Selepas 16 tahun, pengarang Cormac McCarthy menghadiahkan dua novel baharu kepada pembaca

Pengarang Cormac McCarthy menghadiri tayangan perdana “The Road” di New York pada 16 November 2009. McCarthy mempunyai dua novel yang akan dikeluarkan pada musim gugur ini.

Evan Agostini/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Evan Agostini/AP


Pengarang Cormac McCarthy menghadiri tayangan perdana “The Road” di New York pada 16 November 2009. McCarthy mempunyai dua novel yang akan dikeluarkan pada musim gugur ini.

Evan Agostini/AP

Peminat setia Cormac McCarthy yang telah menunggu selama 16 tahun untuk karya baharu daripada penulis terkenal Amerika itu mendapat kejutan.

1666458734 357 Selepas 16 tahun pengarang Cormac McCarthy menghadiahkan dua novel baharu

Penumpang itu, oleh Cormac McCarthy

Knopf


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Knopf


Penumpang itu, oleh Cormac McCarthy

Knopf

Dua novel baru yang saling berkaitan pengarang tertutup itu – masing-masing dikeluarkan pada 25 Oktober dan 6 Disember – sukar untuk dikategorikan.

Buku pertamaPenumpang itu, dibuka dengan nahas pesawat misteri di laut yang dicari oleh penyelam penyelamat neurotik yang taksub dengan kakaknya. Keseluruhan buku kedua, Stella Maristerdiri daripada perbualan terpelajar antara kakak itu, yang kebetulan seorang jenius matematik, dan ahli terapi di hospital psikiatri tempat dia komited.

Dengan semua akaun, McCarthy telah mengusahakannya selama sekurang-kurangnya empat dekad.

“Lapan tahun yang lalu, ia sangat berjubah dan belati sehingga kami mengusahakan buku-buku ini kerana peminat McCarthy adalah fanatik dan sebarang bau buku baru akan menjadi berita besar,” kata Jenny Jackson, editor eksekutif di Knopf, yang mula bekerja dengannya secara rahsia pada 2014. “Kami akan berjalan di dalam dewan dan menyerahkan manuskrip secara peribadi. Dan saya tidak memberitahu sesiapa apa yang kami sedang usahakan.”

Untuk temu bual, Jackson datang ke Rumah Napoleon, sebuah lubang berair yang dihormati di French Quarter of New Orleans – tempat McCarthy tinggal sebagai penulis muda dan miskin. Protagonis dalam The Penumpang ialah seorang penyelam komersial yang bermasalah bernama Bobby Western yang sering mengunjungi Rumah Napoleon untuk berbincang dengan rakan-rakan sipi.

“Pada mulanya,” kata Jackson, “ada pelakon besar watak riuh ini dan mereka semua bekerja sebagai penyelam dan minum bersama-sama dan keluar ke restoran. Dan kemudian pada akhirnya mereka masing-masing mempunyai ciri tersendiri. perjalanan.”

Kedua-dua buku baharu ini tidak mengandungi kekejaman dan pertumpahan darah yang diharapkan oleh pembaca McCarthy. Terdapat kurang tindakan secara keseluruhan dan lebih banyak dialog. Pembaca mungkin tertanya-tanya sama ada McCarthy telah menjadi lembut sekarang kerana dia berusia 89 tahun.

Stella Maris, oleh Cormac McCarthy
Stella Maris, oleh Cormac McCarthy

Ungkapan tercungap-cungap pada kulit belakang Penumpang itu membaca: “Sebuah jet tenggelam. Sembilan penumpang. Mayat hilang…Seorang penyelam penyelamat mengejar konspirasi di luar pemahamannya.” Tetapi ini bukan thriller jenayah pantas seperti Tiada negara untuk lelaki tuayang menjadi lakon layar pemenang Oscar untuk Coen Brothers.

Penumpang itu bermula sebagai who-dun-it tetapi kemudian beralih ke renungan metafizik Bobby.

“Apabila anda Cormac McCarthy dan anda telah menulis Jalan ituapa yang boleh anda lakukan seterusnya kecuali menangani Tuhan dan kesedaran manusia?” Jackson bertanya.

The jalan raya ialah novel terakhir McCarthy yang paling laris, dikeluarkan pada tahun 2006, tentang perjalanan mengerikan seorang bapa dan anak di kalangan kanibal zaman akhir dalam landskap pasca-apokaliptik. Ia memenangi Pulitzer.

McCarthy menerangkan asal usul Jalan itu dalam satu-satunya wawancara siarannya, yang diberikan kepada Oprah Winfrey pada tahun 2007. Dia berkata dia kebetulan berada di El Paso bersama anak lelakinya yang masih kecil.

“Saya baru sahaja mempunyai imej kebakaran ini di atas bukit dan segala-galanya dibazirkan dan saya banyak berfikir tentang anak kecil saya. Jadi saya menulis halaman ini dan itu adalah penghujungnya. Dan kemudian kira-kira empat tahun kemudian saya di Ireland dan saya bangun pada suatu pagi dan menyedari ia bukan dua muka surat, ia adalah sebuah buku.”

Buku berpasangan baharu lebih padat daripada gelap. Terutama, mereka mencerminkan cinta McCarthy, dan pemahaman menyeluruh, fizik teori dan matematik. Dia telah berkata, dalam beberapa wawancaranya, bahawa dia mencari syarikat saintis di Institut Santa Fe berhampiran rumahnya di New Mexico.

Fanatik McCarthy yang tekad telah menemui salinan lanjutan buku itu, dan mereka telah menimbulkan reaksi yang kuat. Beberapa peminat McCarthy telah ditemu bual pada bulan September di persidangan Cormac McCarthy di Savannah, Georgia.

“Novel-novel itu meneroka semua aspek tingkah laku mental manusia ini. Saya fikir ia sangat mengagumkan,” kata Diane Luce, bekas presiden Persatuan Cormac McCarthy.

Dan Bryan Giemza, profesor kesusasteraan di Texas Tech University, berkata: “Dalam beberapa cara, mereka mempunyai kecacatan. Mereka mungkin tidak dapat difahami oleh ramai orang. Katakan saja mereka bukan novel kegemaran saya.”

Bacaan awal ketiga, Lydia Cooper, profesor Bahasa Inggeris di Creighton University, berkata: “Mereka adalah penggoda otak, tetapi mereka juga sangat menarik. Watak-wataknya benar-benar kaya dan menarik. Saya fikir orang akan menyayangi mereka atau membenci mereka. “

Salah seorang penganjur persidangan di Georgia ialah Stacey Peebles, seorang profesor Inggeris yang mengajar kursus McCarthy di Center College, dan merupakan editor Cormac McCarthy Journal.

“Saya ada pelajar yang datang ke pejabat saya. Mereka berkata, ‘Adakah anda akan mengajar yang baharu? Saya sangat teruja.’ “

Peebles juga telah membaca kedua-dua buku baharu.

“Kami sudah lama menunggu ini,” katanya. “Selalu ada kemungkinan anda akan membaca sesuatu yang baru dan kecewa. Tetapi saya membacanya sekali. Saya membacanya semula. Dan saya mungkin akan terus membacanya. Maksud saya, semua karya McCarthy mempunyai ayat itu hanya akan menghentikan anda sejuk, tetapi ini mempunyai banyak perkara itu.”

Berikut adalah salah satu ayat itu, daripada Penumpang itu (anda boleh membaca petikan yang lebih panjang dan eksklusif kepada NPR daripada Stella Maris di sini):

“Mudlark Tuhan sendiri yang berjalan dengan susah payah menyelubungi dan menggumamkan selvage yang tandus dari beberapa kehancuran tanpa nama di mana laut sidereal yang sejuk pecah dan menggelegak dan ribut melolong dari alcahest yang hitam dan bergelora itu.”

McCarthy — yang masih mengarang pada mesin taip manual — dianggap sebagai salah seorang penulis terbesar dan paling berpengaruh dalam bahasa Inggeris.

“Saya mula menyedari agak awal bahawa ramai pelajar ini menulis seperti Cormac McCarthy, ” kata novelis dan ahli sejarah Texas Stephen Harrigan, yang mengajar kursus penulisan fiksyen di Pusat Penulis Michener di Universiti Texas di Austin. Dia mengimbas kembali sambil ketawa, “Mereka menulis dengan lokusi aneh seperti, ‘Dia menunggang mengasingkan diri ke dataran yang gelap.’ Bahasa semacam itu. Dan penggunaan kuno Perjanjian Lama ini mencipta sejenis mantra, terutamanya untuk penulis muda.”

Mantera McCarthy akan dilemparkan lagi, dan bukan hanya untuk pembaca tetapi untuk penyelidik.

Kertas sastera Cormac McCarthy diarkibkan dalam kabinet berkunci di Koleksi Witliff di Texas State University di San Marcos.

“Ia kira-kira seratus kotak bahan Cormac yang kami ada di sini,” kata Steve Davis, kurator sastera di Witliff, sambil membuka kabinet. “Koleksinya bermula dengan buku pertamanya, Luar Gelap,” dan ia berakhir dengan draf awal The Penumpang.

Kotak terakhir telah dihadkan selama 15 tahun, sejak Witliff memperoleh kertas yang diidamkan oleh McCarthy, dan para sarjana McCarthy telah pun beratur untuk menyelidikinya. Kotak terakhir akan dibuka pada hari yang sama Penumpang itu mula dijual – tetapi Davis menawarkan pratonton menyelinap.

“Ini adalah kotak untuk novel baharu, The Penumpang,” katanya, “dan kami akan mengeluarkan folder besar pertama ini yang mengatakan, ‘The Passenger, draf pertama yang lama. Skrip taip dan halaman fotostat, banyak dibetulkan menggunakan pensel.'”

Mungkin kandungan kotak ini akan mendedahkan bagaimana novel baharu Cormac McCarthy yang mencabar berkembang, dan sebab dia menulisnya.

We would like to thank the author of this short article for this amazing material

Selepas 16 tahun, pengarang Cormac McCarthy menghadiahkan dua novel baharu kepada pembaca


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/