Sejarah ringkas kod pakaian berkabung diraja Britain

Ditulis oleh Jacqui Palumbo, CNN

Sebagai penghormatan kepada Ratu Elizabeth II, ahli keluarga diraja Britain akan mematuhi kod pakaian yang suram untuk pengebumian negara Isnin ini.

Raja Charles akan memakai pakaian seragam istiadat sehari penuh dengan pingat, dan akan membawa baldu merah dan Baton Field Marshal emas yang dipersembahkan oleh Ratu kepadanya pada tahun 2012, apabila dia mendapat jawatan itu. Putera Edward, Puteri Anne dan Putera William semuanya akan memakai pakaian seragam tentera dan pingat.

Sementara itu, Putera Andrew dan Putera Harry dijangka memakai pakaian awam walaupun sudah bersara anggota perkhidmatan, kerana kedua-duanya tidak lagi mempunyai tugas rasmi diraja. (Walau bagaimanapun, mereka dibenarkan memakai pakaian ketenteraan semasa berjaga-jaga pada hujung minggu).

Wanita dijangka memakai pakaian hitam dan topi rasmi, manakala lelaki akan memakai kot pagi hitam.

Putera William, Catherine, Puteri Wales, Putera Harry, dan Meghan, Duchess of Sussex meninggalkan selepas mereka memberi penghormatan kepada Ratu Elizabeth II di Dewan Westminster untuk Negeri Berbaring, di London, Rabu, 14 September 2022. Kredit: Emilio Morenatti/AP

Walaupun dalam masa kesedihan, perhatian diberikan kepada bagaimana ahli keluarga diraja mentafsir kod pakaian, yang bermula sejak ratusan tahun lalu dan telah berubah dari semasa ke semasa.

Pada tahun 1982, gambar Puteri Diana yang dilihat secara meluas pada majlis pengebumian pelakon dan Puteri Monaco Grace Kelly menunjukkan diraja yang baru berkahwin dengan topi jerami bertudung, gaun hitam lengan panjang berkolar dan rantai jantung — pilihan yang sesuai yang masih menunjukkan sifatnya rasa gaya.

“(Puteri Diana mempunyai) perasaan untuk melihat apa yang dijangkakan orang ramai, dan hanya mengetahui cara membuat nota yang betul,” kata ahli sejarah dan kurator fesyen Britain Kate Strasdin dalam temu bual video pada 2021.

Diana, Puteri Wales, pada pengebumian Puteri Grace of Monaco pada 18 September 1982.

Diana, Puteri Wales, pada pengebumian Puteri Grace of Monaco pada 18 September 1982. Kredit: Gambar Anwar Hussein/Getty

Diambil semasa pengebumian Puteri Wales sendiri pada tahun 1997, imej menyayat hati Putera Philip, Putera William, abang Diana Charles Spencer, Putera Harry dan Putera Charles berjalan di belakang keranda dalam sut gelap adalah salah satu foto yang paling banyak dirujuk dalam sejarah diraja kontemporari. dan lambang pakaian pengebumian diraja moden. Nicole Kidman dan Elton John adalah antara selebriti yang mematuhi kod berpakaian serba hitam dan formal untuk memberi penghormatan semasa pengebumian yang ditonton oleh jutaan orang di seluruh dunia.

‘Simbol visual kesedihan’

Walaupun hitam telah lama menjadi warna pilihan untuk berkabung — memang begitu popular di kalangan orang kaya semasa Zaman Pertengahan — ia menjadi di mana-mana dengan kesedihan pada abad ke-19.
Menurut Strasdin, dalam tempoh inilah di Eropah dan Amerika, kod pakaian berkabung berlaku, terutamanya untuk wanita, didorong oleh peningkatan penerbitan wanita serta pakaian yang lebih berpatutan. (Harper’s Bazaar, sebagai contoh, dinasihatkan pembaca untuk menyasarkan “kesederhanaan seperti biarawati” pada tahun 1868.)
Kod pakaian pengebumian diraja telah lama menjadi simbol kesedihan dan kesopanan. Elizabeth II memakai tudung labuh selepas pemergian bapanya, Raja George VI.

Kod pakaian pengebumian diraja telah lama menjadi simbol kesedihan dan kesopanan. Elizabeth II memakai tudung labuh selepas pemergian bapanya, Raja George VI. Kredit: Imej Mirrorpix/Getty

Malah gedung serbaneka moden lahir dari industri pengebumian yang baru lahir. Sekitar tahun 1840-an, Strasdin berkata, “emporium besar-besaran” yang muncul di London dan Paris bertujuan untuk berfungsi sebagai persinggahan tunggal untuk keperluan pengebumian.

“Di bawah satu bumbung, anda boleh memperoleh segala-galanya daripada alat tulis hinggalah barang kemas berkabung,” katanya.

Gaya berkabung seseorang “berfungsi sebagai simbol visual kesedihan… sambil pada masa yang sama menunjukkan status pemakai, rasa dan tahap kewajaran,” kata teks pengenalan kepada pameran 2014 “Kematian Menjadi Dia: A Century of Mourning Attire” di Muzium Seni Metropolitan.

Wanita yang memakai pakaian lipat-velours dan pakaian separuh berkabung. Gedung serbaneka moden dilahirkan dari populariti gaya berkabung.

Wanita yang memakai pakaian lipat-velours dan pakaian separuh berkabung. Gedung serbaneka moden dilahirkan dari populariti gaya berkabung. Kredit: Imej Editorial/Getty De Agostini

Pengarang etiket DC Colesworthy mempunyai pandangan yang lebih nakal terhadap trend dalam buku 1867 “Petunjuk Kesopanan Biasa,” seperti yang dipetik dalam pameran Met. “Apabila kita melihat wanita berterusan memakai sable, kita teringat akan jawapan seorang janda muda kepada ibunya: ‘Tidakkah kamu melihat,’ katanya, ‘ia menjimatkan perbelanjaan pengiklanan untuk suami,’ tulisnya. .

Black telah bersara sebentar pada tahun 1938, berikutan kematian nenek Ratu Elizabeth II, Countess of Strathmore. Sekeping gambar menunjukkan Ibu Permaisuri memakai gaun putih rekaan Norman Hartnell untuk menghormati pemergian ibunya. Konsep “berkabung putih” mengikuti contoh Mary, Queen of Scots, yang telah dicat dalam pakaian berkabung putih selepas dia kehilangan beberapa ahli keluarga pada abad ke-16.
Ibu Permaisuri melanggar tradisi berikutan kematian ibunya sendiri pada tahun 1938, memakai gaya berkabung yang dipanggil "almari pakaian putih" direka untuknya oleh Norman Hartnell.

Ibu Permaisuri memecah tradisi berikutan kematian ibunya sendiri pada tahun 1938, memakai gaya berkabung yang dipanggil “almari pakaian putih” yang direka untuknya oleh Norman Hartnell. Kredit: Agensi Akhbar Topikal/Arkib Hulton/Getty Images

‘Janda kekal’

Tetapi tiada siapa yang mempunyai lebih pengaruh pada pakaian berkabung daripada Ratu Victoria. Selepas kematian suaminya Putera Albert yang tidak dijangka pada tahun 1861, raja secara terbuka menyatakan kesedihannya dengan memakai pakaian hitam setiap hari selama empat dekad sehingga kematiannya sendiri. Victorialah yang membantu menyusun nuansa fesyen kesedihan dan mengekalkan identitinya sebagai “janda kekal,” menurut Strasdin.

Pakaian separuh berkabung yang dipakai oleh Ratu Victoria 33 tahun selepas kematian Albert.

Pakaian separuh berkabung yang dipakai oleh Ratu Victoria 33 tahun selepas kematian Albert. Kredit: Muzium Seni Metropolitan

Pada era Victoria, “walaupun butiran pakaian yang sangat kecil yang menunjukkan tahap perkabungan anda menjadi sangat penting,” jelas Strasdin. Ia menunjukkan kekayaan dan status untuk mampu membeli seluruh almari pakaian berkabung, serta pengetahuan masyarakat untuk memahami semua peraturan.

Selama setahun dan sehari, balu dijangka memakai pakaian berkabung penuh, dikenali sebagai “rumpai janda,” yang terdiri daripada fabrik krep hitam matte tanpa hiasan, menurut Strasdin. Apabila kesedihan seseorang semakin pudar, warna dan fabrik lain boleh diperkenalkan semula secara perlahan-lahan. Akhir sekali, untuk enam bulan terakhir dalam tempoh dua setengah tahun, pakaian “separuh berkabung” boleh dipakai dalam warna putih, kelabu, kuning pucat, atau warna ungu atau lavender. Kadang-kadang ia berwarna ungu terang — pameran “Kematian Menjadi Dia” memaparkan satu gaun seperti kain kepar bulu dan baldu sutera, dengan bahu tebal, trim hitam dan perincian putih dan emas yang rumit.

Walaupun sudah menjadi kebiasaan untuk kembali ke almari pakaian biasa selepas tempoh berduka selama bertahun-tahun, Ratu Victoria tetap memakai pakaian berkabung hitam sepanjang hayatnya. Seperti yang ditunjukkan oleh “Death Becomes Her”, salah satu pakaian Victoria dari 1894 — 33 tahun selepas kematian Albert — ialah gaun krep hitam suram dengan kemasan ringkas.

Tahap kesedihan ditunjukkan oleh pilihan kain, warna dan perhiasan. Ratu Alexandra sengaja melonggarkan kod tegar untuk pakaian berkabung yang ditetapkan di bawah Victoria.

Tahap kesedihan ditunjukkan oleh pilihan kain, warna dan perhiasan. Ratu Alexandra sengaja melonggarkan kod tegar untuk pakaian berkabung yang ditetapkan di bawah Victoria. Kredit: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images

Pertunjukan kesedihan abadi Victoria tidak popular dengan rakyatnya kerana ia menggalakkan kod pakaian yang lebih tegar, kata Strasdin. Menantu perempuannya, Ratu Alexandra, menandakan peralihan, melonggarkan sekatan apabila Ratu Victoria berlalu dan selepas anak sulungnya meninggal dunia. Alexandra memilih gaun separuh berkabung berkilauan daripada sifon sutera ungu muda dan labuci, serta kuning pucat dan kelabu.

“Dia tahu bahawa orang ramai benar-benar bergelut dengan perkabungan berterusan Victoria,” kata Strasdin. “Jadi Permaisuri Alexandra mengamalkan setengah berkabung sepanjang hayatnya, kerana dia tahu bahawa untuk berkabung penuh tidak akan menjadi pilihan umum.”

Selama berdekad-dekad, tradisi almari pakaian berkabung yang tidak praktikal lama menjadi tidak bergaya, tetapi pengaruh Victoria masih ada dalam tempoh berkabung diraja moden, daripada warna yang ketat kepada pematuhan tegar kepada kod pakaian. “Walaupun terdapat perubahan, saya fikir abad ke-19 masih kelihatan besar,” kata Strasdin.

Kapsyen imej teratas: Duke of Edinburgh, Putera William, Earl Spencer, Putera Harry dan Putera Charles berjalan di luar Biara Westminster semasa upacara pengebumian Diana, Puteri Wales, 6 September 1997.

We would like to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Sejarah ringkas kod pakaian berkabung diraja Britain


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/