“Saya Dijangka Menjaga Mereka Apabila Mereka Tidak Menjaga Saya”: Gen Xers Mempunyai Perasaan Rumit Terhadap Ibu Bapa Mereka, Dan Ianya Boleh Dihubungkaitkan

Generasi X, yang dilahirkan antara 1965 dan 1980, sering diketepikan daripada perbualan generasi. Tetapi beberapa pencipta Gen X mula mengubah perkara ini, termasuk Janet Martinez, MS LPC, seorang kaunselor berusia 48 tahun yang berpangkalan di Texas yang mendapat daya tarikan pada TikTok selepas membuka tentang trend yang dia lihat dalam pelanggan Gen Xnya.

Martinez, yang menyiarkan sebagai @mengumpat kaunselortelah menjadi kaunselor selama lebih daripada 20 tahun, dan dia menggunakan TikTok untuk memulakan perbualan tentang perasaan Gen X apabila ibu bapa mereka semakin tua dan mengharapkan mereka memberikan penjagaan warga emas.

Dalam video itudia berkata, “Saya Generasi X. Pada generasi saya, kami pada dasarnya liar… Kami membesarkan diri kami sendiri. Ibu bapa kami sangat sibuk melakukan hal mereka sendiri, ramai ibu bapa yang bekerja, terutamanya ibu bapa yang baru bekerja, dan sebagainya. kami adalah anak kunci, dan kami sering bersendirian.”

kami pada dasarnya liar

Walaupun Martinez mengakui bahawa kadang-kadang sibuk sebagai ibu bapa tidak dapat dielakkan, dia berkata bahawa pengabaian emosi yang dialami ramai Gen Xer kini mengambil kesan. “Ia adalah perkara yang emosional, seperti kami tidak mempunyai ramai orang untuk bercakap dengan atau emosi kami tidak dilihat sebagai penting. Jadi sekarang inilah yang akan datang dalam kaunseling.”

budak kecil menonton tv statik sendirian dilapisi dengan komen tiktok yang mengatakan bahawa rancangan keluarga itu dibesarkan memburukkan keadaan dengan menunjukkan bagaimana sebuah keluarga boleh menjadi

Imej Brasil2 / Getty

“Sekarang ibu bapa kita lebih tua dan mereka memerlukan kita, dan ramai di antara kita yang bergelut kerana tidak dijaga. Tetapi sekarang kita diharapkan untuk menjaga [them]dan itu menimbulkan banyak isu.”

adakah anda semua melihat ini atau sedang mengalami ini

Dalam ulasan itu, ramai rakan Janet Gen X’ers ​​dan Gen X kaunselor bersuara untuk menyatakan sejauh mana mereka boleh mengaitkan.

rakan ahli terapi gen x di sini saya melihat komen kedua ini juga mengatakan anda telah menggambarkan situasi saya dengan sempurna komen ketiga gen x sedang menunggang gelombang kebencian yang tidak kelihatan

Dan yang lain berkongsi cara mereka mengatasi perasaan ini dan cuba melakukan yang lebih baik daripada ibu bapa mereka. Beberapa orang juga singgah untuk mengatakan bahawa mereka mempunyai ibu bapa yang hebat dan tidak berkaitan. Tidak setiap Gen Xer akan bergema dengan pengalaman ini, tetapi bagi mereka yang melakukannya, ia boleh menimbulkan perasaan yang mendalam.

Saya memutuskan untuk mengatasi kemarahan dan membantu menjadi lebih baik daripada mereka. Saya menangani masalah saya dengan terapi sekarang saya mempunyai belas kasihan

Martinez memberitahu BuzzFeed bahawa dia mula melihat trend ini tahun lepas. “Kami masih dalam kemuncak wabak, negara berpecah, dan ibu bapa yang lebih tua meminta anak-anak Gen X mereka untuk mendapatkan lebih banyak bantuan kewangan, penjagaan harian dan sokongan emosi. Seorang pelanggan berkata, ‘Saya dijangka menjaga mereka apabila mereka tidak menjaga saya’ dan kemudian saya mula menjejaki berapa banyak perkara ini datang dengan pelanggan lain juga.”

Saya baru teringat bahawa menjadi seorang ibu bukanlah saman kuat awak

“Ini bukan pengalaman semua orang, tetapi ia adalah pengalaman ramai orang. Selain itu, hukuman dera masih menjadi cara utama anak-anak didisiplinkan dan ramai yang didera kerana ibu bapa mereka menganggap itu cara terbaik untuk mendapatkan anak-anak dalam talian. Keibubapaan’ tidak didengari. Gen X kini adalah ibu bapa sendiri dan telah menyatakan kepada saya bahawa mereka pernah memberi alasan kepada ibu bapa mereka tetapi kini menyedari ‘tidaklah sukar’ untuk menunjukkan kepada kami cara kami muncul anak-anak kita.”

ibu muda menghiburkan kanak-kanak yang menangis berbeza dengan komen tiktok berhenti menangis atau saya akan memberikan anda sesuatu untuk menangis tentang yang ramai generasi pernah dengar daripada ibu bapa mereka

South_agency / Getty Images

Dia mengatakan bahawa pelanggan ini cenderung untuk datang kepadanya kerana mereka mengalami keletihan, rasa bersalah, kekecewaan, kemarahan, dan kebencian. “Saya sedang meneroka cebisan dendam kerana Marc Brackett, seorang penyelidik emosi, telah berkata emosi teras dendam ialah cemburu. Jadi timbul rasa cemburu ‘anda perlu melakukan apa sahaja yang anda mahu dan sekarang anda mahu saya menghentikan segala-galanya dan menjaga anda’ — ia adalah sejenis cemburu. Saya fikir itu, digabungkan dengan inflasi dan wabak, baru sahaja mencipta emosi dan perasaan yang rumit yang menyebabkan ramai Gen Xer berasa bersalah, malu dan marah.”

gen x naik ombak dendam

“Reaksi atau tingkah laku berbeza-beza sebagai tindak balas terhadap perasaan ini. Secara keseluruhannya, kebanyakan orang ‘menghisapnya’ dan menjaga ibu bapa mereka kerana perasaan tanggungjawab dan kasih sayang. Terdapat idea ‘menjadi orang yang lebih baik’ dan ‘berputus asa. kitaran.’ Walaupun dengan orang-orang itu, adalah berguna bagi mereka untuk memproses perasaan ini dalam kaunseling supaya apabila penjagaan diperlukan mereka lebih bersedia untuk menangani pencetus yang tidak dapat dielakkan datang.”

kamu tidak keseorangan

Tetapi dia mengatakan bahawa bagi sesetengah orang, mengehadkan atau memutuskan hubungan ibu bapa mungkin merupakan pilihan yang lebih baik. “Sesetengah pelanggan telah melalui begitu banyak trauma masa lalu sehingga mereka perlu membina sempadan untuk melindungi kesihatan mental mereka. Kumpulan terakhir adalah beberapa yang terpaksa tidak menghubungi sama sekali. Ini jarang berlaku, tetapi dengan ibu bapa narsis atau mereka yang tidak mahu menerima sempadan, ia adalah satu-satunya pilihan.”

Wanita tertekan melihat telefonnya yang dilapisi dengan komen tiktok mengatakan saya terkejut apabila ibu saya mengharapkan saya mempunyai belas kasihan atas ledakan emosinya sedangkan emosi saya tidak pernah penting baginya

Fizkes / Getty Images/iStockphoto

Martinez juga mempunyai mesej untuk sesiapa sahaja yang bergema dengan trend ini. “Tidak mengapa untuk mempunyai perasaan itu dan berasa bercanggah. Mendapatkan sokongan dalam kaunseling sangat membantu kerana anda mempunyai peluang untuk bercakap dengan seseorang yang tidak mempunyai ‘anjing dalam pergaduhan’ dan akan membantu anda mendekati isu itu tanpa pertimbangan. Jika mereka mengalami penderaan dan pengabaian atau ketagihan, saya sangat mengesyorkan buku bantuan diri seperti Codependent Tiada Lagi, Hadiah Zaman Kanak-kanak yang Mencabar, dan Kasih Sayang Diri.”

Hulu / Melalui giphy.com

Akhirnya, dia percaya Gen Xers akan melaluinya. “Sebagai satu kumpulan, kami sangat tabah dan tabah. Kami adalah kanak-kanak liar yang memikirkan sesuatu. Kami bermain dalam parit, menunggang basikal di luar sepanjang hari, minum hos, dan tidak pernah memakai alas lutut atau topi keledar. Kami bertahan. Cukup menarik. walaupun, kami juga semakin memahami keperluan kesihatan mental kami sendiri. Kami belajar dengan keibubapaan kami sendiri di mana kami perlu dilihat dan difahami dan tidak. Saya rasa apa yang saya cuba katakan ialah melalui keibubapaan anak-anak kita, kita melihat jurang yang kita ada sebagai anak-anak dan akan memahami bagaimana untuk mengharungi perasaan itu.”

Gambar Colombia / Melalui giphy.com

Untuk maklumat lanjut, anda boleh mengikuti Janet Martinez di Tik tok.

We would love to give thanks to the author of this post for this awesome material

“Saya Dijangka Menjaga Mereka Apabila Mereka Tidak Menjaga Saya”: Gen Xers Mempunyai Perasaan Rumit Terhadap Ibu Bapa Mereka, Dan Ianya Boleh Dihubungkaitkan


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/