Ratu Elizabeth II terlepas perkhidmatan Jubli di tengah-tengah ‘ketidakselesaan’

LONDON (AP) – Ratu Elizabeth II melangkah dengan berhati-hati ke balkoni Istana Buckingham Khamis, menarik sorakan daripada berpuluh-puluh ribu yang datang menyertainya pada permulaan empat hari perayaan 70 tahun beliau di atas takhta.

Peminatnya memakai bendera Union Jack, topi parti atau tiara plastik. Ada yang berkhemah semalaman dengan harapan dapat melihat sekilas permaisuri berusia 96 tahun, yang penampilannya semakin jarang, dan peluang untuk menonton Trooping the Color — perarakan tentera yang menandakan hari lahir rasmi setiap raja sejak 1760.

Ia adalah satu ledakan kegembiraan dalam orang ramai, salah satu perhimpunan besar pertama di UK sejak wabak COVID-19 bermula.

“Semua orang mempunyai misi yang sama,” kata Hillary Mathews, 70, yang datang dari Hertfordshire, di luar London. “Semua kengerian yang berlaku di dunia dan di England pada masa ini telah ditinggalkan selama sehari, dan kami boleh menikmati meraikan ratu.”

Elizabeth, yang menjadi permaisuri pada usia 25 tahun, adalah raja paling lama memerintah Britain dan yang pertama mencapai kejayaan tujuh dekad di atas takhta.

Namun selepas kesihatan yang baik sepanjang hayat, usia telah mula mengejarnya. Istana Buckingham mengumumkan lewat Khamis bahawa permaisuri tidak akan menghadiri kebaktian gereja kesyukuran pada hari Jumaat selepas mengalami “sedikit ketidakselesaan” pada acara pada hari Khamis. Pihak istana berkata dengan “keengganan besar” raja telah memutuskan untuk melangkau perkhidmatan di Katedral St. Paul.

Ratu menghadapi masalah bergerak dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan telah menarik diri daripada banyak acara awam.

Tetapi Elizabeth mengambil bahagian malam Khamis dalam menyalakan rangkaian suar upacara di Istana Windsor seperti yang dirancang.

Perayaan Jubli berlangsung pada hujung minggu yang panjang, dan tidak diketahui dengan segera bagaimana berita itu akan mempengaruhi peristiwa Jubli pada hari Sabtu dan Ahad.

Istana berkata “permaisuri sangat menikmati” acara Khamis — dan ia menunjukkan.

Dia menikmati detiknya. Sambil tersenyum, dia berbual dengan cicitnya Putera Louis, 4, yang sekali-sekala menutup telinganya ketika 70 pesawat tentera lama dan baharu meluncur rendah ke atas istana untuk memberi hormat kepada permaisuri. Paparan selama enam minit itu termasuk pembentukan jet pejuang Taufan yang terbang dalam bentuk nombor 70.

Permaisuri itu, memakai gaun biru merpati gelap yang direka oleh Angela Kelly, telah disertai di balkoni oleh lebih daripada sedozen kerabat diraja – walaupun bukan Putera Harry dan isterinya Meghan, yang melepaskan tugas diraja barisan hadapan dua tahun lalu. Pasangan itu pergi ke London dari rumah mereka di California bersama dua anak kecil mereka untuk mengambil bahagian dalam perayaan itu, dan menonton Trooping the Color pada Khamis bersama ahli keluarga yang lain.

Mereka tidak muncul di balkoni istana, kerana raja memutuskan bahawa hanya ahli keluarga diraja yang bekerja harus mendapat penghormatan itu. Keputusan itu juga, dengan mudah, mengecualikan Putera Andrew, yang meninggalkan tugas awam di tengah-tengah kontroversi berhubung kaitannya dengan pesalah seks yang disabitkan Jeffrey Epstein.

Andrew juga akan terlepas upacara kesyukuran pada hari Jumaat selepas disahkan positif COVID-19.

Jubli itu diperingati dengan ekstravaganza percutian empat hari dan acara termasuk konsert di Istana Buckingham pada hari Sabtu dan pertandingan ratu yang dipentaskan oleh ribuan penghibur yang diambil dari sekolah dan kumpulan masyarakat di seluruh negara pada hari Ahad. Beribu-ribu pesta jalanan dirancang di seluruh negara, mengulangi tradisi yang bermula dengan pertabalan permaisuri pada tahun 1953.

Tidak semua orang di Britain meraikannya. Ramai orang telah mengambil kesempatan di hujung minggu yang panjang untuk pergi bercuti. Dan 12 penunjuk perasaan telah ditangkap Khamis selepas melepasi halangan dan ke laluan perarakan. Kumpulan Animal Rebellion mengaku bertanggungjawab, mengatakan penunjuk perasaan “menuntut supaya tanah diraja ditebus semula.”

Namun jubli memberi peluang kepada ramai orang — malah mereka yang acuh tak acuh kepada monarki — untuk merenung keadaan negara dan perubahan besar yang telah berlaku semasa pemerintahan Elizabeth.

Bekas Perdana Menteri John Major, salah seorang daripada 14 perdana menteri semasa pemerintahan permaisuri, berkata kehadiran raja yang tabah telah membantu mengemudi negara selama beberapa dekad.

“Ratu telah mewakili diri kami yang lebih baik selama lebih 70 tahun,” katanya kepada BBC.

Dalam perutusan jubli bertulis, permaisuri mengucapkan terima kasih kepada orang ramai di Britain dan di seluruh Komanwel yang terlibat dalam menganjurkan perayaan itu. Negara ini memang suka pesta yang bagus.

“Saya tahu bahawa banyak kenangan gembira akan dicipta pada majlis-majlis perayaan ini,” kata Elizabeth. “Saya terus terinspirasi oleh niat baik yang ditunjukkan kepada saya, dan berharap hari-hari mendatang akan memberi peluang untuk merenung semua yang telah dicapai sepanjang 70 tahun yang lalu, sambil kita melihat masa depan dengan yakin dan bersemangat.”

Ucapan tahniah tiba daripada pemimpin dunia, termasuk Presiden AS Joe Biden dan Pope Francis. Presiden Perancis Emmanuel Macron menggelar Elizabeth sebagai “benang emas yang mengikat dua negara kita” dan bekas Presiden Barack Obama mengenang “rahmat dan kemurahan hati” permaisuri semasa lawatan pertamanya ke istana.

“Hidup anda telah menjadi hadiah, bukan hanya kepada United Kingdom tetapi kepada dunia,” kata Obama kepada BBC “Semoga cahaya mahkota anda terus berkuasa.”

Sorak-sorak dan bunyi gemuruh hari Khamis ketika kereta kuda membawa ahli keluarga diraja, termasuk isteri Putera William, Kate, dan anak-anak mereka Putera George, 8, Puteri Charlotte, 7, dan Putera Louis yang berusia 4 tahun, dari Istana Buckingham ke Perarakan Pengawal Kuda, padang perarakan istiadat kira-kira 1 kilometer (0.6 batu) jauhnya, untuk upacara Trooping the Color.

Tradisi tahunan ialah lakonan semula upacara cara bendera pertempuran, atau warna, pernah dipamerkan untuk askar bagi memastikan mereka mengenali titik perhimpunan penting jika mereka menjadi keliru dalam pertempuran.

Putera Charles, pewaris takhta berusia 73 tahun, memainkan peranan penting semasa acara itu pada Khamis ketika dia mewakili ibunya – kerana dia semakin ramai sejak kebelakangan ini.

Dengan memakai pakaian seragam tentera istiadatnya, Charles naik ke padang kawad dengan menunggang kuda dan memberi tabik hormat kepada tentera yang lalu dengan jubah merah dan topi kulit beruang mereka. Dia diapit oleh kakaknya, Puteri Anne, dan anak sulung Putera William.

Puluhan ribu penduduk tempatan dan pelancong berbaris di laluan antara istana dan padang kawad untuk menyaksikan pemandangan dan suasana.

“Saya berada betul-betul di hadapan … saya sangat berbangga dengan permaisuri itu,” kata Celia Lourd, 60. “Dia adalah permaisuri saya sepanjang hidup saya dan saya rasa kami berhutang banyak kepadanya atas perkhidmatan yang dia berikan kepada negara. Jadi saya mahu datang untuk menunjukkan sokongan saya hari ini dan mengucapkan terima kasih.”

___

Ikuti liputan AP mengenai Ratu Elizabeth II di

We wish to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Ratu Elizabeth II terlepas perkhidmatan Jubli di tengah-tengah ‘ketidakselesaan’


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/