Siapa dalam senarai tetamu untuk pengebumian negara Ratu Elizabeth II?

Pemimpin dunia, ahli politik, tokoh masyarakat dan kerabat diraja Eropah, serta lebih 500 orang kenamaan dari seluruh dunia, akan turun ke London untuk memberi penghormatan terakhir kepada raja paling lama memerintah Britain, yang meninggal dunia Khamis pada usia 96 tahun.

Presiden AS Joe Biden adalah antara yang pertama mengesahkan beliau akan menghadiri acara itu, yang akan dihadiri sehingga 2,000 orang.

“Saya tidak tahu butirannya lagi tetapi saya akan pergi,” kata Biden kepada pemberita pada hari Jumaat.

Jair Bolsonaro dari Brazil dan Yoon Suk Yeol dari Korea Selatan adalah antara presiden yang menghadiri pelepasan terakhir Ratu selepas beberapa siri acara istiadat.

Perdana Menteri UK yang baru dipilih, Liz Truss, juga akan meratapi raja minggu depan.

Pemimpin kebanyakan negara Komanwel dijangka hadir, bersama Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern dan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese membuat perjalanan hampir 24 jam.

“Saya akan mengutamakan sudah tentu, di samping Gabenor Jeneral, menjalankan tugas kami dalam mewakili New Zealand dan menyampaikan ucapan takziah kepada seluruh negara kita,” kata Ardern kepada TVNZ pada Jumaat. “Saya menjangkakan akan ada beberapa pemimpin yang ingin memberi penghormatan dan penghormatan kepada Ratu,” tambahnya.

Maharaja Jepun Naruhito dan Maharani Masako akan pergi ke London untuk pengebumian Ratu, satu langkah luar biasa yang menunjukkan hubungan rapat antara keluarga diraja Jepun dan British.

Akhbar berita Jepun Asahi Shimbun melaporkan, memetik pegawai Agensi Rumah Tangga Imperial, bahawa seorang maharaja Jepun hanya menghadiri pengebumian ketua negara asing atau ahli keluarga diraja pada satu kesempatan sebelumnya, apabila Maharaja Akihito ketika itu menghadiri pengebumian Raja Baudouin Belgium di 1993.

Anggota keluarga diraja asing juga akan duduk di bangku pada hari Isnin.

Raja Sepanyol Felipe VI dan isterinya Ratu Letizia adalah antara kerabat diraja Eropah yang akan hadir.

Raja dan Permaisuri Belanda, bersama bekas Permaisuri negara itu, Beatrix, yang turun takhta pada 2013, juga akan berada dalam jemaah itu, rumah diraja Belanda mengumumkan.

Raja Jordan Abdullah II, yang mengingati Ratu sebagai “pemimpin ikonik” dan “suar kebijaksanaan dan kepimpinan berprinsip,” juga akan menghadiri pengebumiannya.
William dan Harry untuk menyertai Raja Charles dalam perarakan senyap di belakang keranda Queen'

Walau bagaimanapun, tidak semua pemimpin dunia telah dijemput.

SyriaVenezuela dan Afghanistan adalah tiga daripada negara yang belum diminta menghantar wakil, menurut agensi berita PA Media Britain.

Wakil dari Korea Utara dan Nicaragua telah dijemput “hanya di peringkat duta,” tambah PA.

Pemimpin Rusia, Belarus dan Myanmar juga tidak akan hadir.

Walaupun Presiden Rusia Vladimir Putin membuat tweet ucapan tahniah atas kenaikan takhta Raja Charles III, hubungan diplomatik antara UK dan Rusia semuanya telah runtuh sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, sumber kanan kerajaan UK memberitahu CNN pada hari Selasa.

Presiden Belarus Alexander Lukashenko adalah sekutu rapat Presiden Putin.

Myanmar tidak akan dijemput, berikutan rampasan kuasa di negara itu tahun lalu.

Selepas pengebumian, Ratu Elizabeth II akan dikebumikan di Gereja Kecil St. George di Istana Windsor, di mana ibu bapanya, kakaknya, Puteri Margaret, dan suaminya, Putera Philip, turut dikebumikan.

Untuk mendapatkan kemas kini tentang Keluarga Diraja British yang dihantar ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita Berita Diraja CNN.

Alex Hardie dari CNN menyumbang kepada laporan ini.We want to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Siapa dalam senarai tetamu untuk pengebumian negara Ratu Elizabeth II?


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/