapkan terima kasih kepada negara atas limpahan sokongan dan kemesraan yang diterima keluarganya.

Raja baharu itu berkata dalam satu kenyataan yang penuh emosi bahawa dia dan Camilla “terharu dengan semua orang yang bersusah payah datang dan memberi penghormatan kepada perkhidmatan sepanjang hayat ibu tersayang, Almarhum Ratu.”

Ratu Elizabeth II akan dikebumikan di Gereja Kecil St. George di Istana Windsor, tempat ibu bapanya, kakaknya, Puteri Margaret, dan suaminya, Putera Philip, turut dikebumikan.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Raja Charles III meninggalkan nota tulisan tangan di atas keranda permaisuri


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/