Taylor Swift mencipta sejarah muzik, merampas semua tempat 10 Teratas Billboard

Komen

Bulan lalu, Taylor Swift mengekalkan peminat dengan penampilan sulungnya pada pukul 12 pagi “tengah malam,” album kesepuluh dan terbarunya. Tiga jam kemudian, bintang pop itu — yang meminati peminat yang mengejutkan — menurunkan tujuh lagu tambahan dalam versi deluxe bertajuk “Midnights (Edisi 3 pagi).”

Malam tanpa tidur — mencerminkan apa yang dirakamnya dalam rekod — membuahkan hasil. “Midnights” menjadikan Swift sebagai artis pertama yang merebut setiap artis 10 slot teratas di carta Billboard Hot 100, semuanya dengan lagu daripada album 13 lagu.

Ia adalah pencapaian yang tidak pernah didengari sebelum ini, pencapaian yang luar biasa bagi mana-mana artis, kata pakar kepada The Washington Post. Di tengah-tengah perubahan ekosistem industri muzik dalam era penstriman, pencapaian itu hanya dapat dicapai oleh seseorang yang membawa ke meja dengan tepat apa yang dilakukan Swift: bintang yang terkenal, pangkalan peminat yang setia, strategi media sosial yang bijak dan mesin pemasaran yang tidak henti-henti .

“Ini adalah album yang sangat bagus, dan dia adalah salah seorang bintang muzik paling gergasi di dunia,” kata Steve Knopper, editor Billboard pada umumnya. “Dia juga membanjiri zon dengan versi album yang berbeza dan menolak semuanya dalam masa seminggu di mana tidak ada banyak persaingan daripada artis lain. Dengan gabungan perkara itu, anda tidak boleh tersilap.”

Berikutan minggu penjejakan 21 Okt hingga 27 Okt, album “Midnights” kini mempunyai 10 lagu teratas paling banyak dalam senarai — rekod yang sebelum ini dipegang oleh album Drake 2021 “Certified Lover Boy,” yang mempunyai sembilan hits dalam 10 teratas.

“Anti-Hero,” lagu tentang Swift pertempuran batin, mendahului senarai dengan kira-kira 59.7 juta strim dan 32 juta tayangan siaran radio. Ia diikuti oleh “Lavender Haze,” sebuah lagu berangin tentang cahaya cinta yang merangkumi semua, dengan 41.4 juta aliran, dan “Maroon,” lagu yang meninjau semula hubungan yang terputus-putus, dengan 37.6 juta.

Carta papan iklan pernah menjadi barometer kami untuk kejayaan muzik. Adakah mereka tidak bermakna dalam zaman penstriman?

Untuk merumuskan carta, Billboard mengambil kira beberapa metrik yang masing-masing membawa berat yang berbeza-beza. Metrik tersebut termasuk jualan digital dan fizikal, strim dan tera siaran radio. Tetapi kriterianya ada berubah selama bertahun-tahun — terutamanya dalam dekad yang lalu, kerana penstriman telah menjadi lebih kepada penjana pendapatan.

“Penstriman telah mengubah segala-galanya – bukan sahaja tingkah laku penggunaan muzik, tetapi cara muzik dibuat, cara album disusun dan disusun, dan juga cara lagu ditulis dan dihasilkan,” kata Larry Miller, seorang profesor perniagaan muzik di New York Sekolah Steinhardt Universiti.

Syarikat penstriman utama seperti Spotify dan Apple Music telah membuatnya supaya sejumlah besar muzik tersedia kepada sekumpulan besar pengguna yang semakin beralih daripada membeli salinan fizikal — metrik standard sebelumnya untuk carta penjejakan. Tetapi sementara perkhidmatan penstriman telah memudahkan orang ramai memainkan muzik kegemaran mereka secara berulang, ia juga membawa kepada peningkatan volum lagu dan rekod yang boleh distrim oleh bilangan artis yang hampir tidak terhad.

“Apa yang telah dicapai oleh Taylor Swift dalam era ini, di mana terdapat utara daripada 70,000 lagu baharu yang dikeluarkan setiap hari, adalah satu pencapaian yang sangat besar,” kata Miller. “Ia benar-benar pencapaian yang luar biasa dan bersejarah, walaupun ada yang dapat meneka dengan betul bahawa ia ditetapkan untuk menjadi salah satu album terbesar tahun ini sebelum ia memecahkan semua rekod ini.” Menurut beberapa anggaran, sebanyak 100,000 trek dimuat naik ke perkhidmatan penstriman muzik setiap hari.

Muzik Superstar Taylor Swift adalah kumpulan makna tersembunyi yang terikat dengan kecintaannya terhadap simbolisme angka – dan album kesepuluhnya, “Midnights,” tidak berbeza. (Video: Allie Caren/The Washington Post, Foto: Sarah Hashemi/The Washington Post)

Malah sebelum “Midnights” dijadualkan untuk dikeluarkan, kejayaan album itu kelihatan sudah ditakdirkan. Selama berbulan-bulan, peminat telah menjangkakan satu lagi Swift album yang dirakam semula — dengan banyak memburu telur Paskah yang boleh menandakan edisi “Taylor’s Version” bagi “Speak Now” atau “1989.” Dalam apa yang kelihatan seperti mengejutkan, Swift sebaliknya mengumumkan pada bulan Ogos bahawa dia akan mengeluarkan rekod baharu.

Artis itu menggembar-gemburkan ciptaannya “perjalanan melalui kengerian dan mimpi indah” pada media sosialberkongsi klip yang penuh petunjuk dengan setiap nama trek untuk 13 malam berturut-turut. Pada tengah malam pada 21 Oktober, Spotify ranap kerana peminat membanjiri apl untuk mendengar pertama album baharu itu. Swift juga dikeluarkan empat warna berbeza versi vinil dan CD album, serta edisi eksklusif Sasaran.

Bagaimana pencarian petunjuk dalam muzik Taylor Swift menjadi sangat memakan masa

“Taylor mengeluarkan versi album yang berbeza, dan dia berkomunikasi terus kepada peminatnya yang besar di media sosial dan berkata, ‘Hei, ini semua tersedia,’ dan mereka semua berkata, ‘Hebat!’ Apa sahaja yang dia keluarkan, mereka sangat setia kepadanya,” kata Knopper.

Edisi yang berbeza menyebabkan “Midnights” menjual 1.4 juta salinan fizikal pada minggu sulungnya — paling banyak sejak “25” Adele menjual 3.4 juta pada 2015. Daripada jumlah itu, lebih 500,000 datang daripada jualan vinil, mewakili jualan terbesar tunggal minggu untuk album sejak Luminate mula menjejaki jualan muzik pada tahun 1991.

“Dia benar-benar salah seorang daripada segelintir artis superstar dalam perniagaan muzik hari ini yang boleh mengatasi kedua-dua dunia: dunia sekolah lama permainan radio dan album fizikal, dan dunia penstriman sekolah baharu,” tambah Knopper.

Bagi Swift, nampaknya 10 ditetapkan untuk melepasi 13 sebagai nombor bertuahnya.

“10 daripada 10 daripada 100 Hot??? Pada album ke-10 saya??? SAYA TERLALU,” tulisnya di Twitter.

Berikut adalah senarai Top 10 yang lengkap, menurut Papan iklan:

  1. “Anti-Wira”
  2. “Jerebu Lavender”
  3. “Maroon”
  4. “Salji di Pantai,” feat. Lana Del Rey
  5. “Hujan Tengah Malam”
  6. “Berhias permata”
  7. “Soalan…?”
  8. “Kamu Sendiri, Nak”
  9. “Karma”
  10. “Vigilante S—”

Travis M. Andrews menyumbang kepada laporan ini.We would like to thank the writer of this short article for this remarkable content

Taylor Swift mencipta sejarah muzik, merampas semua tempat 10 Teratas Billboard


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/