‘Stranger Things’ Bintang Noah Schnapp dan Millie Bobby Brown mengenai Seksualiti Will: ‘Terpulang kepada Tafsiran Penonton’

MAKLUM SPOILER: Cerita ini membincangkan titik plot Musim 4 “Perkara Asing,” sedang distrim di Netflix.

Dengan 16 watak utama, sekurang-kurangnya sedozen watak baharu, dan lima lokasi utama — termasuk penjara di Rusia era Soviet dan silo peluru berpandu bawah tanah yang ditukar di suatu tempat di Amerika Barat — terus terang mengejutkan bahawa Musim 4 “Stranger Things” mempunyai sebarang masa untuk meneroka detik-detik tenang pertumbuhan peribadi. Tetapi sesiapa yang menjejaki perjalanan Will Byers (Noah Schnapp) sepanjang rancangan itu telah menyedari bahawa kanak-kanak yang terselamat dari Upside Down telah bergelut untuk berhubung semula dengan rakan Dungeons and Dragons lamanya atas sebab yang nampaknya tidak ada kaitan dengan ditangkap oleh demogorgon dari dimensi alternatif.

Iaitu, Will kelihatan seperti dia gay dan bergelut untuk keluar.

Tanggapan itu hanya bertambah kuat dalam Musim 4. Dalam episod pertama, Will dan Eleven (Millie Bobby Brown) perlu memberikan pembentangan di sekolah tinggi California baharu mereka tentang wira yang mereka sanjungi; Will memilih Alan Turing, ahli matematik gay yang telah didakwa pada tahun 1950-an kerana seksualitinya dan terpaksa menjalani pengebirian kimia. Will juga secara fizikal berundur dari seorang gadis yang menunjukkan minat kepadanya. Dan apabila Mike (Finn Wolfhard) melawat Hawkins dalam Episod 2 semasa cuti musim bunga, Will kelihatan patah hati kerana Mike telah bersikap acuh tak acuh kepadanya dan memihak kepada teman wanitanya, Eleven.

Kemudian, dalam Episod 4, apabila Mike memberitahu Will bahawa dia ingin dia meluahkan perasaannya terhadap Eleven dengan lebih jelas kepadanya, Will menawarkan pandangan yang boleh digunakan dengan mudah kepada sesiapa sahaja yang mengerahkan keberanian untuk keluar kepada kawan baiknya.

“Kadangkala, saya rasa ia menakutkan, untuk membuka mulut seperti itu — untuk menyatakan perasaan sebenar anda, terutamanya kepada orang yang paling anda sayangi,” kata Will. “Kerana bagaimana jika – bagaimana jika mereka tidak menyukai kebenaran?”

Dalam temu bual dengan Schnapp dan Brown untuk pelbagai, walau bagaimanapun, Schnapp mempunyai perspektif yang lebih samar-samar tentang cara penulis rancangan itu, diketuai oleh pencipta dan penerbit eksekutif Matt dan Ross Duffer, telah mendekati seksualiti Will.

“Saya rasa mereka tidak pernah benar-benar menanganinya atau secara terang-terangan mengatakan bagaimana Will,” katanya. “Saya rasa itulah keindahannya, ia hanya terpulang kepada tafsiran penonton, jika Will hanya enggan membesar dan membesar lebih perlahan daripada rakannya, atau jika dia benar-benar gay.”

Pada ketika ini, Brown menimpali. “Boleh saya katakan, ini 2022 dan kita tidak perlu melabelkan sesuatu,” katanya. “Saya fikir apa yang bagus tentang watak Will ialah dia hanya seorang manusia yang melalui syaitan dan isu peribadinya sendiri. Ramai kanak-kanak di luar sana tidak tahu, dan tidak mengapa. Tidak mengapa untuk tidak tahu. Dan tidak mengapa untuk tidak melabel sesuatu.”

Schnapp bersetuju. “Saya mendapati bahawa orang ramai mencapai untuk meletakkan label padanya dan hanya ingin tahu, sangat teruk, seperti, ‘Oh, dan ini dia,'” katanya. “Dia hanya keliru dan membesar. Dan itulah hakikatnya menjadi seorang kanak-kanak.”

Walau bagaimanapun, ahli pelakon “Stranger Things” yang lain nampaknya mempunyai sudut pandangan yang lebih pasti tentang Will. Dalam video promosi untuk Netflix Mexico disiarkan pada 23 Mei, Wolfhard dan rakan-rakan pelakon David Harbour, Winona Ryder, dan Caleb McLaughlin ditanya tentang teori peminat untuk rancangan itu, termasuk salah satu bahawa Will dan Eleven berada dalam hubungan rahsia di California, dan menyembunyikannya daripada Mike.

“Jika anda telah menonton rancangan itu, anda harus tahu bahawa Will tidak berminat dengan El,” kata Harbor. “Dia berminat dengan orang lain dalam kumpulan itu.” Kemudian, Harbour menambah, “Will mahu berada di ruangan bawah tanah bersama Mike bermain D&D sepanjang hayatnya.”

Wolfhard juga berkata bahawa hubungan Will dan Eleven adalah “seperti abang dan kakak” dan mencadangkan penonton akan “melihat tidak lama lagi” siapa yang “minat” Will — “sangat berminat,” tambah Harbour. Tetapi wahyu itu, jika ia akan datang, tidak berlaku dalam Vol. 1 Musim 4, yang berakhir dengan Episod 7. (Dua episod terakhir “Stranger Things” Musim 4, aka Vol. 2, debut pada 1 Julai.)

Bagi pihak mereka, Schnapp dan Brown berkata mereka gembira kerana seksualiti Will kekal tidak ditentukan.

“Ia adalah satu peranan yang menakjubkan untuk dimainkan oleh Noah,” kata Brown. “Dan menjadi contoh teladan untuk kanak-kanak di luar sana yang tidak tahu apa yang mereka alami semasa membesar.”

“Will adalah seperti kuda belang di padang kuda,” tambah Schnapp. “Dia agak menyerlah. Seronok melihatnya dan memaparkannya di ‘Stranger Things’ untuk disambungkan dan dapat dihubungkan dengan peminat. Kerana ramai penonton kami adalah anak-anak muda yang berada pada tahap itu dalam hidup mereka.”We wish to say thanks to the writer of this article for this incredible material

‘Stranger Things’ Bintang Noah Schnapp dan Millie Bobby Brown mengenai Seksualiti Will: ‘Terpulang kepada Tafsiran Penonton’


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/