Tempat peristirahatan terakhir Ratu Elizabeth II didedahkan dalam gambar Istana Windsor yang baharu | CNN


London
CNN

Istana Buckingham telah mengeluarkan gambar Ratu Elizabeth II tempat rehat terakhir dalam St. George’s Chapel selepas pengebumiannya di Windsor pada hari Isnin.

Batu lejar berukir yang memaparkan nama mendiang raja telah dipasang di Gereja Memorial King George VI, tambahan kepada gereja utama, pada petang Isnin selepas perkhidmatan peribadi yang dihadiri oleh keluarganya.

Papak itu diukir tangan daripada marmar hitam Belgium dan mempunyai tatahan huruf tembaga yang membaca nama ibu bapanya – Raja George VI dan Ratu Elizabeth – diikuti nama mendiang Ratu bersama suaminya, Putera Philip. Bintang garter memisahkan dua pasangan diraja, dan tahun kelahiran dan kematian telah tertulis di sebelah setiap nama.

Empat kerabat diraja adalah ahli Perintah Garter, perintah kesatria paling kanan negara yang bermula sejak zaman pertengahan dan pemerintahan Raja Edward III. Ahli kumpulan itu dipilih secara peribadi oleh kerajaan sebagai mengiktiraf perkhidmatan individu kepada negara dan termasuk beberapa ahli kerabat diraja, bekas perdana menteri dan tokoh kanan lain. Rumah rohani perintah itu ialah Gereja Kecil St. George.

Permaisuri telah dikebumikan, selepas pengebumian negara yang rumit di Biara Westminster London yang dihadiri oleh para pemimpin dari seluruh dunia. Lebih daripada 26 juta orang di United Kingdom menonton upacara pengebumian pada hari Isnin, yang pertama disiarkan di televisyen untuk raja British.

Apabila suami Ratu berusia 73 tahun Putera Philip meninggal dunia pada April 2021, kerandanya pada mulanya diletakkan di Royal Vault, terletak di bawah St. George, di mana ia kekal sehingga ia boleh dipindahkan ke gereja peringatan selepas kematian Ratu. Abu saudara perempuan Ratu, Puteri Margaret, yang meninggal dunia pada tahun 2002, juga dikebumikan di kapel.

Kediaman diraja, termasuk Istana Windsor, telah ditutup sejak kematian raja pada 8 September. Tetapi orang ramai akan dapat melawat tempat peristirahatan Ratu apabila istana dibuka semula pada 29 September.

Beberapa kawasan dalam kediaman diraja dibuka semula kepada pelancong pada hari Khamis, termasuk Galeri Ratu di Istana Buckingham, Istana Holyroodhouse dan Galeri Ratu di Edinburgh, Scotland, menurut Royal Collection Trust. Walau bagaimanapun, pembukaan musim panas Istana Buckingham untuk Bilik Negeri dan Royal Mews tidak akan kembali tahun ini.

Selain itu, pameran khas yang menandakan Jubli Platinum Ratu di Istana Buckingham, Istana Windsor dan Istana Holyroodhouse tidak akan dibuka semula kepada orang ramai, tambah amanah itu.

Gambar batu lejar itu datang sehari selepas Istana Buckingham mengeluarkan potret baharu Raja Charles III dengan kotak merah tandatangan raja.

Imej itu diambil oleh PA Images Britain dan menunjukkan Charles sedang bekerja minggu lalu.

“Imej itu diambil di Bilik Abad Kelapan Belas di Istana Buckingham minggu lalu dan menunjukkan Duli Yang Maha Mulia Raja menjalankan tugas rasmi kerajaan dari The King’s Red Box,” kata istana dalam satu kenyataan.

Kotak merah mengandungi kertas penting daripada menteri kerajaan di UK dan daripada wakil di seluruh Komanwel dan seterusnya.

“Dokumen-dokumen itu dihantar dari Pejabat Setiausaha Sulit kepada Raja, di mana sahaja dia berada di kediaman, dalam kotak penghantaran merah berkunci,” tambahnya.

Di latar belakang di belakang raja baharu adalah gambar hitam putih mendiang raja dan Duke of Edinburgh, yang merupakan hadiah Krismas kepada pasangan daripada Raja George VI pada tahun 1951.

Tonton detik penting dari pengebumian Ratu Elizabeth II

Keluarga diraja sedang berkabung selama seminggu selepas pengebumian negeri atas permintaan Raja. Charles III kini dilaporkan telah kembali ke Scotland bersama Permaisuri Ratu untuk bersedih secara peribadi.

Untuk mendapatkan kemas kini tentang Keluarga Diraja British yang dihantar ke peti masuk anda, daftarlah Surat berita Royal News CNN.

We want to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Tempat peristirahatan terakhir Ratu Elizabeth II didedahkan dalam gambar Istana Windsor yang baharu | CNN


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/