The Lord of the Rings: The Rings of Power – Ulasan Episod 4 – IGN

Amaran: Di bawah mengandungi spoiler penuh untuk The Lord of the Rings: The Rings of Power Episod 4, yang kini distrim di Prime Video. Jika anda masih belum mengetahuinya, baca ulasan bebas spoiler bagi tayangan perdana dua episod di sini.

Apabila episod rancangan bersiri selama satu jam tamat dan plotnya baru sahaja digarap dan anda tidak mengetahui lebih lanjut tentang watak atau dunia, itu adalah petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam bilik penulis. The Lord of the Rings sentiasa menjadi siri yang mengambil masa, tetapi Episod 4 daripada Cincin Kuasa adalah lambat mengecewakan.

Harfoots keluar minggu ini jadi kami kembali ke Khazad-dûm, di mana Elrond telah mula curiga bahawa Putera Durin dan Puteri Disa menyembunyikan sesuatu daripadanya. Adegan itu melakukan sedikit lagi untuk mengembangkan Disa sebagai Durin yang setaraf, cepat dengan tersipu-sipu walaupun ia tidak begitu berkesan kepada Elrond, yang mengintip kebenaran dengan sedikit bacaan bibir dan mata buniannya yang luar biasa.

Ternyata apa yang mereka sembunyikan ialah penemuan mithril, logam luar biasa yang kemudiannya akan digunakan untuk menempa baju besi yang dipakai oleh Bilbo dan Frodo. Ia adalah perkara yang sama yang akan terbukti sangat berharga sehingga orang kerdil akan menggali terlalu dalam untuk mengejar lebih banyak lagi, menjadikan Khazad-dûm di Moria. The Rings of Power terasa seperti jatuh ke dalam perangkap prekuel yang sama seperti Solo dengan cuba menerangkan asal usul semua yang telah kita dengar dengan mengorbankan hanya menceritakan kisah baharu yang menyeronokkan. Lagu Disa to the stone memang indah tetapi rasanya tumpuan adegan menuju ke arah itu sepatutnya tertumpu kepada pelombong dan bukannya pada pelajaran mineralogi.

Adakah kesukaran yang dialami Elrond sepanjang hayatnya sebenarnya berpunca daripada dia melanggar ikrarnya kepada Durin? Mungkin, tetapi buat masa ini mereka tetap menjadi sahabat pelik yang manis yang merasakan apa yang akan berlaku jika Gimli dan Legolas terpaksa melepak selepas berkongsi pengembaraan mereka. Adegan di mana Durin mengadu tentang bapanya dan Elrond menerangkan bagaimana rasanya menjalani kehidupan dengan seorang ayah yang telah menjadi tokoh mitologi yang diangkat oleh dewa-dewa amat menarik. Ia adalah detik ikatan yang tidak berbeza dengan adegan dalam Avatar: The Last Airbender di mana Sokka memberitahu Zuko bahawa teman wanitanya bertukar menjadi bulan — dia berkongsi sesuatu yang tulen dan formatif yang turut menunjukkan betapa peliknya dunia ini.

Plot Númenor mempunyai beberapa detik yang kuat tetapi menghabiskan terlalu banyak masa untuk kakak Isildur, Eärien, dan rancangan itu belum memberi kami banyak sebab untuk mengambil berat tentangnya lagi. Isildur diberhentikan daripada latihan tentera laut kerana dia melihat ke barat mungkin berlaku minggu lepas dan menjimatkan masa. Tiada apa yang benar-benar diperoleh dengan menunjukkan dia masih mendengar bisikan pelik dan tidak benar-benar mahu mengikut rancangan ayahnya.

Bagi Galadriel pula, susah payahnya daripada memanggil permaisuri raja hingga dilemparkan ke dalam penjara di sebelah Halbrand adalah kelakar. Hubungan mereka terus menawan, didorong oleh betapa buruknya Galadriel dalam politik. Bercakap tentang politik, penasihat Tar-Míriel Pharazôn menunjukkan betapa cekapnya dia dengan mengubah kumpulan perusuh yang dihimpunkan oleh lelaki yang dipukul Halbrand menjadi perhimpunan nasionalis dengan kata-kata dan wain yang kuat. Dia menyokong keputusan Tar-Míriel untuk pergi berperang kerana pokok-pokok itu menangis – petanda azab yang dilihatnya dalam palantirnya – tetapi rancangan itu nampaknya menyediakannya untuk masa depan gelap yang dia ada dalam The Silmarillion.

Percakapan samar Adar tentang pembohongan, membina semula dunia, dan menjadi tuhan terasa seperti penjahat yang hebat.


Setakat ini bahagian paling lemah dalam episod ini ialah peristiwa di Southlands. Adar nampaknya seorang bunian yang telah melalui beberapa masa yang sukar, tetapi ceramahnya yang samar tentang pembohongan, membina semula dunia, dan menjadi tuhan terasa seperti penjahat yang sangat hebat, dan begitu juga dengan keputusan klisenya untuk membebaskan Arondir yang sangat cekap hanya untuk memberitahu manusia untuk berundur. Jika Arondir tidak tiba tepat pada masanya untuk menyelamatkan Theo, Adar pasti sudah mempunyai pegangan yang dicarinya! Dia hanya boleh menghantar mesej dengan meminta sekumpulan orc muncul di sekitar menara pada waktu malam dan menuntut manusia menyerah.

Ia adalah masalah yang ganjil, tetapi lazim: The Lord of the Rings, dan semua karya Middle-earth Tolkien, telah sangat berpengaruh sehinggakan penyesuaian berdasarkan ideanya mula merasakan terbitan landskap fantasi secara keseluruhan. The Lord of the Rings mengilhamkan siri The Wheel of Time Robert Jordan, yang menerima adaptasi Prime Video yang sangat mahal tahun lepas. Belati berpegangan delima yang diambil Mat daripada Shadar Logoth merosakkannya dengan cara yang sama cincin Sauron merosakkan semua yang menggunakannya dan gagang Theo terasa seperti versi baru keris itu. Sukar untuk meminta rancangan berdasarkan buku yang mengasaskan kiasan fantasi zaman pertengahan Barat untuk menggunakannya dengan cara yang lebih asli, tetapi hasilnya ialah hampir tiada apa-apa dalam Episod 4 yang benar-benar terasa segar.

We would love to give thanks to the writer of this post for this amazing content

The Lord of the Rings: The Rings of Power – Ulasan Episod 4 – IGN


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/