Salman Rushdie kehilangan penglihatan separa, menggunakan tangan demi serangan, kata wakil

Komen

Selepas penyerang bergegas ke pentas pada acara Ogos di Chautauqua, NY, dan menikam novelis Salman Rushdie, ejen Rushdie berkata pada masa itu bahawa jalan pengarang berusia 75 tahun itu untuk pemulihan akan panjang.

Kini, tahap kecederaan Rushdie telah menjadi tumpuan yang lebih tajam, dengan ejennya, Andrew Wylie, memberitahu akhbar Sepanyol El País pada hari Sabtu bahawa salah satu tangan Rushdie tidak berupaya dan pengarang telah kehilangan penglihatan sebelah mata. Wylie menambah bahawa Rushdie mengalami “tiga luka serius di lehernya” dan mempunyai 15 lagi luka di dada dan batang tubuhnya.

“Jadi, ia adalah serangan kejam,” kata Wylie dalam temu bual itu, sambil menambah bahawa kecederaan itu “mendalam.”

Wylie enggan menyatakan sama ada Rushdie kekal di hospital, menjelaskan bahawa dia tidak dapat memberikan sebarang maklumat tentang keberadaan penulis.

“Dia akan hidup,” Wylie memberitahu akhbar itu, sambil menambah, “Itu perkara yang lebih penting.”

Pejabat Wylie tidak segera menjawab permintaan untuk komen daripada The Washington Post pada hari Ahad.

Sekitar jam 11 pagi pada 12 Ogos, Rushdie baru sahaja mengambil tempat duduknya di atas pentas untuk temu bual di Institusi Chautauqua apabila seorang lelaki berlari ke atas pentas dan menyerang Rushdie dan penemuduganya, Henry Reese, yang mengalami kecederaan muka yang memerlukan kemasukan ke hospital yang singkat. Rushdie, yang menurut polis telah ditikam di leher dan perut, telah dibawa ke hospital dan memakai ventilator.

Pada hari-hari berikutnya, selepas Rushdie dikeluarkan dari ventilator, Wylie memberitahu The Post bahawa kecederaan Rushdie adalah teruk. Dia memberitahu Associated Press bahawa Rushdie mengalami kerosakan pada hati dan saraf di sebelah tangan, sambil menambah bahawa pengarang mungkin kehilangan mata.

Hadi Matar, seorang lelaki New Jersey berusia 24 tahun, telah ditangkap dalam serangan itu dan didakwa dengan cubaan membunuh dan menyerang. Dia telah mengaku tidak bersalah.

Selepas penerbitan novel keempat Rushdie pada 1988, “Ayat Syaitan,” Ayatollah Ruhollah Khomeini dari Iran mengecam perlakuan novel itu terhadap Islam sebagai menghujat dan mengeluarkan fatwa, atau dekri agama, menyeru pembunuhan Rushdie. Hadiah $1 juta diletakkan di atas kepalanya — jumlah yang akan meningkat lebih daripada $3 juta selama bertahun.

Rushdie bersembunyi selama bertahun-tahun. Kedai buku yang menjual novel itu diserang. Dua penterjemah buku itu — seorang Itali dan seorang Jepun — adalah mangsa tikaman berasingan pada tahun 1991. Penterjemah Jepun, Hitoshi Igarashi, meninggal dunia. Walaupun selepas Khomeini meninggal dunia dan pemimpin Iran kemudian menjauhkan diri daripada fatwa itu, ia tetap menjadi ancaman kepada Rushdie. Dia memberitahu The Post pada tahun 1992 bahawa dia tidak pasti dia akan selamatwalaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini Rushdie membuat penampilan awam tanpa pengawal yang kelihatan.

Pada tahun 1992, Salman Rushdie tidak pasti dia akan selamat

Iran dinafikan penglibatan dalam serangan Ogos. Dalam sebuah wawancara dengan New York PostMatar tidak akan menyatakan sama ada dia mendapat ilham daripada fatwa itu, tetapi dia memuji Khomeini dan memberitahu akhbar itu bahawa dia terkejut Rushdie terselamat.

Dalam temu bual yang diterbitkan Sabtu, Wylie memberitahu El País bahawa, pada masa lalu, dia dan Rushdie telah bercakap tentang bagaimana fatwa itu terus mendatangkan bahaya, terutamanya daripada “orang rawak yang datang entah dari mana dan menyerang” dia.

“Jadi, anda tidak boleh melindungi daripada itu,” Wylie memberitahu akhbar itu, “kerana ia sama sekali tidak dijangka dan tidak logik.”

We would love to thank the writer of this short article for this incredible web content

Salman Rushdie kehilangan penglihatan separa, menggunakan tangan demi serangan, kata wakil


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/