Robert Clary, bintang ‘Hogan’s Heroes’ yang terselamat dari Holocaust, meninggal dunia pada usia 96 tahun | CNNReuters

Pelakon dan penyanyi kelahiran Paris Robert Clary, yang terselamat 31 bulan Kem tahanan Nazi tetapi kemudian membintangi bersama “Hogan’s Heroes,” sitkom AS berlatarkan bahasa Jerman Perang Dunia Kedua kem tawanan perang (POW), telah meninggal dunia pada usia 96 tahun.

Clary, yang bermain strudel-baking Koperal Perancis Louis Lebeau pada “Hogan’s Heroes” selama enam musim dari 1965 hingga 1971, meninggal dunia hari Rabu di rumahnya di Los Angeles, cucunya memberitahu Hollywood Reporter.

“Robert adalah seorang lelaki yang hebat dan sangat berbakat bukan sahaja sebagai seorang pelakon tetapi juga seorang penghibur dan seorang pelukis yang berbakat,” kata David Martin, bekas pengurusnya.

Clary berusia 16 tahun pada September 1942 apabila dia dihantar pulang dari Paris ke kem tahanan Nazi bersama 12 ahli keluarga Yahudinya yang lain. Dia seorang sahaja yang terselamat. Clary menghabiskan 2.5 tahun di kem tahanan Ottmuth, Blachhammer, Gross-Rosen dan Buchenwald, menahan kelaparan, penyakit dan buruh paksa.

Dia dibebaskan apabila tentera Amerika membebaskan Buchenwald pada April 1945, tetapi kemudian mengetahui bahawa ahli keluarganya, termasuk ibu bapanya, telah meninggal dunia dalam Holocaust.

Ia adalah dengan sedikit ironi bahawa Clary mencapai kemasyhuran terbesarnya bermain untuk jenaka dalam rancangan TV di kem POW Jerman. Dia berkata dia tidak bimbang tentang berada dalam rancangan yang mempermainkan Nazi.

Wataknya adalah salah seorang tawanan perang yang mengecoh penjaga penjara Jerman mereka yang bodoh dan menjalankan pengintipan dan sabotaj untuk membantu pihak Bersekutu.

“Pertunjukan itu adalah satira yang ditetapkan dalam stalag untuk tawanan perang, di mana keadaan tidak menyenangkan tetapi tidak setanding dengan kem tahanan, dan ia tidak ada kaitan dengan orang Yahudi,” kata Clary kepada Jerusalem Post pada 2002.

“Showbiz adalah seperti roller coaster dan anda mengambil peranan yang ditawarkan kepada anda,” tambah Clary.

“Hogan’s Heroes” membintangi Bob Crane sebagai Kolonel Amerika Robert Hogan, dengan Richard Dawson, Larry Hovis dan Ivan Dixon memainkan tawanan perang yang lain. Watak-watak utama Jerman ialah komandan kem Kolonel Klink, yang dilakonkan oleh Werner Klemperer, dan Sarjan Schultz, yang dilakonkan oleh John Banner. Kedua-dua pelakon itu adalah orang Yahudi dan telah melarikan diri dari Eropah kerana Nazi.

Watak Clary terkenal dengan beret burgundy dan kemahiran memasaknya, yang digunakan untuk mengalihkan perhatian pegawai Jerman dengan masakan yang lazat manakala rakan-rakan tawanan perangnya melakukan nakal.

“Hogan’s Heroes” popular di kalangan penonton TV semasa ia disiarkan di rangkaian CBS dan selama beberapa dekad selepas itu dalam sindikasi walaupun sesetengah pengkritik menganggapnya sebagai rasa tidak enak.

Clary dilahirkan sebagai Robert Max Widerman pada 1 Mac 1926, anak bongsu daripada 14 anak bapa tukang jahit Polandnya daripada dua perkahwinan. Dia menjadi penyanyi profesional ketika remaja.

Di kem-kem yang ditubuhkan oleh Nazi untuk membasmi Yahudi Eropah, dia ditatu dengan nombor A-5714 dan dipaksa untuk menggali parit, bekerja di kilang kasut dan menyanyi untuk penculiknya. Nyanyian itu memberinya beberapa suap makanan tambahan, kata Clary.

“Saya adalah salah seorang yang bertuah,” katanya kepada Asbury Park Press pada 2002. “Pertama sekali, kerana saya terselamat. Kedua, kerana saya berada di kem yang tidak sekejam yang lain. Saya tidak menderita. Saya tidak bekerja keras seperti orang bekerja di lombong garam di kuari. Saya tidak pernah diseksa. Saya tidak pernah benar-benar dipukul. Saya tidak pernah digantung. Tetapi saya melihat semua perkara ini.”

Selepas perang, kerjaya nyanyian Clary bermula di Perancis. Dia berpindah ke Amerika Syarikat pada tahun 1949 dan pelawak Eddie Cantor memberinya pendedahan TV nasional. Clary kemudiannya berkahwin dengan anak perempuan Cantor Natalie.

Clary membuat persembahan di atas pentas, dalam peranan filem kecil dan di tempat tetamu di TV sebelum dilakonkan dalam “Hogan’s Heroes.” Peranan filem terbesarnya ialah dalam “The Hindenburg” arahan Robert Wise pada tahun 1975, dibintangi oleh George C. Scott.

Pada tahun 1980, kebimbangan terhadap orang yang cuba menafikan Holocaust mendorong Clary untuk menamatkan sikap berdiam diri tentang pengalamannya. Dia menghabiskan masa bertahun-tahun mengembara ke sekolah-sekolah di Amerika Syarikat dan Kanada bercakap tentang Holocaust. Dia juga menulis autobiografi, “Dari Holocaust ke Wira Hogan.”

“Kita mesti belajar daripada sejarah,” kata Clary kepada Reno Gazette-Journal pada tahun 2002, “yang kita tidak.”

We would love to thank the author of this write-up for this incredible material

Robert Clary, bintang ‘Hogan’s Heroes’ yang terselamat dari Holocaust, meninggal dunia pada usia 96 tahun | CNN


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/