‘Saya tidak boleh mempertaruhkan nyawa saya’ — Kebimbangan keselamatan melanda festival ‘Sesuatu dalam Air’ Pharrell | Berita WTOP

Sebilangan besar penonton konsert untuk festival “Something in the Water” Pharell telah mengadu bahawa acara itu terlalu sesak, terlalu panas dan mereka bimbang tentang keselamatan mereka.

Sebagai “Pharrell WilliamsSesuatu di dalam Air” festival itu meriah di DC hujung minggu ini, sebilangan besar penonton konsert telah mengadu bahawa mereka bimbang tentang keselamatan mereka di acara itu.

Katerra Shackelford membeli pas tiga harinya dengan harga $400 dan terbang dari Tampa, Florida, untuk menghadiri festival itu. Tetapi selepas pengalaman yang tidak menyenangkan pada hari Jumaat dan Sabtu, dia memberitahu WTOP bahawa dia tidak akan kembali untuk hari terakhir perayaan itu.

“Kedua-dua hari itu mengerikan,” kata Shackelford. “Tiada tempat untuk duduk. Tiada naungan. Tiada air. Walaupun anda cuba pergi ke bilik mandi, anda tidak boleh melakukannya. Ia adalah pertunjukan buruk.”

Seorang fanatik festival muzik yang menggambarkan dirinya, Shackelford berkata dia telah menghadiri pelbagai festival, tetapi tidak ada yang seteruk pengalamannya di “Something in the Water.”

“Perbezaan antara perayaan ini dan perayaan lain ialah ia tidak selamat,” katanya. “Ia terlalu sesak, anda tidak boleh melalui orang ramai. Orang ramai menerobos orang ramai kerana mereka marah kerana mereka tidak dapat melaluinya. Ia hanya laluan yang sangat sempit.”Ramai orang percaya bahawa tempat festival dan kakitangan tidak dapat mengendalikan kira-kira 28,000 pemegang tiket dan kesesakan yang berbahaya tidak dapat dielakkan.

Orang ramai yang ‘berpagar’

Shackelford berkata, semasa berada di tengah-tengah orang ramai di antara persembahan, dia melihat seorang lelaki cuba menerobos barikade dipukul oleh kakitangan acara ketika masih berada di dalam orang ramai.

Dia juga menggambarkan melihat beberapa orang pengsan semasa acara itu – disebabkan oleh panas, dehidrasi, keletihan dan mabuk – tetapi tiada tindak balas perubatan segera.

“Anda mengharapkan kakitangan acara selamat. Anda menjangkakan bahawa jika seseorang meminta bantuan, para medik akan datang,” kata Shackelford. “Sebagai seseorang yang pergi ke festival … anda menjangkakan ada protokol keselamatan yang ditetapkan. Dan ia adalah jelas dan jelas bahawa tidak ada. Kakitangan tidak terlatih.”

Ramai pengguna di Twitter mengadu tentang kesesakan dan kebimbangan keselamatan — mereka telah dinafikan masuk semula selepas meninggalkan kawasan 1festival sebentar untuk mendapatkan kelegaan daripada kesesakan dan panas. Ramai yang menuntut bayaran balik.

Ngeri Nnachi dari Bowie, Maryland, berkata dia berasa terharu dengan orang ramai yang huru-hara dan berpagar dan diberitahu oleh kakitangan acara dia boleh masuk semula ke tempat itu apabila dia kembali untuk melihat persembahan Pharell. Apabila dia kembali, polis dan keselamatan memberitahunya tiada sesiapa dibenarkan masuk.

“Akhirnya orang lain memberitahu kami untuk pergi ke pintu masuk lain di jalan ke-7 dan, apabila kami tiba di sana, orang ramai lain telah berkumpul yang tidak dibenarkan masuk,” kata Nnachi. “Saya menangkap seorang pegawai polis dalam video memberitahu kami bahawa tiada sesiapa akan dibenarkan masuk supaya kami boleh menghubungi box office tempat kami membeli tiket … Saya mula bercakap dengan orang yang keluar yang mengatakan mereka panik di dalam, terjebak dengan orang ramai yang sesak nafas .”

Nnachi, yang tidak pernah kembali ke konsert itu, berkata pengalaman yang mengecewakan itu menyebabkan dia memutuskan untuk tidak menghadiri acara Ahad.

“Saya akhirnya terpaksa menonton coretan Pharrell dan Phriends dari strim langsung sambil berasa sangat kecewa kerana saya berada di luar,” katanya. “Saya tidak percaya saya membayar wang sebanyak ini untuk akhirnya tidak melihat mereka yang saya mahu lihat.”

Barangan peribadi dan keselamatan diri

Penonton konsert lain di Twitter mendakwa telefon mereka telah dicuri.

Remi, seorang Marylander, memberitahu WTOP bahawa dia merasakan perayaan itu terlalu padat untuk selamat.

“Di sana [were] terlalu ramai orang sehinggakan anda tidak dapat bergerak untuk pergi ke stesen air atau berdiri dalam barisan untuk makanan. Ia terlalu sesak,” katanya.

Ketika suhu meningkat sehingga 90-an pada hari Jumaat, Remi berkata dia mengalami kepanasan melampau dan berpeluh dengan banyak ketika berada di festival itu. Tetapi apabila dia cuba melarikan diri daripada orang ramai untuk mendapatkan air percuma, dia tidak dapat kerana halangan acara.

Di samping kebimbangan keselamatan, pengunjung festival juga mengadu tentang herotan bunyi dan kelewatan besar dalam jadual acara. Shackelford berkata dia tidak dapat melihat salah seorang artis kegemarannya dan tajuk utama perayaan Hari 1 itu, Usher, kerana persembahannya telah ditangguhkan selama tiga jam.

Dan sementara dia menikmati pemuzik, Shackelford berkata dia tidak akan menghadiri festival “Sesuatu dalam Air” — atau festival masa depan di DC — sekali lagi.

“Saya tidak boleh mempertaruhkan nyawa saya. Ia tidak selamat.”

WTOP telah menghubungi penganjur acara untuk mendapatkan ulasan.

Gigi Barnett dan Joshua Barlow dari WTOP menyumbang kepada cerita ini.We would like to say thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

‘Saya tidak boleh mempertaruhkan nyawa saya’ — Kebimbangan keselamatan melanda festival ‘Sesuatu dalam Air’ Pharrell | Berita WTOP


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/