Raja yang meletup: Mengapa keranda Ratu Elizabeth dipenuhi dengan plumbum

Perjalanan terakhir Ratu Elizabeth II yang berliku dari Biara Westminster ke Wellington Arch ke Istana Windsor pada hari Isnin amat membebankan lapan askar yang menggalas kerandanya — sebahagiannya kerana ia dipenuhi dengan plumbum.

Tradisi ini bermula berabad-abad lamanya dan bermula dengan pertimbangan praktikal: untuk membantu mayat raja yang telah meninggal dunia kekal murni, terutamanya sebelum teknik pemeliharaan moden.

Ratu Elizabeth II dikebumikan selepas pengebumian negeri bersejarah

Sebagai bahan dalam keranda, “plumbum membantu mengekalkan kelembapan dan memelihara badan lebih lama dan menghalang bau dan toksin daripada mayat yang melarikan diri,” kata Julie Anne Taddeo, seorang profesor penyelidikan sejarah di Universiti Maryland. “Kerandanya dipamerkan selama beberapa hari dan melakukan perjalanan yang jauh ke tempat peristirahatan terakhirnya.”

Taddeo menyatakan bahawa berat tambahan mewujudkan keperluan untuk lapan pembawa pallbear daripada enam biasa.

Askar membawa keranda raja British yang telah meninggal dunia, berikutan insiden pada 1901 apabila kuda yang menarik catafalque Ratu Victoria ketakutan dan kerandanya hampir tumpah ke jalan. Winston Churchill, yang menerima pengebumian negeri terakhir di Britain sebelum Elizabeth pada hari Isnin, juga mempunyai keranda berlapis timah. Ia sangat berat sehingga ia tergelincir daripada beberapa bahu pemegang pallbear apabila mereka terpaksa berhenti seketika pada beberapa langkah, salah seorang pemegang pallbear, Lincoln Perkins, memberitahu BBC. Apabila ia jatuh kepada dua “penolak” di belakang untuk menahan keranda daripada jatuh, Perkins berkata, dia berkata dengan kuat kepada mayat itu, “Jangan risau, tuan, kami akan menjaga anda.”

Keranda Ratu Elizabeth II bergerak dari Westminster Hall ke Wellington Arch dan ke tempat peristirahatan terakhirnya, Istana Windsor, untuk pengebumian negaranya pada 19 September. (Video: Alexa Juliana Ard/The Washington Post)

“Anda sebenarnya boleh merasakan dia tergelincir dari bahu,” kata Perkins. “Sekiranya kami telah menjatuhkannya … saya tidak tahu apa yang akan berlaku, sangat memalukan, tetapi kami tidak melakukannya.”

Ratu Elizabeth II, yang memerintah UK selama 70 tahun, meninggal dunia pada usia 96 tahun

Keranda Elizabeth telah dikebumikan pada petang Isnin dalam peti besi di Gereja Memorial King George VI, sebahagian daripada Gereja Kecil St. George di Istana Windsor. Dia berehat berhampiran ibu bapanya, kakak dan Putera Philip, suaminya, yang meninggal dunia tahun lalu.

Langkah-langkah pemeliharaan itu mengingatkan langkah-langkah yang digunakan untuk orang Mesir kuno yang berpangkat tinggi, yang juga diletakkan di dalam bilik dan bukannya dikebumikan di dalam tanah dan mayat mereka dipelihara dengan rapi. Dan sementara orang Mesir kuno yang kaya selalunya dikebumikan dengan tembolok permata, arca dan barang-barang lain, Taddeo berkata, ratu itu dilaporkan telah dikebumikan hanya dengan ikatan perkahwinannya, diperbuat daripada emas Wales, dan sepasang anting-anting mutiara.

Penjimatan sedemikian bermakna bahawa Elizabeth, yang terkenal berjimat cermat dan sederhana, telah dikebumikan dengan harta yang lebih sedikit daripada beberapa pendahulunya; Permaisuri Victoria dikebumikan dengan gaun persalinan suaminya dan lontaran tangannya, dan sehelai rambut serta gambar hamba kesayangannya, dengan siapa dia dikhabarkan mempunyai hubungan romantis, kata Taddeo. Bola, tongkat dan mahkota Elizabeth – diperbuat daripada hampir 3,000 berlian dan berpuluh-puluh permata lain – telah diambil dari bahagian atas kerandanya dan diletakkan di atas mezbah di pengebumiannya.

Barisan epik untuk keranda Ratu Elizabeth II mempunyai lebih daripada 250,000 orang

Menggunakan plumbum dalam keranda adalah “tradisi diraja yang telah lama hidup,” kata Mike Parker Pearson, seorang profesor di Institut Arkeologi University College London. Beliau berkata, mayat Raja Edward I yang telah dibalsem, yang meninggal dunia pada 1307, “ditemui pada 1774 untuk disimpan dengan baik dalam sarkofagus marmarnya” di Westminster Abbey. Pearson menambah bahawa amalan menggunakan plumbum mungkin telah diterima pakai sekitar masa kematian Edward atau pada abad selepasnya.

Raja-raja terdahulu tidak dibalsem, katanya. Mayat William the Conqueror, yang meninggal dunia pada 1087, nampaknya sangat reput sehingga perutnya yang kembung meletup apabila paderi cuba memasukkan mayatnya ke dalam “keranda batu yang terbukti terlalu kecil untuk sebahagian besarnya,” kata Pearson. “Para pelayat kononnya berlari ke pintu untuk mengelakkan bau busuk.”

“Perut William yang bengkak pecah, dan bau busuk yang tidak dapat ditanggung menyerang lubang hidung orang yang berdiri dan seluruh orang ramai,” menurut Orderic Vitalis, seorang sami Benedictine yang mengisahkan Inggeris-Norman England.

We wish to thank the author of this post for this incredible web content

Raja yang meletup: Mengapa keranda Ratu Elizabeth dipenuhi dengan plumbum


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/