Sabitan rogol Harvey Weinstein dikekalkan oleh mahkamah rayuan

NEW YORK (AP) — Mahkamah rayuan New York pada Khamis mengekalkan sabitan rogol Harvey Weinstein dan hukuman penjara 23 tahun, menolak dakwaan bekas mogul filem itu bahawa hakim di perbicaraan mercu tandanya #MeToo secara tidak adil membenarkan wanita memberi keterangan tentang dakwaan yang bukan sebahagian daripada kes itu.

Keputusan oleh panel lima hakim di mahkamah rayuan perantaraan negeri itu mengesahkan salah satu keputusan berprofil tertinggi setakat ini dalam perhitungan Amerika dengan salah laku seksual oleh tokoh berkuasa — era yang bermula dengan banjir dakwaan terhadap Weinstein.

Publisiti Weinstein, Juda Engelmayer, berkata beliau sedang menyemak pilihannya dan akan berusaha untuk merayu keputusan itu ke mahkamah tertinggi negeri, Mahkamah Rayuan.

“Kami kecewa, tetapi tidak terkejut,” kata Engelmayer.

Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, yang memegang jawatan pada Januari sementara rayuan Weinstein belum selesai, berkata dalam satu kenyataan bahawa pihak pendakwa raya “berpuas hati dengan keputusan hari ini, yang menyokong sabitan monumental yang mengubah cara pendakwa dan mahkamah mendekati pendakwaan kompleks pemangsa seksual.”

Weinstein, 70, disabitkan di New York pada Februari 2020 kerana melakukan seks oral secara paksa di TV dan pembantu penerbitan filem, Mimi Haley, pada 2006 dan merogol seorang pelakon yang bercita-cita tinggi pada 2013. Dia dibebaskan daripada pertuduhan rogol peringkat pertama dan dua pertuduhan serangan seksual pemangsa yang berpunca daripada dakwaan pelakon Annabella Sciorra tentang rogol pertengahan 1990-an.

The Associated Press secara amnya tidak mengenal pasti orang yang mendakwa serangan seksual melainkan mereka bersetuju untuk dinamakan; Sciorra telah bercakap secara terbuka tentang dakwaannya, dan Haley telah bersetuju untuk dinamakan.

Weinstein dipenjarakan di California, tempat dia diekstradisi tahun lalu dan sedang menunggu perbicaraan atas tuduhan dia menyerang lima wanita di Los Angeles dan Beverly Hills dari 2004 hingga 2013.

Peguam Gloria Allred, yang mewakili Haley, Sciorra dan saksi lain, berkata bahawa dia “teruja” sabitan Weinstein ditegakkan dan bahawa “banyak pengorbanan untuk keadilan” pelanggannya tidak sia-sia.

“Keadilan telah dilakukan,” kata Allred. “Tetapi sekarang saya juga menantikan pendakwaan jenayah Encik Weinstein di Los Angeles, di mana saya juga mewakili mangsa yang didakwa telah difailkan pertuduhan.”

Bekas Peguam Daerah Cyrus Vance Jr., yang menyelia pendakwaan Weinstein, memberitahu The Associated Press dia sentiasa yakin dengan kekuatan kes itu. Beliau berkata beliau yakin bahawa keputusan hakim perbicaraan James Burke adalah adil dan akan dikekalkan semasa rayuan.

“Saya juga berterima kasih dengan keputusan mahkamah rayuan ini mengiktiraf sepenuhnya kesaksian yang kuat daripada mangsa yang berani dan kuat yang terselamat daripada penderaan Encik Weinstein,” kata Vance. “Hari ini, mereka selangkah lebih dekat kepada penutupan penuh proses undang-undang, yang mereka patut dapatkan.”

Keputusan itu menyusuli beberapa kemunduran bagi wanita yang ingin mempertanggungjawabkan lelaki selebriti atas dakwaan melakukan salah laku.

Pada hari Rabu, juri Virginia ditemui bahawa dakwaan penyalahgunaan Amber Heard terhadap Johnny Depp adalah fitnah. Pada bulan Mac, Mahkamah Agung AS enggan mendengar rayuan selepas mahkamah Pennsylvania menolak sabitan serangan seksual Bill Cosby.

Dalam kes Weinstein, mahkamah rayuan mengambil masa yang luar biasa lama untuk memutuskan — hampir enam bulan selepas pertikaian hujah lisan pada Disember lalu yang mencetuskan keraguan sama ada sabitannya akan kekal. Mahkamah telah dijangka membuat keputusan pada Januari.

Pada perbicaraan itu, beberapa hakim mengkritik Burke dan pendakwa raya, mencadangkan mereka terbuka untuk membalikkan sabitan Weinstein dan mengarahkan perbicaraan baharu. Hakim Sallie Manzanet-Daniels berkata Burke membiarkan pendakwa mengumpul “kesaksian yang sangat prejudis” daripada saksi tambahan.

Tetapi, dalam keputusan 45 muka surat Khamis, lima hakim sebulat suara dalam mendapati Burke telah menggunakan budi bicaranya dengan betul dalam membenarkan keterangan daripada tiga wanita yang menuduh Weinstein melanggar mereka tetapi tuntutan mereka tidak membawa kepada pertuduhan dalam kes New York.

Para hakim juga bersetuju dengan keputusan Burke untuk membenarkan pendakwa berhadapan dengan Weinstein dengan bukti tentang salah laku lain yang tidak berkaitan jika dia memberi keterangan, termasuk sama ada dia telah terkandas rakan sekerja di negara asing, menyuruh orang ramai berbohong kepada isterinya, atau menjerit di restoran. kakitangan sambil menuntut makan lewat malam.

Para hakim, dalam keputusan mereka, berkata bahawa walaupun jumlah bahan – yang berkaitan dengan 28 perbuatan yang didakwa kelakuan kasar selama 30 tahun – adalah “tidak dapat dinafikan besar, dan, pada mulanya, mungkin kelihatan merisaukan,” Burke betul menimbangnya. kaitan dengan kes tersebut. Weinstein tidak mengambil tempat saksi.

Panel itu juga menolak hujah Weinstein bahawa Burke salah dalam cara lain: dengan mengekalkan juri yang menulis novel yang melibatkan lelaki lebih tua pemangsa, dan dengan membiarkan pakar pendakwaan memberi keterangan tentang tingkah laku mangsa dan mitos rogol. Burke tidak membenarkan keterangan mengenai subjek yang sama daripada pakar pertahanan.

Peraturan memanggil saksi tambahan untuk memberi keterangan mengenai “perbuatan buruk terdahulu” berbeza mengikut negeri dan merupakan isu dalam rayuan Cosby yang berjaya terhadap sabitan serangan seksualnya di Pennsylvania. Peraturan New York, dibentuk oleh keputusan dalam kes keracunan 1901, adalah antara yang lebih ketat.

Pada perbicaraan pada bulan Disember, peguam Weinstein berhujah bahawa keterangan tambahan melangkaui apa yang biasanya dibenarkan – memperincikan motif, peluang, niat atau skim atau rancangan biasa – dan pada dasarnya meletakkan bekas bos studio itu dibicarakan atas jenayah yang dia tidak didakwa dan tidak didakwa. ‘t mempunyai peluang untuk mempertahankan dirinya terhadap.

“Juri terharu dengan bukti prejudis dan buruk itu,” kata peguam Weinstein Barry Kamins kepada panel rayuan. “Ini adalah percubaan watak Harvey Weinstein. Orang ramai menjadikan dia sebagai orang jahat.”

___

Ikuti Michael Sisak di Twitter di twitter.com/mikesak



We wish to say thanks to the author of this post for this incredible material

Sabitan rogol Harvey Weinstein dikekalkan oleh mahkamah rayuan


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/