‘Seluruh dunia sudah gila!’ Kate Bush mengenai kejayaan Running Up That Hill

Kate Bush telah membincangkan kejayaan bangkit semula yang luar biasa lagu 1985 Running Up That Hill dalam wawancara pertamanya sejak lagu itu kembali ke carta.

Bercakap kepada Emma Barnett di BBC Radio 4’s Woman’s Hour, Bush berkata situasi itu “luar biasa … agak mengejutkan, bukan? Maksud saya, seluruh dunia sudah gila.”

Running Up That Hill berada di No 1 dalam carta UK dan boleh menghabiskan minggu kedua di puncak pada hari Jumaat walaupun keluaran baharu berprofil tinggi daripada Drake dan Beyoncé. Ia berada di No 5 di AS, turun daripada kemuncak No 4 minggu lepas, yang menjadikannya hit 10 Teratas AS pertamanya.

Lagu itu adalah motif plot utama untuk watak Max Mayfield dalam musim keempat drama Netflix yang sangat popular Perkara Asingyang telah mencipta seluruh generasi peminat Kate Bush baharu.

“Ia satu siri yang hebat, saya fikir trek itu akan mendapat perhatian. Tetapi saya tidak pernah membayangkan bahawa ia akan menjadi seperti ini,” kata Bush. “The Duffer brothers mencipta siri ini dan sebenarnya kami menontonnya dari siri pertama dan seterusnya, jadi saya sudah biasa dengan siri ini. Dan saya fikir cara yang indah untuk lagu itu digunakan dengan cara yang positif. Anda tahu, sebagai sejenis jimat hampir benar-benar untuk Max. Dan ya, saya rasa ia sangat menyentuh hati, sebenarnya.”

Awal bulan ini, pencipta bersama siri Matt Duffer berkata muzik Bush akan kembali untuk dua episod klimaks musim keempat, yang dikeluarkan pada 1 Julai. “Terdapat detik epik Kate Bush dalam perlawanan akhir yang kami tidak jangkakan, yang kami temui semasa kami menyunting,” katanya. “Urutan itu sangat menarik dan kami gembira dengannya, tetapi ia kehilangan sedikit sesuatu. Dan saya seperti, ‘Nah, mari cuba Kate. Kerana bila Kate telah mengecewakan kita?’ Dan ia hanya membawanya ke ketinggian baru ini. Ia boleh dikatakan momen Kate Bush yang paling epik. Ia kembali dengan cara yang besar.”

Treler baharu untuk dua episod terakhir Stranger Things telah dikeluarkan, menampilkan kerja semula Running Up That Hill.

Bercakap kepada Barnett, Bush berkata dia tidak mendengar Running Up That Hill “untuk masa yang sangat lama” sebelum ia kembali ke carta, sambil menambah: “Saya tidak pernah mendengar perkara lama saya.” Kali terakhir dia mempersembahkannya pada 2014 untuk siri konsert teater Londonnya Sebelum subuh.

Bush berkata tajuk asalnya ialah A Deal With God, tetapi “Saya rasa mereka hanya bimbang, syarikat rakaman, bahawa ia tidak akan diputarkan di radio. Bahawa orang akan merasakan ia adalah gelaran yang sensitif.”

Mengenai maksud lagu itu, dia berkata: “Saya sangat suka orang mendengar lagu dan mengambil daripadanya apa yang mereka mahukan. Tetapi pada asalnya ia ditulis sebagai idea seorang lelaki dan seorang wanita bertukar antara satu sama lain. Hanya untuk merasai bagaimana rasanya, dari sisi lain.”

Dalam temu bual sebelumnya pada tahun 1986, dia menghuraikan maksud lagu itu, dengan mengatakan ia adalah “mengenai perbezaan asas antara lelaki dan wanita, saya rasa cuba menghilangkan halangan itu, berada di tempat orang lain; memahami bagaimana mereka melihatnya, dan berharap itu akan menghapuskan masalah dalam hubungan itu.”

Dalam temu bual Radio 4 beliau, Bush menyifatkan 2022 sebagai “masa yang sangat mengujakan … OK, jadi ia adalah masa yang mengerikan pada banyak peringkat untuk orang ramai. Sangat susah. Tetapi ia juga masa apabila perkara yang luar biasa berlaku. Teknologi semakin maju pada kadar yang luar biasa ini. Itu cukup menggembirakan, sungguh. Tetapi, anda tahu, terdapat begitu banyak kemajuan dalam bidang perubatan dan terdapat perkara yang positif – anda hanya perlu mencari sedikit lebih sukar untuk mencarinya pada masa ini, saya fikir.”

We would like to thank the writer of this post for this remarkable content

‘Seluruh dunia sudah gila!’ Kate Bush mengenai kejayaan Running Up That Hill


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/