Selepas Depp, Mendengar keputusan, pengasas Me Too berkata pergerakan tidak boleh dihentikan

Pada hari Rabu, juri lima lelaki dan dua wanita mendapat kemenangan kepada Depp dalam kes fitnahnya terhadap Heard, bekas isterinya. Heard, bagi pihaknya, menang dalam sebahagian tuntutan balasnya terhadap Depp. Depp menuduh bahawa Heard telah secara palsu dan berniat jahat menuduhnya melakukan penderaan rumah tangga, menyebabkan dia menanggung kerugian berjuta-juta akibat kehilangan pekerjaan sebagai pelakon selepas karya pendapat yang dikaitkan dengan Heard diterbitkan oleh The Washington Post pada 2018. Walaupun karya itu tidak menamakan Depp secara langsung, Heard menggambarkan dirinya sebagai “tokoh awam yang mewakili penderaan domestik.”
Keputusan itu dengan pantas merentasi platform media sosial, dengan beberapa pakar konservatif seperti Ann Coulter dan Meghan McCain mengisytiharkan kematian #MeToo. (Kicauan McCain, yang berbunyi: “#MeToo is dead. Helluva job @ACLU” sejak itu telah dipadamkan; ACLU menulis draf bahagian pendapat dan membantu meletakkannya. Heard ialah duta untuk organisasi itu.)

Tarana Burke, yang memulakan Pergerakan “Saya Juga” bertahun-tahun sebelum ia menjadi hashtag tular, menegaskan dalam satu kenyataan Khamis bahawa pergerakan itu “sangat hidup.”

Burke berkata orang ramai cuba “membunuh” hashtag “setiap beberapa bulan” sebagai sukan, tetapi “ia bermakna sesuatu kepada berjuta-juta dan berjuta-juta orang.”

“Anda tidak boleh membunuh kami. Kami melampaui hashtag. Kami adalah pergerakan,” Burke berkata. “Pergerakan ‘saya juga’ tidak mati. Sistem sudah mati.”
Beberapa hari sebelumnya, organisasi Burke, saya juga. Antarabangsa, dikeluarkan kenyataan mengakui “ejekan terhadap serangan, rasa malu dan menyalahkan” sepanjang minggu perbicaraan, menyebutnya sebagai “malapetaka toksik dan salah satu fitnah terbesar pergerakan itu.”
Walaupun beratnya keterangan sepanjang perbicaraan, dakwaan penderaan Heard telah diejek secara meluas. Oleh kerana percubaan telah distrim langsung, anda boleh merakam rakaman dan mengubahnya menjadi klip yang membawa tontonan dan pengikut baharu. Ramai pencipta kandungan dengan cepat mengetahui bahawa terdapat satu penonton untuk mencipta kandungan pro-Depp, manakala siaran yang dilihat sebagai bersimpati kepada Heard menjadikan sasaran dalam talian daripada orang lain.

Bagaimana perbicaraan itu dimainkan di media sosial membimbangkan pakar.

“Bukan sahaja isu keganasan rumah tangga yang sangat serius telah bertukar menjadi tontonan yang menyeramkan di media sosial, tetapi juga media arus perdana dan wacana awam begitu teliti membeli ke dalam naratif misoginis yang mengaburkan isu asas – dan terus terang – undang-undang,” Mary Anne Franks dari Universiti Miami’s School of Law memberitahu CNN Business pada hari Rabu selepas keputusan itu.

Peguam Amber Heard berkata keputusan fitnah menghantar 'mesej ngeri'
Franks, dalam a kertas kerja 2019menunjukkan percanggahan antara mereka yang menyokong kebebasan bersuara dan mereka yang ingin menyekat perkara yang boleh diperkatakan dengan bebas oleh sesetengah pihak.

Ia “adalah ucapan wanita yang paling ditakuti, dan dengan itu dikawal secara meluas, dikritik, dan dilarang sepanjang sejarah Amerika,” tulisnya pada 2019, sambil menambah bahawa “pergerakan besar-besaran wanita bercakap tentang pengalaman dan penderaan yang telah lama ditindas, seperti pergerakan #MeToo, harus dipuji sebagai latihan kebebasan bersuara yang sangat penting.”

Depp dan Heard: Satu 'perbicaraan ahli sihir zaman digital' atau keputusan yang adil?

Perbicaraan Depp lwn. Heard, katanya pada hari Rabu, pada dasarnya merujuk kepada “perbicaraan ahli sihir zaman digital,” dengan menyatakan niatnya adalah “untuk mengembalikan kemajuan kecil yang dibuat oleh pergerakan #MeToo.”

(Carrie Goldberg, seorang peguam yang firmanya terkenal mewakili mangsa jenayah seks dalam talian dan luar talian, tweet pada hari Rabu: “Kami mempunyai % yang baik daripada bakal pelanggan yang datang melalui pengambilan beberapa minggu lepas yang memerlukan bantuan undang-undang terhadap bekas yang kesat dan telah menyatakan ketakutan tentang bagaimana mereka takut untuk dibalas seperti Depp.”

Semangat pro-Depp amat ketara di TikTok. Sejurus sebelum keputusan dibacakan, hashtag #JusticeForJohnnyDepp telah memperoleh 18.8 bilion tontonan, manakala #JusticeForAmberHeard telah mengumpul hanya 68.2 juta.

“Ia adalah perayaan besar-besaran di TikTok sekarang untuk Johnny Depp,” Ashley Roberts, pengguna TikTok yang sebelum ini mendapati dirinya berada di garis silang penyokong pro-Depp dan aktivis hak asasi lelaki kerana menyatakan pandangan yang berbeza, kepada CNN Business petang Rabu.

“Ia bukan satu kerugian mutlak untuknya,” tambah Roberts, merujuk kepada Heard memenangi sebahagian daripada tuntutan balasnya, fakta yang menurutnya tidak diakui dalam banyak jawatan perayaan.

Selepas keputusan, permusuhan terhadap Heard semakin memuncak, dengan orang ramai menggunakan hashtag #MeToo untuk mencacinya dan berasa berani dengan keputusan untuk berbuat demikian. Heard, sementara itu, telah menunjukkan dia merancang untuk merayu.We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Selepas Depp, Mendengar keputusan, pengasas Me Too berkata pergerakan tidak boleh dihentikan


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/