Sam Gilliam, Artis Abstrak Lukisan Tirai, Meninggal Dunia pada usia 88 tahun

Sam Gilliam, seorang pelukis abstrak perintis yang terkenal dengan lukisan Drape yang diwarnakan dengan indah, yang menjadikan mediumnya lebih lengkap dalam tiga dimensi berbanding artis lain pada generasinya, meninggal dunia pada hari Sabtu di rumahnya di Washington. Dia berumur 88 tahun.

Kematiannya diumumkan oleh Galeri David Kordansky di Los Angeles dan Galeri Pace, New York. Puncanya ialah kegagalan buah pinggang.

Encik Gilliam adalah dua kali anomali. Sebagai seorang artis kulit hitam, beliau sebahagian besarnya diabaikan oleh peringkat atasan dunia seni sehingga lewat dalam kerjayanya (walaupun pada tahun 1972 beliau menjadi artis kulit hitam pertama yang mewakili Amerika Syarikat di Venice Biennale). Dan sebagai seorang artis kulit hitam yang komited kepada abstraksi, dia menumpukan hidupnya untuk lukisan yang mengelak daripada imej yang dikenali dan mesej politik yang terang-terangan yang disukai oleh ramai rakan sekerja kulit hitamnya. Namun seninya dalam banyak hal bertentangan dengan seni lukis dan politik seperti biasa.

En. Gilliam mencapai umur pada tahun 1960-an dan 70-an, satu tempoh percubaan hebat untuk lukisan abstrak dalam masa kegawatan politik dan sosial, di tengah-tengah Perang Vietnam dan perjuangan kulit hitam untuk hak sivil. Tetapi walaupun dalam konteks ini dia sangat berani.

Seorang ahli warna yang cemerlang, dia terkenal kerana membebaskan lukisannya daripada garis lurus rata yang dikenakan oleh pengusung kayu. Sebaliknya, dia menyarungkan kanvas abstraknya yang tidak diregangkan dari siling dengan lengkung dan gelung yang hebat, atau menyematkannya, berkumpul, ke dinding. Dalam “‘A’ and the Carpenter, I” pada tahun 1973, dia menimbunkan kanvas besar yang dilukis dengan awan merah jambu dan biru yang lapang di antara dua kuda gergaji kayu, memperkenalkan elemen kerja manual ke dalam karya yang kelihatan elegan, jika belum selesai, dan itu, seperti kebanyakan kerja Encik Gilliam, kelihatan berbeza setiap kali ia dipasang.

Usaha-usaha ini berlegar di antara lukisan dan arca, manakala tekniknya membangkitkan segala-galanya daripada titisan Jackson Pollock hingga pewarna. Mereka menolak medium jauh melebihi kanvas berbentuk digantung di dinding yang dicipta pada masa itu oleh Frank Stella dan pengikutnya. Mereka sekali gus agresif dan lirik, menjejaskan ruang penonton dan memberikan detik-detik warna yang cantik dan mengalir sambil menolak satu sudut pandangan yang selamat dan berpusat. Dan mereka mencabar penonton pada setiap masa untuk membuat keputusan: “Adakah ini lukisan?”

Ini dengan sendirinya mencipta sejenis kekecohan visual yang sesuai dengan masa-masa yang tidak diselesaikan karya itu. Sebuah lukisan dalam koleksi Muzium Seni Moden hanya bertajuk “10/27/69,” meletakkan dirinya berlatar belakangkan tempoh protes besar terhadap perang di Vietnam.

“Tindakan ekspresif membuat tanda dan menggantungnya di angkasa sentiasa politik,” kata Encik Gilliam dalam wawancara 2018 dengan José da Silva dalam The Art Newspaper. “Kerja saya adalah politik kerana ia formal.”

Penggunaan fabrik yang tidak diregangkan oleh Encik Gilliam yang merujuk kepada melukis tanpa merangkulnya mempengaruhi artis selama beberapa generasi, termasuk David Hammons, Jessica Stockholder dan Rashid Johnson.

“Ada sesuatu yang sangat penting dalam penggajian Sam dalam improvisasi yang terus mempengaruhi generasi saya dan seterusnya,” kata Encik Johnson dalam temu bual telefon pada hari Isnin. “Ia mampu mengatasi kaum tetapi tidak terhad kepada tidak membincangkan kaum. Bagi saya, dia telah menjadi pelita cahaya.”

Sam Gilliam dilahirkan pada 30 November 1933, di Tupelo Miss., anak ketujuh daripada lapan bersaudara. Bapanya, juga bernama Sam, adalah seorang petani; ibunya, Estery Gilliam, adalah seorang tukang jahit dan suri rumah. Sam menunjukkan minat melukis pada usia awal. Apabila ia ditunjukkan kepada ibunya bahawa dia menghabiskan banyak masa secara senyap-senyap melukis di dalam tanah, ibunya membekalkannya dengan kertas dan kadbod; ia bermakna kurang seorang kanak-kanak untuk dijejaki. Kuda adalah subjek kegemaran, hampir fanatik.

Dibesarkan terutamanya di Louisville, Ky., En. Gilliam menerima kebanyakan pendidikan formalnya menghadiri sekolah menengah dan menengah di sana yang memberi penekanan yang luar biasa pada seni. Dia melanjutkan pelajaran di Universiti Louisville, di mana dia menerima ijazah sarjana muda dan siswazah dalam lukisan. Sepanjang tahun itu keazamannya untuk menjadi seorang artis dipupuk oleh guru yang mengiktiraf bakat dan pemanduannya. Dia juga mengembangkan cinta jazz yang akan mengekalkannya sepanjang hidupnya sebagai bentuk seni inovatif dan contoh pencapaian Hitam.

En. Gilliam berpindah ke Washington pada tahun 1962, tiba pada saat lukisan Color Field, dengan pergantungan pada warna terang dan berwarna, baru dirumuskan oleh pewaris Abstract Expressionism, di sana dan di New York City. Sentiasa berminat dengan sifat fizikal lukisan, pada akhir 1960-an dia memotong laluannya sendiri melalui gaya ini dengan, sebenarnya, membebaskan kanvasnya yang bernoda daripada pengusung.

Digantung dari siling, kerja-kerja itu jatuh dan meningkat dalam petak dan gelung melengkung yang hebat, dipandu sebahagiannya oleh graviti. Mereka sekali gus agresif dan menggoda, menjejaskan ruang penonton dan memberikan pelbagai butiran cat dan warna yang kelihatan huru-hara.

Walaupun lukisan Drape menjadi tandatangan untuk Encik Gilliam, mereka tidak pernah menjadi cara kerja yang eksklusif, dan pada pertengahan 1970-an dia telah berpindah, kembali kepada mereka pada 1980-an terutamanya dalam beberapa siri komisen awam. Baki kariernya adalah penerokaan gelisah terhadap semua jenis lukisan abstrak, dengan cara yang kadangkala kelihatan bercanggah tetapi itu juga mencerminkan keazaman untuk tidak meninggalkan sebarang masalah dari segi tekstur, warna atau teknik.

Quilting telah dirujuk dalam beberapa karya yang melibatkan sisa-sisa kain yang ditemui; kanvas kadangkala dikolaj pada kanvas; dan penambahan bahan asing seperti benang dan kilauan hanyalah salah satu taktiknya. Semuanya menambah satu daripada kerjaya abstraksi pasca perang yang paling pelbagai, yang disatukan oleh keberanian minda dan material.

Kerja Encik Gilliam tidak diabaikan sepenuhnya dalam dunia seni yang kebanyakannya berkulit putih di New York, tetapi kerjayanya tertumpu di Washington, di mana, bermula pada tahun 1963, dia mempamerkan secara kerap dan berulang kali dengan galeri dan mengadakan beberapa pertunjukan muzium, bermula dengan satu di Phillips Collection di 1967 dan termasuk retrospektif di Galeri Seni Corcoran pada tahun 2005.

Dia juga telah mengekalkan hubungan dengan galeri di seluruh negara, dari Philadelphia ke San Francisco dan dari Chicago ke Houston. Walaupun dia mempunyai beberapa pertunjukan solo di New York antara 1968 dan 1991, mereka hampir tidak pernah mempunyai galeri yang sama. Mengejutkan ramai, selepas 1991 dia tidak mempunyai pameran solo galeri di New York sehingga 2017, apabila Galeri Mnuchin memasang satu, mempamerkan karya dari 1967 hingga 1973, walaupun dia mempunyai pameran Projek di Modern pada tahun 1971 dan tinjauan kecil di Muzium Studio di Harlem pada tahun 1982.

Tetapi sepanjang masa, Encik Gilliam, seorang lelaki tinggi dengan mata yang luar biasa sengit, berpuas hati untuk kekal di Washington, selain daripada pusat seni Amerika yang lebih mencolok. Dalam temu bual sejarah lisan Smithsonian pada tahun 1989, dia berkata: “Saya telah mempelajari perbezaan antara apa yang benar-benar baik dan nyata untuk saya dan apa yang saya impikan akan menjadi nyata dan baik untuk saya. Saya telah belajar untuk — saya tidak bermaksud untuk mengatakan saya telah belajar untuk menyukai ini — tetapi saya telah belajar untuk menerima ini, perkara untuk tinggal di sini.”

We wish to thank the author of this write-up for this incredible content

Sam Gilliam, Artis Abstrak Lukisan Tirai, Meninggal Dunia pada usia 88 tahun


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/