Rekap ‘Rings of Power’: Dua Episod Pertama Biarkan Peminat ‘Lord of the Rings’ Menghela nafas lega

PERINGATAN SPOILER: Jangan baca melainkan anda telah menonton dua episod pertama “The Penguasa Cincin: The Cincin Kuasa,” kini disiarkan di Amazon Prime Video.

Bunyi yang baru anda dengar itu bukanlah gendang, gendang di dalam mahupun deruan Balrog. Ia sebenarnya adalah satu helaan nafas lega kolektif yang terpancar daripada peminat “Lord of the Rings” yang tidak terkira banyaknya yang baru sahaja menonton dua episod pertama “The Rings of Power” dan menyedari bahawa ia, sebenarnya, pengembangan menarik dari mitos Middle-earth. . Episod itu, bertajuk “Shadows of the Past” dan “Adrift,” kedua-duanya ditayangkan malam ini, manakala enam lagi akan disiarkan setiap minggu. Zaman Kedua Middle-earth agak maju dari segi teknologi, semua perkara dipertimbangkan, tetapi nampaknya mereka masih belum membangunkan cara untuk menggugurkan seluruh musim televisyen berprestij sekaligus.

“Shadows of the Past” bermula, seperti yang dilakukan oleh filem, dengan prolog yang diceritakan oleh Galadriel – yang ini lebih panjang dan lebih terperinci daripada pendahulunya. Di sini, Morfydd Clark bukannya Cate Blanchett dalam peranan, dan dia masih dalam fasa pahlawan yang tegar dalam pertempuran ketika dia menetapkan pentas untuk kita. Middle-earth sedang cuba untuk meneruskan dari peperangan yang merosakkan dengan Morgoth, makhluk seperti dewa yang darinya semua kejahatan berpunca, serta ketua leftenannya: tidak lain dan tidak bukan adalah Sauron sendiri. Pasukan kebaikan akhirnya muncul sebagai pemenang, tetapi tidak sebelum mengalami kerugian yang dahsyat — termasuk saudara lelaki Galadriel sendiri.

Dia kemudian melompat ke dalam aksi itu sendiri, mengetuai sekumpulan rakan bunian semasa mereka meninjau sebarang jejak Sauron dan/atau orcnya yang masih ada — dan akhirnya menemui sigilnya di dalam gua bersalji. Galadriel menganggap bukti yang tidak dapat dinafikan ini bahawa musuh mereka berterusan, sementara anak buahnya yang letih – yang cepat menyatakan bahawa lawatan mereka sepatutnya telah berakhir lama dahulu – menegaskan bahawa penandaan itu mungkin berusia beberapa dekad atau bahkan berabad-abad.

Oleh itu, mereka kembali ke bandar Elvish Lindon, di mana Elrond (Robert Aramayo) dan Raja Tinggi Gil-galad (Benjamin Walker) sedang menunggu untuk mengucapkan tahniah kepada kumpulan itu dalam misi yang mereka rasa telah membuktikan bahawa mereka tidak perlu lagi risau tentang orang tua yang menjengkelkan. Sauron. Untuk keberanian mereka, Galadriel dan pasukannya akan belayar ke Tanah Abadi yang mistik dan menjalani sisa hari-hari mereka sebagaimana semua bunian sepatutnya. Tetapi Galadriel, yang pada ketika ini mula kelihatan seperti Cassandra Middle-earth, tidak mahu itu; ia seolah-olah dia dapat merasakan di dalam tulangnya bahawa ancaman itu berlarutan. Oleh itu, ia tidak mengejutkan apabila dia melompat dari bot beberapa saat sebelum melintasi ambang ke Tanah Abadi, meninggalkan dirinya secara literal di laut.

Bukan bermakna mereka yang biasa dengan karyanya dalam “Saint Maud” atau “Sejarah Peribadi David Copperfield” akan terkejut, tetapi Clark membuktikan lebih daripada layak sebagai pengganti Blanchett (atau pendahulu, seolah-olah). Dia menyampaikan baris seperti, “Tempat ini sangat jahat, obor kami tidak mengeluarkan kehangatan” dan “Kami tidak mempunyai kata-kata untuk mati, kerana kami fikir kegembiraan kami tidak akan berkesudahan” dengan semua berat yang mereka terima; hampir cukup untuk membuatkan anda tertanya-tanya mengapa ia mengambil masa yang lama untuk Galadriel berada di barisan hadapan dalam siri seperti ini.

Sepanjang dua episod pertama ini, watak dibahagikan kepada dua kem: mereka yang percaya masa lalu ada di belakang mereka dan mereka yang percaya Sauron belum benar-benar dikalahkan. Tidak mengejutkan jika juga agak menyedihkan, kumpulan yang terakhir akan kelihatan betul. Itu termasuk bukan sahaja Galadriel tetapi juga Arondir (Cruz Córdova), yang memegang jawatan selama 79 tahun di pos terdepan yang penting telah membuatnya berwaspada dengan apa sahaja yang mungkin masih berlaku di luar sana. Gil-galad dan Elrond yakin bahawa musuh mereka telah tiada untuk selamanya, tetapi Galadriel berfikir sebaliknya – dan bertekad untuk membuktikannya. Rakan senegaranya tidak terlalu berpuas hati dengan perkara ini, dan seseorang akan dimaafkan kerana berfikir bahawa menghantarnya ke Tanah Abadi bukanlah satu ganjaran melainkan satu cara untuk menyingkirkannya. Walaupun seorang pahlawan yang cemerlang dan pemimpin yang berani, dia juga kurang ajar dan degil — tetapi itu tidak bermakna dia salah.

Dia juga bukan satu-satunya watak yang menarik dalam “The Rings of Power.” Arondir, seorang Silvan Elf yang diposisikan sebagai persembahan yang setara dengan Legolas, terkenal bukan sahaja kerana kepastian seperti Galadriel bahawa keamanan semasa tidak akan bertahan tetapi juga untuk hubungan cinta terlarangnya dengan seorang wanita manusia bernama Bronwyn (Nazanin Boniadi). Dia fikir dia singgah di kediamannya yang sederhana untuk melihatnya buat kali terakhir selepas dibebaskan daripada tugasnya – lawatan yang tidak menyenangkan anak lelakinya yang masih kecil – tetapi kedua-duanya akhirnya menjelajah ke kampung berhampiran selepas seorang petani memintanya melihat lembunya, yang merembeskan sesuatu seperti darah daripada ambingnya daripada susu. Quelle terkejut, berkata kampung telah digeledah — dan nampaknya Orc bertanggungjawab, terutamanya apabila seseorang muncul di rumahnya dan hampir membunuh kanak-kanak itu. Kalaulah ada elf lain yang akhirnya akan bekerjasama dengan Arondir untuk menghadapi ancaman yang menjulang ini…

Untuk semua petanda itu, “The Rings of Power” bukanlah semua malapetaka dan kesuraman. Sebahagian daripada perkara yang menjadikan “Lord of the Rings” begitu digemari ialah cara ia mengimbangi kepentingan tinggi dengan sejenis kecuaian pastoral. Itu kebanyakannya datang dari hobbit, yang diwakili dalam “The Rings of Power” oleh Nori Brandyfoot (Markella Kavenagh), yang keinginannya untuk sesuatu yang lebih hebat daripada apa yang ditawarkan oleh kampungnya yang sederhana terjawab apabila komet melintasi langit pada penghujung episod pertama . Dia dan rakannya yang kurang mencabar mencapainya terlebih dahulu, dan mendapati seseorang telah mendarat dengannya.

Dengan itu menamatkan pengenalan kami kepada usia kedua Middle-earth, dan kami tidak perlu menunggu seminggu untuk mengetahui lebih lanjut. JA Bayona kedua-duanya mengarahkan “Shadows of the Past” dan episod kedua yang belum dinamakan, dan jelas sekali bahawa karyanya mengenai “The Impossible” dan “Jurassic World: Fallen Kingdom” telah menyediakannya dengan secukupnya untuk kehebatan dan skop Middle-earth .

Saya memilih untuk menganggap “Adrift” sebagai Episod Kerdil, bukan kerana ia memaparkan secara eksklusif rakan perlombongan kami tetapi kerana yang pertama tidak menampilkan mereka sama sekali — keberanian! Di sini kita melihat Khazad-dûm dalam semua kemuliaannya dahulu, kemuliaan yang Gimli bicarakan sebelum menyedari ia kini lebih daripada sebuah makam. Selepas ditanya sama ada dia mendengar tentang Lord Celebrimbor (Charles Edwards) dan menjawab secara afirmatif, Elrond meminta tukang besi terkenal itu untuk mengembara dari Eregion ke Khazad-dûm dengan harapan dapat meyakinkan rakannya Putera Durin IV (Owain Arthur) untuk membantu mereka projek rahsia, yang tujuan sebenar akan menjadi misteri adalah siri itu tidak dinamakan sempena nama itu. Pantau Celebrimbor dalam episod yang akan datang — walaupun dia belum mempunyai banyak masa tayangan, dia berkemungkinan menjadi salah satu watak yang paling penting dalam keseluruhan siri ini.

Walaupun ibu kota kerdil itu mengagumkan, ia tidak begitu mengalu-alukan. Selepas pada mulanya ditolak kemasukan, Elrond terpaksa menggunakan upacara yang akan memberikan dia penonton dengan Durin jika dia boleh mengalahkan dia dalam pertandingan pecah batu; jika dia kalah, dia akan dibuang selama-lamanya. Elrond memang kalah — pemecah batu adalah jenis yang paling baik dilakukan oleh orang kerdil — tetapi semasa diiringi keluar dari Khazad-dûm oleh Durin dia berjaya memikat kawan lamanya, yang tidak pernah dilihat atau bercakap dengannya selama beberapa dekad. Ini, ternyata, adalah punca sikap tidak ramah itu: Durin terluka kerana Elrond tidak menghadiri majlis perkahwinannya atau mengucapkan tahniah kepadanya atas kelahiran anak-anaknya. Elrond, sepandai-pandai menawan, dengan tulus ikhlas meminta maaf dan meminta peluang untuk turut memohon maaf kepada isteri kawannya — yang Durin bersetuju, asalkan Elrond pergi serta-merta.

Anda boleh melihat ke mana arahnya. Disa (Sophia Nomvete) yang menggembirakan Durin ialah hos yang peramah yang menegaskan tetamunya menginap untuk makan malam, yang membolehkan Elrond akhirnya meminta bantuan Durin dalam projek yang sedang dia dan Celebrimbor kerjakan. Durin dengan berat hati bersetuju, dan kedua-duanya membawa idea itu kepada bapanya: Raja Durin III (Peter Mullan), yang skeptikalnya nampaknya menimbulkan keraguan pada keseluruhan urusan.

Di tempat lain dalam Episod 2, Nori cuba untuk merawat Comet Man (nota: bukan nama sebenar) kembali sihat sambil berhadapan dengan kedua-dua halangan bahasa dan hakikat bahawa dia berada di antara keliru dan tidak siuman. (Dia dikenal pasti dalam kredit sebagai The Stranger dan dimainkan oleh Daniel Weyman.) Di sinilah penonton yang arif akan mula tertanya-tanya sama ada mungkin terdapat hubungan antara orang aneh yang terselamat daripada bintang jatuh dan antagonis yang berkuasa semua orang kelihatan begitu bimbang tentang , tetapi jauh sekali daripada wartawan anda yang rendah hati untuk membuat spekulasi mengenai perkara sedemikian.

“Penciptaan sebenar memerlukan pengorbanan,” kata Celebrimbor pada awal episod kedua. Walaupun tidak mungkin dimaksudkan sedemikian, garis itu kelihatan seperti enkapsulasi siri secara keseluruhan. Ia mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk menyerap sepenuhnya fakta bahawa Amazon benar-benar menjatuhkan $1 bilion pada rancangan “Lord of the Rings”, tetapi sekurang-kurangnya anda dapat melihat ke mana wang itu pergi. Sukar untuk memikirkan satu produksi televisyen yang tidak dinamakan “Game of Thrones” yang pernah dirasakan begitu luas dan, ya, epik. “The Rings of Power” tidak berasa kecil berbanding filem, dan juga tidak berasa tidak layak untuk mereka. Kita boleh meratapi hakikat yang nampaknya segala-galanya mesti menjadi alam semesta yang berkembang pada hari ini, tetapi kita juga boleh gembira apabila mereka baik.

We would love to say thanks to the author of this article for this outstanding content

Rekap ‘Rings of Power’: Dua Episod Pertama Biarkan Peminat ‘Lord of the Rings’ Menghela nafas lega


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/