Semakan | ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ adalah indah, kebosanan biasa

Komen

Bolehkah anda meluangkan masa ke “Game of Thrones” seterusnya? Jeff Bezos — milik dunia lelaki kedua terkaya dan, kebetulan, pemilik The Washington Post – nampaknya telah mencuba.

Menurut kepada laporan beritapengasas Amazon dan Peminat JRR Tolkien meminta syarikatnya menganggarkan $250 juta hanya untuk hak membuat rancangan TV berdasarkan “The Lord of the Rings.” Siri yang terhasil, yang akan dilancarkan pada Khamis, akan menjadi yang paling mahal pernah dibuat.

Tetapi anda sudah tahu apa yang saya lakukan: Jika wang sahaja yang diperlukan untuk membuat fenomena monokultur fantasi seterusnya, ia akan berlaku sekarang.

Video Perdana Amazon “The Lord of the Rings: The Rings of Power” tiba 21 tahun selepas filem pertama dalam trilogi teater Peter Jackson — dan kurang daripada dua minggu selepas percubaan HBO sendiri untuk memerah sebarang muhibah yang ditinggalkan “Game of Thrones” melalui siri prekuelnya, “Rumah Naga.” Manakala drama Westeros memainkan kegemaran rancangan induknya untuk kejutan, pulpa dan keganasan, Middle-earth saga, selaras dengan adaptasi Jackson, jauh lebih mesra keluarga. Walaupun musim debut lapan bahagian itu menggambarkan perang yang akan berlaku antara Bunian dan orc — dengan Orang Kerdil, manusia dan pelopor kepada perlumbaan Hobbit yang dipanggil Harfoots dalam campuran — aksi yang banyak dan disunting secara tidak sengaja dalam dua episod pertama (yang ditayangkan untuk pengkritik ) tidak berdarah dan didorong oleh kesan komputer. Pengaruhnya yang menentukan bukanlah skala epik “Game of Thrones” tetapi keterudaraan Marvel. Jika reka bentuk pengeluaran tidak begitu hebat (dan watak serta tetapan yang dibeli oleh Amazon), “The Rings of Power” tidak akan menjadi semua yang tidak sesuai di Disney Plus.

‘House of the Dragon’ ialah ‘Game of Thrones’ dengan lebih banyak rambut palsu, kurang kemegahan

Untuk bersikap adil, francais Lord of the Rings dimaksudkan untuk semua peringkat umur. Tetapi tidak jelas untuk siapa “The Rings of Power”. Berdasarkan sebahagian besarnya pada lampiran – lampiran! — kepada novel “The Lord of the Rings”, ia berlaku kira-kira 3,000 tahun sebelum peristiwa buku itu. Sudah diberi lampu hijau selama lima musim (dengan kemungkinan spin-off dalam kerja-kerja), pelakon pameran yang tidak berpengalaman JD Payne dan Patrick McKay, yang hanya mempunyai karya penulisan yang tidak dikreditkan di “Star Trek Beyond” atas nama mereka di IMDb, telah berkata matlamat mereka adalah untuk membuat Pertunjukan 50 jam” daripada bahan yang diliputi dalam beberapa sahaja minit dalam filem Jackson. Secara keseluruhannya, bajet siri ini dijangka melebihi $1 bilion. Itu sepatutnya agak mudah untuk diatasi: Musim pertama sahaja menelan kos $465 juta, menurut Hollywood Reporterdan itu tanpa mengambil kira wang awal untuk mendapatkan IP.

Pendapat: Rancangan fantasi baharu kami pastinya merupakan prekuel kepada sesuatu yang anda gemari

Saya telah menghabiskan ulasan ini setakat ini lebih memfokuskan pada pembangunan “The Rings of Power’s” daripada kandungannya kerana terdapat sedikit perhatian dalam rancangan sebenar. Watak-watak – termasuk Elves Galadriel dan Elrond, yang dilakonkan oleh Cate Blanchett dan Hugo Weaving dalam filem-filem itu – adalah phyllo-doh nipis, dan plotnya tidak jauh lebih besar. Diasingkan dari rumah zaman kanak-kanaknya di Valinor oleh perang selama berabad-abad yang meragut abangnya, Galadriel (Morfydd Clark) yang lebih muda ini tidak akan berputus asa walaupun kekurangan penampakan orc selama bertahun-tahun. (Di luar pertempuran, Bunian cenderung untuk hidup selama-lamanya.)

Terdapat juga Harfoot muda yang riuh sedang mencari pengembaraan bernama Nori (Markella Kavenagh) — satu anomali di kalangan komuniti nomadnya yang kepulauan — jadi gaya dasar menahan diri mungkin juga “Saya mahu berada di tempat orang ramai, mesti ada lebih daripada kehidupan wilayah ini!” Dia tidak lama kemudian mendapat hasratnya apabila orang asing yang sakit (Daniel Weyman) — tinggi dan berwajah bersudut — ditemui berdekatan, amnesia dan sangat tersirat sebagai antagonis cerita itu.

Berbatu-batu jauhnya, seorang penyembuh manusia, Bronwyn (Nazanin Boniadi), dan seorang pengawal Elven, Arondir (Ismael Cruz Córdova), melayan godaan silang spesies yang mungkin ditakdirkan. Elrond (Robert Aramayo), ahli istana raja Elf, mempunyai cabarannya sendiri untuk mengekalkan persahabatan dengan Putera Kerdil Durin (Owain Arthur), yang boleh membuktikan sekutu penting dalam pertempuran. menentang orc. Walaupun Jackson tuntutan bahawa pasukan kreatif “Rings of Power” menghantuinya, mereka meminjam dan membina reka bentuk watak, estetika dunia dongeng dan landskap muzik yang dia cipta untuk filem-filem itu. (Nantikan nyanyian – banyak sekali.)

“The Rings of Power” nampaknya bergantung pada peminat Tolkien yang mempesonakan dengan pemandangan yang melambung tinggi dari tanah eksotik yang mungkin tidak pernah mereka lihat sebelum ini: Middle-earth, sudah tentu, tetapi juga Valinor, tanah suci tempat tinggal orang abadi, dan kerajaan pulau Númenor, yang kejatuhannya ditulis dalam buku. (Seperti filem Jackson, siri ini dirakam di New Zealand.) Tetapi bagi penonton yang belum melabur dalam kedatangan dan kepergian orang yang bertelinga runcing, siri ini tidak memberikan banyak alasan untuk mengambil berat.

Persembahannya boleh dipersembahkan tetapi tidak biasa, manakala dialognya sangat kasar dan tidak berseni, dengan terlalu banyak monolog bernada tentang pencarian “cahaya” atau sifat jahat yang sentiasa samar-samar. Nasib banyak dunia bergantung pada keseimbangan, tetapi kemewahan yang tidak diilhamkan pada skrin mencetuskan imaginasi hanya penglihatan bil naik dalam asap. Jarang sekali bahaya terasa begitu membosankan.

The Lord of the Rings: The Rings of Power debut dengan dua episod Khamis pukul 9 malam waktu Timur di Amazon Prime Video. Episod baharu distrim setiap minggu pada hari Jumaat.

We want to say thanks to the writer of this post for this awesome content

Semakan | ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ adalah indah, kebosanan biasa


Check out our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/