‘Sangat kuat’: Bass berdebar dari SF fest kedengaran di East Bay

Bunyi bass berdebar — ledakan, ledakan, ledakan — boleh didengari di bahagian-bahagian San Francisco dan East Bay pada hujung minggu semasa Festival Portola selama dua hari di Pier 80 di Bayview, tempat persembahan muzik elektronik popular seperti Flume, Chemical Brothers dan Fatboy Slim.

Penduduk mengadu di media sosial bahawa muzik berdenyut itu “mengejutkan kuat” dan membuat mereka gila. Bunyi itu boleh didengari di San Francisco Lembah Noe, Castro dan kejiranan Twin Peaks — dan sepanjang jalan merentasi teluk ke Oakland dan Alameda.

Mark Schulze dari Alameda memberitahu SFGATE bahawa ada kalanya, muziknya sangat kuat sehingga tingkap di rumahnya bergegar.


“Sungguh sukar dipercayai… saya boleh mendengar bunyi bes yang berdentum dari Festival Muzik Portola sepanjang perjalanan di sini di Lembah Noe,” menulis seorang pengguna Twitter.

“@LondonBreed masa untuk MENUTUP mimpi ngeri ‘festival muzik’ malam ini di San Francisco!” dikongsi bersama yang lain. “Kami tinggal berbatu-batu jauhnya di Alameda dan dinding rumah kami bergegar akibat getaran! Ini adalah pelanggaran undang-undang hingar Negeri California. Matikannya!”

Bandar Alameda mengeluarkan mesej pada Ahad yang memaklumkan penduduk tentang sumber bunyi dan berkata jabatan polis menyedari isu itu, tetapi “terhad dalam keupayaan mereka untuk menangani isu itu.”

Jabatan Polis San Francisco memberitahu SFGATE dalam e-mel bahawa ia mengetahui aduan bunyi bising dan sedang menangani isu itu dengan penyelaras acara.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan berkata penyongsangan suhu, di mana lapisan udara hangat terletak di atas lapisan udara sejuk yang memeluk permukaan, terdapat di San Francisco dan kawasan sekitarnya pada hari Sabtu dan Ahad. Ini mungkin telah membolehkan bunyi dari perayaan itu bergerak lebih jauh daripada yang akan berlaku dalam keadaan cuaca lain.

“Terdapat lapisan penyongsangan cetek, dan itu mungkin bertindak sebagai penutup, ” kata Warren Blier, seorang ahli meteorologi dan pegawai sains di pejabat Kawasan Teluk Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Monterey, “jadi bunyi itu sedikit sebanyak melantun dari penutup itu. , dan itu boleh meningkatkan jarak yang boleh didengar dan berpotensi, kenyaringan.”

Beberapa pengguna Twitter berkata mereka keliru dengan dari mana datangnya bunyi yang mereka dengar di rumah mereka. “Saya pergi ke luar dalam kesesakan saya untuk berbual mesra dengan hooligan yang merempuh bass yang dalam dan berdenyut bergema melalui lantai saya hanya untuk mengetahui ia datang dari @PortolaFestivalMERENTAS TELUK SAN FRANCISCO,” menulis satu.

“Dari mana datangnya bunyi bising, awak tahu?” berkata pengguna Twitter lain. “Folsom Street Fair, atau Portola Music Festival? Saya berada di Twin Peaks dan bass membuatkan saya liar.”

Semasa festival berlangsung pada hari Sabtu dan Ahad, latihan Jumaat juga boleh didengari. “Gemuruh bass itu: Festival muzik Portola, Pier 80 di SF. Latihan Jumaat, masih berlangsung pada 10:30 malam ini,” seorang pengguna Twitter dikongsi.

Ramai di media sosial turut memuji aksi muzikal itu. “The Chemical Brothers adalah tuan yang tidak dapat dipertikaikan dalam muzik tarian elektronik,” menulis satu. “Mereka benar-benar membunuh Portola.”

Festival ini dihasilkan oleh Goldenvoice, penganjur yang sama di belakang Coachella. Syarikat juga menerima aduan tentang pengurusan orang ramai, dengan peminat berpusu-pusu melepasi pagar pada satu peringkat. Jabatan polis memberitahu SFGATE ia tidak menerima laporan kecederaan yang berkaitan dengan orang ramai yang bergegas. Jabatan itu juga berkata tiada tangkapan dibuat pada majlis itu.

Ini adalah larian pertama festival itu di bandar. Nama acara itu adalah merujuk kepada Festival Portola 1909, yang meraikan pembukaan semula bandar itu selepas gempa bumi 1906.

SFGATE menghubungi Goldenvoice untuk cerita ini, tetapi tidak menerima respons sehingga penerbitan.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang dan akan dikemas kini apabila maklumat baharu tersedia.

We would love to thank the writer of this write-up for this amazing material

‘Sangat kuat’: Bass berdebar dari SF fest kedengaran di East Bay


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/