‘The Woman King’ Mendahului Box Office Dengan $19 Juta Debut

Raja Wanita,” epik aksi sejarah yang dibintangi Viola Davismenguasai carta box office domestik pada hujung minggu pembukaannya.

Didorong oleh ulasan cemerlang dan positif dari mulut ke mulut, filem itu mengumpul $19 juta daripada 3,765 pawagam Amerika Utara pada hujung minggu, tiba di hujung jangkaan yang lebih tinggi. Perkhidmatan penjejakan bebas mengunjurkan “The Woman King” akan bermula dengan $15 juta hingga $18 juta, manakala Sony dianggarkan debut hampir $12 juta.

Sony bernasib baik kerana filem itu melebihi ramalan ultra konservatifnya. “The Woman King” menelan belanja $50 juta untuk menghasilkan, tidak termasuk berpuluh-puluh juta perbelanjaan pemasaran, termasuk singgah di Festival Filem Antarabangsa Toronto. Filem ini dibiayai bersama oleh eOne.

Gina Prince-Bythewood mengarahkan “The Woman King,” yang menceritakan kisah sebenar unit pahlawan wanita yang dikenali sebagai Agojie, yang melindungi kerajaan Dahomey di Afrika Barat pada abad ke-17 hingga ke-19. Penonton menerima, menganugerahkan filem itu “A+” CinemaScore yang jarang berlaku.

Seperti yang dijangkakan, majoriti orang ramai yang membuka hujung minggu adalah wanita, dengan wanita menyumbang 61% daripada pembeli tiket antara hari Jumaat dan Ahad. Dipecahkan mengikut demografi, 60% penonton wayang adalah Kulit Hitam, 19% adalah Kaukasia, 11% adalah Hispanik dan 10% adalah Asia.

Memandangkan sambutan yang kuat daripada orang ramai awal, penganalisis box office percaya “The Woman King” akan menikmati tayangan lumayan di skrin besar. Ia membantu bahawa tidak ada satu tan dalam bentuk persaingan, walaupun Olivia Wilde “Don’t Worry Darling,” yang turut menyasarkan penonton wanita, dibuka pada skrin besar pada 23 September.

“Ulasan adalah sensasi,” kata David A. Gross, yang mengendalikan firma perunding filem Franchise Entertainment Research. “Filem ini bermain untuk berganda yang sihat semasa minggu penahanan mereka, dan itu sepatutnya berlaku di sini.

“The Woman King” mudah menjulang carta box office kerana tidak banyak filem berprofil tinggi lain ditayangkan di pawagam.

Juga baharu dalam teater teater filem, misteri pembunuhan di bawah radar Searchlight yang ingin tahu “Lihat Bagaimana Mereka Berlari,” yang dibintangi oleh Sam Rockwell dan Saoirse Ronan, dibuka di tempat ketiga dengan $3.1 juta daripada 2,400 teater Amerika Utara.

Satu-satunya filem lain yang ditayangkan di seluruh negara, sekuel seram A24 “Pearl,” berada di tempat keempat dengan $3.13 juta daripada 2,934 tempat. Penjualan tiket itu menandakan penurunan daripada pendahulunya, pengarah Ti West “X,” yang memulakan kerjaya pada Mac kepada $4.2 juta dan menamatkan tayangan teaternya dengan $11 juta.

A24 mungkin tidak peduli bahawa “Pearl” boleh gagal daripada “X” di box office; syarikat indie itu telah pun menghidupkan bab ketiga dalam trilogi, “MaXXXine,” untuk debut pada tahun 2023. Mia Goth membintangi siri slasher sebagai X penjahat, dengan “Pearl” berfungsi sebagai cerita asal tentang antihero yang ditindas.

“’Pearl’ dan ‘X’ ialah gambar indie berbajet rendah, disemak dengan baik — dihasilkan, ditulis, diarahkan dan disunting oleh Ti West — itu tidak sepatutnya sepadan dengan keluaran studio,” kata Gross.

Dua tajuk tertahan, penyejuk set Airbnb “Barbarian” dan aksi thriller aksi Brad Pitt “Bullet Train,” melengkapkan lima teratas.

“Barbarian,” yang mengambil tempat No. 1 hujung minggu lalu, merosot ke tempat kedua dengan $6.3 juta daripada 2,340 lokasi dalam rangka tahun kedua. Ia jatuh hanya 42% daripada debut $10 juta, pegangan yang sangat kuat untuk filem seram bajet rendah. Setakat ini, “Barbarian” telah mengutip $20.9 juta yang kukuh di box office domestik.

Di tempat kelima, “Bullet Train” memperoleh $2.5 juta daripada 2,602 pawagam pada hujung minggu ketujuh tayangannya. Filem utama sepanjang musim gugur, filem itu menghampiri $100 juta di Amerika Utara, dengan jualan tiket pada $96 juta. “Bullet Train” telah memperoleh $125.7 juta di box office antarabangsa, menjadikan jumlah globalnya kepada $222 juta yang mengagumkan.

Hanya untuk kali kedua dalam 17 minggu, “Top Gun: Maverick” Paramount mendarat di luar lima teratas dalam carta box office domestik. Sekuel terkenal Tom Cruise menambah $2.18 juta daripada 2,604 tempat pada hujung minggu, meningkatkan jualan tiket kepada $709 juta di Amerika Utara.

Pada adegan indie, Neon membawakan “Moonage Daydream,” sebuah dokumentari, semacam, mengenai David Bowie, memecahkan 10 teratas semasa bermain pada hanya 170 skrin Imax. Filem itu memperoleh kutipan $1.225 juta pada hujung minggu, dengan purata $7,207 pada setiap lokasi. “Moonage Daydream,” diarahkan oleh Brett Morgen, berkembang hujung minggu depan kepada kira-kira 600 teater.

Satu lagi keluaran rumah seni, “The Silent Twins,” membawa masuk $102,000 dari 279 tempat antara hari Jumaat dan Ahad, diterjemahkan kepada $365 setiap skrin. Focus Features mengeluarkan filem itu, yang menerima ulasan bercampur-campur sejak tayangan perdana di Festival Filem Cannes. Dibintangi Letitia Wright, kisah kehidupan sebenar berpusat pada saudara kembar yang hanya berkomunikasi antara satu sama lain.

Secara keseluruhannya, ia mengalami kejatuhan yang suram di box office, dengan jualan tiket turun kira-kira 55% berbanding 2019. Ini kebanyakannya kerana studio belum mengeluarkan filem daripada francais utama. Potensi filem blockbuster seterusnya tidak akan berlangsung sehingga “Black Adam” (21 Okt.), “Black Panther: Wakanda Forever” (11 Nov.) dan “Avatar: The Way of Water” (16 Dis.).

“Air pasang mengangkat semua bot,” kata Gross, “tetapi sekarang air pasang surut.”

We want to thank the writer of this article for this awesome content

‘The Woman King’ Mendahului Box Office Dengan $19 Juta Debut


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/