Sacheen Littlefeather Berbohong Tentang Keturunan Orang Asli Amerika, Dakwaan Sisters

Hanya beberapa minggu selepas itu kematian daripada Sacheen Littlefeather — pelakon dan aktivis yang menolak kemenangan Oscar 1973 Marlon Brando untuk The Godfather bagi pihaknya dan telah disenaraihitamkan di Hollywood — kakak kandungnya telah mendedahkan bahawa dia memalsukan keturunan asli Amerika.

Dua adik perempuan Littlefeather (lahir Marie Louise Cruz) memberitahu San Francisco Chronicle bahawa, walaupun Littlefeather mendakwa sebagai White Mountain Apache, bapa mereka sebenarnya Mexico tanpa identiti suku; rekod silsilah juga menjejaki sejarah keluarga Cruz ke Mexico City tanpa hubungan yang diketahui dengan negara puak di sana.

“Ia satu pembohongan,” kata kakak Littlefeather, Trudy Orlandi kepada pengarang Jacqueline Keeler. “Ayah saya adalah siapa dia. Keluarganya berasal dari Mexico. Dan ayah saya dilahirkan di Oxnard.”

Sister Rosalind Cruz menambah, “Ia adalah penipuan. Ia menjijikkan kepada warisan orang suku. Dan ia hanya … menghina ibu bapa saya.”

Sebahagian daripada keputusan adik-beradik perempuan untuk tampil ke hadapan dengan penipuan Littlefeather adalah untuk menghormati bapa mereka, yang Littlefeather lukis sebagai pemabuk kesat dalam temu bual, serta menghiasi kemiskinan keluarga membesar; adik-beradik itu berkata bahawa sebenarnya bapa bapa mereka yang mabuk dan kasar, dan Littlefeather mengambil masa kanak-kanak ayah mereka yang keras dan menerapkannya dalam kisah asalnya sendiri.

“Ayah saya tidak pernah minum. Ayah saya tidak pernah merokok. Dan anda tahu, dia juga mengecamnya dan berkata ayah saya sakit mental. Ayah saya tidak sakit mental,” kata Orlandi.

Selain itu, adik-beradik itu membuat spekulasi bahawa nama angkat kakak mereka iaitu Sacheen berkemungkinan merujuk kepada reben Sasheen yang mereka mainkan semasa kecil; ia juga tidak mungkin “Littlefeather” pernah dianugerahkan secara rasmi kepadanya oleh Navajo seperti yang didakwanya.

(Cruz dan Orlandi juga menjelaskan tentang cerita rekaan kakak mereka minggu ini semasa Perkhidmatan pengebumian Littlefeatherdi mana mereka juga mempertahankan warisan bapa mereka.)

Dalam obituari untuk Littlefeather selepas kematiannya pada 2 Oktober, ramai yang menyatakan penyertaannya dalam pendudukan Orang Asli untuk cuba menuntut semula Pulau Alcatraz pada tahun 1969. Bagaimanapun, LaNada Warjack, salah seorang pemimpin pelajar selama tempoh pendudukan selama 18 bulan, memberitahu yang San Francisco Chronicle bahawa Littlefeather tidak pernah menjadi sebahagian daripada protes itu. “Kami tidak pernah benar-benar mengenalinya sehingga malam Oscar,” kata Warjack.

Selepas hampir setengah abad Littlefeather “disenarai hitam” dari Hollywood kerana ucapan Oscarnya pada tahun 1973, Akademi Seni dan Sains Filem secara rasmi meminta maaf kepadanya pada Jun 2022 dan mengadakan acara sebagai penghormatan kepadanya pada September hanya beberapa hari sebelum kematiannya.

“Berbanggalah kerana kami berdiri sebagai mangsa – kita semua,” kata Littlefeather semasa acara Akademi. “Tolong, apabila saya pergi, sentiasa diingatkan bahawa apabila anda berdiri untuk kebenaran anda, anda akan mengekalkan suara anda, dan suara Negara kita dan rakyat kita hidup.”

We would like to thank the author of this post for this awesome content

Sacheen Littlefeather Berbohong Tentang Keturunan Orang Asli Amerika, Dakwaan Sisters


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/