Ratu Elizabeth II dikebumikan selepas pengebumian negeri bersejarah

Keranda Ratu Elizabeth II meninggalkan Westminster Abbey pada hari pengebumiannya. (James Forde untuk The Washington Post)
Keranda Ratu Elizabeth II meninggalkan Westminster Abbey pada hari pengebumiannya. (James Forde untuk The Washington Post)

LONDON – Big Ben membunyikan gong, satu bunyi loceng besar untuk setiap 96 tahunnya di Bumi, dan jenazah Ratu Elizabeth II berlalu buat kali terakhir melalui Westminster Abbey – tempat perkahwinannya pada 1947 dan pertabalannya pada 1953 – untuk pengebumian negara. dihadiri oleh 90 pemimpin dunia dan ratusan pembesar, termasuk maharaja dan sultan, dan Harry dan Meghanjuga.

London telah diberikan sepenuhnya kepada acara itu, yang dilaburkan dengan semua keangkuhan, keadaan dan kebolehan pertunjukan yang boleh dipamerkan oleh monarki, tentera dan negara untuk penonton penyiaran global berjuta-juta.

Raja baharu mengisytiharkan hari Isnin sebagai cuti kebangsaan, dan oleh itu ratusan ribu orang dapat mencurah-curah ke ibu negara untuk mengucapkan selamat tinggal — beberapa melempar bunga ke van jenazah, yang lain menjerit “Tuhan memberkati permaisuri!” – di dalam cabaran keselamatan yang paling kompleks ibu negara telah dihadapi sejak Perang Dunia II, jauh lebih besar daripada Sukan Olimpik Musim Panas 2012.

Menjelang petang, tiada insiden polis yang ketara berlaku dilaporkan.

Keheningan, kesungguhan, itulah yang orang ramai nyatakan — terutamanya dua minit kesunyian yang membawa negara dan bandar berpenduduk 9 juta itu ke titik noktah.

Malah lalu lintas udara ke Lapangan Terbang Antarabangsa Heathrow telah dijeda. Helikopter berita telah dihalang semasa perkhidmatan.

Keranda Ratu Elizabeth II bergerak dari Westminster Hall ke Wellington Arch dan ke tempat peristirahatan terakhirnya, Istana Windsor, untuk pengebumian negaranya pada 19 September. (Video: Alexa Juliana Ard/The Washington Post)

Hari itu bermula pada waktu subuh, apabila orang awam terakhir telah diusir dari Westminster Hall, bangunan parlimen di mana pertapaan permaisuri berlangsung selama empat hari sebelumnya, satu pertunjukkan yang menyaksikan epik 24/7 beratur meregangkan berbatu-batu, curahan yang mengejutkan perancang.

Dalam barisan epik untuk melihat keranda Ratu Elizabeth II, mereka adalah yang terakhir

Keranda ratu, berselimutkan sepanduk diraja, berjalan dalam jarak yang singkat dari Westminster Hall ke Westminster Abbey di atas Kereta Api Negara Tentera Laut Diraja, sebuah kenderaan yang tidak ditarik oleh kuda, tetapi orang.

Tradisi itu bermula selepas kuda yang menarik keranda Ratu Victoria pada tahun 1901 ketakutan, hampir menjatuhkan keranda itu ke jalan. Untuk mengelakkan berulang, 90 kelasi menarik gerabak, manakala 40 berarak di belakang untuk bertindak sebagai brek.

Biara dibuka awal untuk mengalu-alukan tetamu kenamaan – yang datang bas ulang-alik dan kereta perisai — ke gereja abad ke-13, yang lantai dan dindingnya ditutup dengan peringatan kepada mereka yang dikebumikan atau dihormati di sana: Charles Darwin, Jane Austen, Isaac Newton, Mary, Queen of Scots, Geoffrey Chaucer, Laurence Olivier, Charles Dickens, Stephen Hawking dan Ratu Elizabeth I.

Kira-kira 2,000 tetamu hadir — antaranya wakil daripada berpuluh-puluh kerabat diraja dan ahli Dewan Windsor, termasuk cicit ratu George dan Charlotte, berumur 9 dan 7, kedua-duanya berpakaian hitam dan berkelakuan baik di hadapan kamera. (Louis 4 tahun yang resah tidak ada di sana.)

Pengebumian negara terakhir Britain adalah pada tahun 1965 untuk Perdana Menteri masa perang Winston Churchill.

Pengebumian negeri terakhir ialah Churchill. Peristiwa Ratu Elizabeth II adalah acara yang lebih besar.

Menulis tentang hari itu dalam akhbar Observer pada tahun 1965, wartawan Patrick O’Donovan mengisytiharkan, “Ini adalah kali terakhir perkara sedemikian boleh berlaku. Ini adalah kali terakhir London akan menjadi ibu kota dunia. Ini adalah tindakan berkabung untuk masa lampau empayar. Ini menandakan tindakan terakhir dalam kehebatan Britain.”

Memang benar bahawa Empayar British menyusut sepanjang tempoh pemerintahan Elizabeth, dengan wilayah yang menuntut kemerdekaan. Sebahagian daripada yang tinggal alam kini menilai semula hubungan mereka dengan mahkota. Sementara itu, Brexit telah mengecilkan United Kingdom dalam banyak fikiran kepada “England Kecil.”

Tetapi pemergian Churchill bukanlah tindakan terakhir. Britain kekal sebagai salah satu ekonomi terbesar dunia. United Kingdom, London dan monarki semuanya telah terbukti cukup fleksibel, cukup berdaya tahan untuk menjana semula.

Orang yang berkabung pada hari Isnin termasuk Presiden Biden dan wanita pertama Jill Biden; Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen; Maharaja Naruhito dari Jepun; dan pelakon Amerika Kanada Sandra Oh.

Turut hadir: perdana menteri Anthony Albanese dari Australia, Jacinda Ardern dari New Zealand dan Justin Trudeau dari Kanada, bersama-sama dengan presiden Emmanuel Macron dari Perancis, Jair Bolsonaro dari Brazil, Sergio Mattarella dari Itali dan Frank-Walter Steinmeier dari Jerman.

Tiada Vladimir Putin, tiada Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman. Xi Jinping dari China menghantar naib presidennya, manakala Recep Tayyip Erdogan dari Turki mewakilkan menteri luarnya, selepas diberitahu dia tidak boleh tiba dengan kereta presidennya sendiri.

Keranda itu diikuti ke dalam biara oleh empat anak ratu: raja baru, Charles III; Puteri Anne yang sentiasa ada; bekas penerbit TV Prince Edward; dan bekas Putera diraja Andrew yang bekerja, berpakaian awam dan bukan pakaian tentera, selepas ditolak ke separuh buangan oleh pergaulannya dengan skandal pemerdagangan seks Jeffrey Epstein.

William dan Catherine, dengan gelaran baharu mereka iaitu Putera dan Puteri Wales, seterusnya dalam perarakan itu, diiringi dua anak sulung mereka.

Pengebumian Ratu Elizabeth II adalah produksi perpisahan selama berabad-abad

Putera Harry juga berada di sana bersama Meghan. Dia juga tidak memakai pakaian seragam tenteranya – sangat menimbulkan kemarahan peminat di media sosial, yang menyifatkan ia “menyedihkan” bahawa putera itu, yang melihat aksi semasa dua lawatan di Afghanistan, dinafikan penghormatan kerana pasangan itu melepaskan tanggungjawab diraja mereka dan berpindah ke California.

BBC yang dibiayai awam memenuhi peranan yang telah diterima pakai sejak kematian permaisuri, sebagai juara monarki. Pengulas menyebut pengebumian itu sebagai “campuran cemerlang antara zaman kuno dan moden.” Juga: “Ini adalah kehebatan pada zaman kita.” Dan: “Terdapat keabadian padanya.” Akhirnya: “Luar biasa bagaimana raja baru telah dialu-alukan.”

Di atas keranda ratu adalah simbol kuasa: bola, tongkat dan, terletak di atas bantal ungu, Mahkota Imperial, diperbuat daripada emas dan bertatahkan hampir 3,000 berlian17 nilam, 11 zamrud, 269 mutiara dan empat delima.

Memahami perlambangan dalam perarakan pengebumian permaisuri

Terdapat kalungan bunga juga, dipotong dari taman-taman yang kini menjadi antara rumah raja: Istana Buckingham, Rumah Highgrove dan Rumah Clarence. Setiap daun dilaburkan dengan makna: rosemary untuk mengenang, myrtle sebagai simbol kuno perkahwinan yang bahagia, Istana menyatakan, sambil menambah: “Atas permintaan Baginda, kalungan itu dibuat dengan cara yang benar-benar mampan, dalam sarang lumut Inggeris dan cawangan oak, dan tanpa menggunakan buih bunga.”

Beberapa di media sosial berseronok dengan rupa labah-labah, membonceng menaiki kalungan bunga. Charles sebagai putera dikenali untuk melobi menteri kerajaan dengan apa yang dikenali sebagai “memo labah-labah hitam.”

Untuk ibunya, Charles menulis nota tulisan tangan yang boleh dilihat pada kalungan bunga, yang berbunyi: “Dalam ingatan yang penuh kasih dan setia. Charles R.” “R” merujuk kepada “Rex,” Latin untuk raja.

Uskup agung Canterbury, Justin Welby, menyampaikan khutbah itu. Dia bercakap tentang pengabdian seumur hidup ratu, bukan sahaja kepada tugas duniawi, tetapi untuk mengikuti Yesus.

“Corak bagi ramai pemimpin adalah untuk ditinggikan dalam kehidupan dan dilupakan selepas kematian,” kata Welby kepada jemaah. “Orang yang penuh kasih sayang jarang berlaku dalam mana-mana lapisan masyarakat. Pemimpin yang penuh kasih sayang masih jarang berlaku.”

Uskup agung itu mengimbas kembali bagaimana semasa pertabalan Elizabeth pada tahun 1953, dia memulakan dengan doa senyap di altar tinggi di Westminster Abbey. “Ketaatannya kepada Tuhan diberikan sebelum sesiapa pun memberi kesetiaan kepadanya,” kata Welby.

Pada penutupan perkhidmatan selama satu jam, jemaah menyanyikan lagu kebangsaan, selepas tujuh dekad kembali kepada “Tuhan Selamatkan Raja.” Kemudian datanglah sekeping muzik terakhir, “Sleep, Dearie, Sleep,” ratapan memperingati kematian, dimainkan oleh seorang pemuzik keseorangan pada bagpipe.

Pengebumian Ratu Elizabeth II berakhir di Westminster Abbey dengan jemaah menyanyikan lagu kebangsaan, “God Save the King,” pada 19 September. (Video: Reuters)

Mejar Paip Paul Burns dari Rejimen Diraja Scotland juga bertanggungjawab untuk membangkitkan ratu, bermain di bawah tingkapnya selama 15 minit setiap pagi.

Apabila bunyi paip semakin pudar, keranda ratu dibawa ke jalan-jalan, dan dipindahkan dari Biara Westminster ke Wellington Arch. Perarakan itu termasuk 4,500 orang – mungkin perarakan tentera terbesar seumpamanya dalam ingatan hidup.

Latar belakang – monumen London – penuh dengan kesedihan untuk zaman kegemilangan Britain yang lalu. Para perarakan dan gerabak tentera mengelilingi Memorial Ratu Victoria di hadapan Istana Buckingham, merujuk era ketika matahari tidak pernah terbenam di Empayar British.

Perarakan London berakhir di Wellington Arch, yang namanya – Duke of Wellington – diraikan kerana menghentikan cita-cita Napoleon pada Pertempuran Waterloo 1815.

Dari sana keranda itu dibawa dengan kereta jenazah Jaguar-Land Rover tersuai ke Istana Windsor, istana hujung minggu yang paling disukai ratu daripada penggalian bandarnya di Istana Buckingham.

Di Windsor, perarakan telah dilangsingkan, tetapi masih megah, jalanan penuh sesak, gereja sekali lagi penuh. Tetapi dari segi relatif, ia lebih kecil, lebih intim.

Korgis ratu, Muick dan Sandy, sedang menunggu di istana. Kuda kudanya, Emma, ​​berdiri di Long Walk ketika keranda berlalu. Terdapat lebih sedikit VIP di kalangan tetamu dan ramai lagi orang yang telah bekerja untuk permaisuri.

Permaisuri itu dikebumikan di dalam peti besi di Gereja Kecil St. George, bersama jenazah ibu bapa, kakak dan suaminya, Putera Philip.

Ketika orang ramai bersurai di London, Jillian Martin, 51, seorang pendidik dengan National Trust di Ireland Utara, mencari seseorang yang mungkin mahukan bantal dan selimutnya. Jarang diguna. Dia menghabiskan dua malam berkhemah dengan rakan-rakan untuk menuntut tempat di sepanjang laluan perarakan. Tetapi tidak ada tidur. “Saya bagaimana? Selain daripada rosak sama sekali? Hebat. Saya bertemu dengan begitu ramai orang. Kami tidak akan melihat perkara seperti yang baru berlaku lagi.”

Tidak lama kemudian kumpulan sampah itu bergerak masuk. “Kami tidak boleh membiarkan sesiapa melihat pemandangan ini,” kata Sandra Stran, 57, yang menawarkan diri untuk membantu pasukan pembersihan berhampiran Istana Buckingham. “Saya tidak mahu kekacauan ini. Ia kelihatan seperti stadium selepas perlawanan bola sepak heckuva.”

Jennifer Hassan dan Annabelle Timsit menyumbang kepada laporan ini.We would love to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Ratu Elizabeth II dikebumikan selepas pengebumian negeri bersejarah


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/