Ratu Elizabeth terlepas pembukaan Parlimen, perwakilan Putera Charles

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

LONDON — Terdapat beberapa tarikh pada kalendar diraja raja Britain yang dibulatkan dengan warna merah, dan pembukaan Parlimen peringkat negeri adalah salah satu daripadanya. Tetapi pada malam Isnin, kurang 24 jam sebelum acara besar itu, Istana Buckingham mengumumkan bahawa Ratu Elizabeth II tidak akan hadir kerana masalah kesihatan.

“Permaisuri terus mengalami masalah pergerakan episodik dan setelah berunding dengan doktornya dengan berat hati memutuskan bahawa dia tidak akan menghadiri Pembukaan Parlimen esok,” kata istana dalam satu kenyataan.

Selama 70 tahun pemerintahannya, ratu hanya terlepas acara ini dua kali: pada tahun 1959 dan 1963, ketika dia mengandung anak lelaki Andrew dan Edward. Pada kesempatan itu, tugasnya telah dilaksanakan oleh Tuan Canselor.

Kali ini, sebagai gantinya, Putera Charles akan menjadi pewaris takhta pertama dalam sejarah moden untuk membintangi acara istiadat utama tahun parlimen itu. Ini juga merupakan kali pertama Putera William, barisan kedua takhta, akan hadir.

Charles, 73, telah mewakili ibunya di beberapa acara besar dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dan dia pernah duduk di sebelahnya pada pembukaan Parlimen sebelum ini. Tetapi ini akan menjadi aksi solonya yang paling berprofil tinggi, dan ia mungkin menawarkan gambaran tentang rupa raja Charles.

“Atas permintaan Baginda, dan dengan persetujuan pihak berkuasa yang berkenaan, Putera Wales akan membacakan ucapan Permaisuri bagi pihak Baginda,” kata istana. Kenyataan itu sebenarnya bukan permaisuri tetapi ditulis oleh kerajaan, meletakkan agenda perundangannya.

Setakat cermin mata yang berlebihan, pembukaan Parlimen peringkat negeri ada di sana. Kastam itu termasuk seorang penggubal undang-undang dijadikan tebusan, seseorang bernama Black Rod dihempas pintu di mukanya tiga kali, dan mahkota berhias berhias yang tiba di Istana Westminster berasingan daripada raja, dengan pengiringnya sendiri. Sungguhpun pelik penerbitan teater ini bagi orang luar, ia juga merupakan bahagian penting bagaimana negara ini dikendalikan.

Robert Hardman, pengarang “Ratu Zaman Kita,” berkata bahawa permaisuri tidak menghadiri pembukaan Parlimen negeri adalah “saat penting” dalam peralihan kuasa daripada permaisuri kepada Charles. “Ia menyentuh hati apa yang dilakukan oleh raja berperlembagaan. Ia adalah permaisuri di Parlimen,” katanya.

Pihak istana tidak menghuraikan kesihatan raja, yang menurut tradisi dijaga sebagai urusan peribadi. Tetapi permaisuri mempunyai pertunangan terhad secara peribadi sejak bermalam di sini Hospital musim luruh lepas, seterusnya terseliuh belakang dan a episod covid pada Februari. Dalam pandangan orang ramai terhadapnya, dia telah dilihat menggunakan rotan.

Walaupun pemerhati diraja mengatakan Elizabeth, yang berusia 96 tahun bulan lalu, tidak akan pernah turun takhta, peralihan telah berlaku secara beransur-ansur untuk beberapa lama. Charles mewakili raja pada Perkhidmatan Hari Peringatan pada bulan November dan Perkhidmatan Hari Komanwel di Westminster Abbey pada bulan Mac. Beliau juga memainkan peranan penting pada sidang kemuncak Kumpulan 20 di Rom dan sidang kemuncak iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Glasgow, Scotland, musim gugur lalu.

Pihak istana telah menyatakan bahawa permaisuri berharap untuk hadir ke Parlimen pada hari Selasa, hanya untuk mengumumkan pada saat akhir bahawa dia akan menarik diri.

Ketika negara bersiap sedia untuk perayaan utama jubli platinum permaisuri pada awal Jun, iaitu empat hari perayaan menandakan 70 tahun beliau di atas takhta, tanda tanya tergantung pada acara apa, jika ada, dia akan hadir sendiri.

We wish to give thanks to the author of this post for this amazing material

Ratu Elizabeth terlepas pembukaan Parlimen, perwakilan Putera Charles


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/