Ratu merindui perkhidmatan jubli bersama Harry dan Meghan yang hadir kerana Boris Johnson diejek

Permaisuri, bagaimanapun, kekal di rumah selepas mengalami “ketidakselesaan” pada hari Khamis, hari pertama Jubli Platinum. Istana Buckingham berkata dalam satu kenyataan pada petang Khamis bahawa Ratu telah “sangat menikmati” acara pembukaan Jubli Platinum dan membuat keputusan untuk terlepas perkhidmatan Jumaat “dengan berat hati” selepas “mengambil kira perjalanan dan aktiviti yang diperlukan untuk mengambil bahagian.”

Ratu membuat dua penampilan di balkoni Istana Buckingham Khamis untuk menggembirakan beribu-ribu penyokong yang mengibarkan bendera di bawah.

Jurucakap Istana Buckingham memberitahu CNN pada hari Jumaat bahawa Ratu akan menonton perkhidmatan kesyukuran di televisyen dari Istana Windsor. Anak lelakinya Putera Andrew adalah satu lagi ketiadaan ketara pada hari Jumaat selepas itu ujian positif untuk coronavirus.
Meghan dan Harry, yang telah terbang dari AS untuk sambutan jubli, disambut mesra oleh orang ramai, tiba untuk bersorak. Menjelang acara itu, terdapat banyak spekulasi dalam akhbar British mengenai bagaimana pasangan itu akan diterima berikutan keputusan mereka untuk berundur daripada keluarga diraja dan berpindah ke California dua tahun lalu.

Orang ramai kurang bersemangat terhadap Perdana Menteri Britain, Boris Johnson, yang bersorak dan mengejek ketika dia tiba bersama isterinya, Carrie.

Tetamu terakhir yang tiba di St Paul ialah Putera William dan Catherine, Duchess of Cambridge, diikuti oleh Putera Charles — pewaris takhta — dan Camilla, Duchess of Cornwall.

Lebih 400 orang dari keempat-empat negara di United Kingdom telah dijemput ke acara itu yang mengiktiraf perkhidmatan Ratu seumur hidup. Jemaah itu termasuk pekerja utama, guru dan penjawat awam serta wakil dari Angkatan Tentera, badan amal, perusahaan sosial dan kumpulan sukarela, menurut Istana Buckingham. Datuk Bandar London Sadiq Khan adalah antara mereka yang hadir.

Perkhidmatan ini adalah peluang untuk kerabat diraja untuk berkumpul sebagai pengiktirafan kepada ibu bapa yang sangat disayangi.

“Semalam ia adalah satu parti besar, satu pesta besar yang hebat, hebat, dengan masa lalu dan penghormatan yang menakjubkan kepada perkhidmatan bersenjata. Tetapi hari ini adalah lebih khidmat,” kata ahli sejarah diraja CNN Kate Williams.

Acara itu adalah kali pertama orang ramai dapat melihat dengan baik Harry dan Meghan. Mereka duduk di barisan kedua, bersama Puteri Eugenie dan Beatrice, anak perempuan Putera Andrew, dan suami mereka.

Gambar fail St Paul's Cathedral, lokasi upacara kesyukuran hari Jumaat.
Pasangan itu turut menghadiri majlis Trooping the Color pada Khamis, tetapi tidak berprofil tinggi dalam acara lawatan bersama pertama mereka di acara diraja dalam dua tahun dengan menonton prosiding dari Pejabat Mejar Jeneral yang menghadap Perbarisan Pengawal Kuda.

Harry dan Meghan tidak menyertai ahli keluarga diraja yang lain untuk penampilan tradisional di balkoni selepas perarakan itu kerana Ratu memutuskan bulan lalu bahawa hanya kerabat diraja yang bekerja akan dijemput ke saat itu.

Semasa Trooping the Color meraikan hari lahir rasmi Ratu, ia juga menjadi penutup tirai untuknya hujung minggu jubli empat hari. Perayaan juga akan merangkumi konsert di istana pada hari Sabtu dan pertandingan pada hari Ahad.

Tema acara pagi Jumaat, secara rasmi dipanggil “Perkhidmatan Kesyukuran Negara Meraikan Jubli Platinum Duli Yang Maha Mulia Permaisuri,” ialah perkhidmatan awam. Dekan St Paul, David Ison, mengetuai perkhidmatan itu, yang termasuk bacaan Alkitab, doa dan lagu jemaah untuk menghormati 70 tahun Ratu di atas takhta British.

Ratu diapit oleh beberapa ahli keluarga diraja di balkoni Istana Buckingham di London pada hari Khamis.

St Paul menandakan majlis itu dengan membunyikannya loceng — yang terbesar di United Kingdom, dengan berat lebih daripada 16 tan. Acara hari Jumaat adalah acara diraja pertama yang diadakan sejak pemulihannya pada 2021.

Selepas perkhidmatan itu, Lord Mayor London, Vincent Keaveny, akan menganjurkan majlis resepsi untuk keluarga diraja dan tetamu mereka di Guildhall, di mana ibu pejabat kerajaan tempatan terletak. Keaveny mengetuai daerah kewangan London, yang dikenali sebagai Square Mile.

Daftar ke Berita Diraja CNNpenghantaran mingguan membawa anda laluan dalaman mengenai keluarga diraja, perkara yang mereka lakukan di khalayak ramai dan perkara yang berlaku di sebalik tembok istana.

We want to thank the author of this post for this amazing material

Ratu merindui perkhidmatan jubli bersama Harry dan Meghan yang hadir kerana Boris Johnson diejek


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/