Tanya Amy: Permintaan maaf atas pelanggaran purba tidak semestinya mendapat jawapan

Dear Amy: Tahun ini beberapa orang dari masa lalu saya telah menghubungi saya untuk meminta maaf. Saya menulis kerana saya percaya keputusan saya akan menawarkan perspektif yang berbeza kepada pembaca anda.

Surat pertama adalah daripada dua rakan asrama yang menulis bersama untuk memohon maaf atas tingkah laku mereka yang kasar dan menyakitkan hati. Saya pergi kepada dua wanita ini untuk mendapatkan sokongan emosi, mempercayai mereka sebagai kawan, hanya untuk terus terang diberitahu bahawa kedua-dua mereka tidak menyukai saya dan bahawa mereka hanya bergaul dengan saya kerana mereka menganggap saya akan membantu mereka dengan kertas kerja atau projek penyelidikan mereka. Ini amat menyakitkan, kerana ia berlaku sejurus selepas saya disahkan menghidap penyakit kronik.

Saya bertukar asrama pada penghujung tahun akademik dan tidak pernah bercakap dengan salah seorang daripada mereka lagi. Sudah hampir 40 tahun.

Surat kedua adalah kawan dari kolej saya yang lain. Dia menghubungi saya pada tahun 2008 dan kami mula menelefon dan menghantar e-mel. “Hubungi saya bila-bila masa untuk bercakap,” katanya. Pada suatu malam saya melakukannya, dan dia meletup, menjerit bahawa saya telah mengganggu waktu pembuatan wain dan pembuatannya setiap malam dan menjerit bahawa kami tidak mempunyai persamaan kerana saya tidak berkahwin, pemilik rumah atau tukang dan meninggalkannya sendirian selama-lamanya.

Saya segera menamatkan panggilan, memadamkan nombor telefonnya dan menyekat e-melnya. Ini berlaku pada tahun 2015.

Saya membaca kedua-dua surat ini dengan teliti dan memutuskan satu-satunya jawapan saya adalah untuk mencarik huruf tersebut.

Ketiga-tiga wanita ini hanyalah kenangan buruk, dan mengapa mereka mencari, memerlukan, atau mahukan pengampunan saya selepas bertahun-tahun adalah misteri bagi saya. Saya juga tidak mahu hubungan lanjut dengan mereka. Untuk melakukan kesilapan memang manusia, memaafkan mungkin ilahi, tetapi pengampunan juga adalah pilihan.

– Selesai Lepas

Yang Dihormati Selesai: Saya menghargai pandangan anda mengenai perkara ini.

Saya percaya bahawa pengalaman dan pengasingan wabak – serta perarakan masa yang mudah – telah menyebabkan ramai orang merenungkan pilihan mereka.

Anda tidak mengatakan bagaimana wanita ini menyatakan diri mereka, tetapi permohonan ini kelihatan lebih seperti tuntutan. (Saya juga berpendapat ada kemungkinan Cik Wine and Crafting sedang menjalankan salah satu daripada 12 langkah itu.)

Dalam pengalaman saya, bentuk pengampunan yang paling lengkap dicapai secara peribadi, dan bukan sebagai respons kepada permintaan atau permintaan.

Saya benar-benar memahami reaksi anda di sini, tetapi saya rasa anda berhutang budi kepada orang-orang ini: tawaran luar biasa mereka untuk pengampunan telah memberi anda penutupan, serta kata terakhir.

Amy yang dihormati: Saya dan suami saya telah dipindahkan dari Midwest ke Pantai Timur 10 tahun yang lalu.

Kami mempunyai pilihan makanan bertaraf dunia yang mengagumkan di tempat kami tinggal, dan kami bersyukur atas faedah tinggal di sini.

Apabila kami pulang ke Midwest, terdapat makanan keselesaan tertentu yang dibawa oleh restoran ibu-dan-pop dan barang bawaan yang kami rindui.

Kadang-kadang, ia menyelam, kadang-kadang ia adalah restoran rantaian yang kita tidak ada.

Masalahnya ialah rakan kita “Annie” memasukkan dirinya ke dalam rancangan kita dan sentiasa menegaskan bahawa kita makan di tempat mahal yang dia lebih suka pergi.

Jika kita ingin pergi ke sudu berminyak kegemaran kami kerana keistimewaan di sana (Rabu adalah hari panggang periuk), Annie akan berkata: “Saya tahu apa yang sedap, mari pergi ke … Chez Louis” – biasanya tempat yang menyajikan menu terhad dan masakan elit.

Ini baik untuk satu hidangan, tetapi ini berlaku sepanjang lawatan kami, dan kami tidak pun tinggal di rumahnya.

Kadangkala, anda hanya mahukan burger atau piza kampung halaman – bukan filet, salmon rebus atau escargot, anda tahu?

Bagaimanakah kita dapat mengelakkan konflik ini – dengan tidak memberitahunya bahawa kita berada di bandar?

– Stu di Baltimore

Stu yang dihormati: Ini bukan tentang masakan. Ini adalah tentang anda hanya boleh menyatakan keinginan anda sendiri apabila orang lain menegaskan keinginan mereka.

Ia adalah lawatan anda! Anda mempunyai hak untuk makan di mana sahaja anda mahu makan!

Berikut ialah beberapa perkataan untuk dicuba: “Kami boleh makan ‘mewah’ satu malam, tetapi kami teruja untuk melawat semula makanan keselesaan kegemaran kami sepanjang masa.”

Amy yang dihormati: Saya benar-benar terkejut dengan respons anda kepada “Charlie” yang mempunyai gambar lama bekas isterinya dalam album.

Jika isterinya yang sekarang selama bertahun-tahun terganggu oleh foto-foto ini, maka dia harus menyingkirkannya! Saya tidak percaya anda sebenarnya mencadangkan menghantar mereka kepada bekas. Itu hanya akan mencipta lebih banyak drama!

– Terkejut

Dear Stunned: Respons kepada jawapan saya ialah TIDAK universal!

Anda boleh menghantar e-mel kepada Amy Dickinson di askamy@amydickinson.com atau hantar surat kepada Ask Amy, Peti Surat 194, Freeville, NY 13068.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Tanya Amy: Permintaan maaf atas pelanggaran purba tidak semestinya mendapat jawapan


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/