‘The Woman King’ menduduki takhta box office Amerika Utara

Imej yang dikeluarkan oleh Sony Pictures ini menunjukkan Viola Davis dalam “The Woman King.” (Gambar Sony melalui Associated Press)

Anggaran masa membaca: 3-4 minit

LOS ANGELES — Epik aksi yang diterajui Viola Davis “The Woman King” dengan mudah menakluki box office Amerika Utara pada hujung minggu pertamanya di pawagam, berbanding pasaran yang sesak bagi keluaran baharu. Filem yang diarahkan oleh Gina Prince-Bythewood itu, melepasi jangkaan dan memperoleh $19 juta dalam jualan tiket, menurut anggaran dari Sony pada hari Ahad.

“The Woman King” telah dikeluarkan oleh Sony dan TriStar di 3,765 lokasi dan membawa anggaran pengeluaran yang dilaporkan sebanyak $50 juta, yang dibiayai bersama oleh eOne. Filem itu, mengenai Agojie, tentera Kerajaan Dahomey yang semuanya wanita di Afrika Barat pada tahun 1800-an, mendapat ulasan cemerlang selepas penampilan sulungnya di Festival Filem Toronto. Ia kini mempunyai penarafan baru 94% pada Rotten Tomatoes. Dan penonton teater kelihatan begitu bersemangat, memberikannya A+ CinemaScore yang jarang menunjukkan bahawa dari mulut ke mulut akan menjadi kuat dalam beberapa minggu akan datang.

“Ini mempunyai ulasan yang hebat, cerita epik dan bintang yang hebat dalam peranan utama,” kata Paul Dergarabedian, penganalisis media kanan Comscore. “Orang ramai mahu pergi ke pawagam dan penonton kembali dalam tabiat mengharapkan filem baharu di pawagam.”

Filem seram “Barbarian,” keluaran 20th Century Studios, mendapat tempat kedua pada hujung minggu kedua dengan $6.3 juta.

Ia adalah minggu yang penuh sesak untuk keluaran baharu di box office domestik yang menyertakan prekuel seram A24 “Pearl,” gambar misteri berbintang Searchlight “Lihat Cara Mereka Berlari,” dokumentari David Bowie NEON “Moonage Daydream,” Paramount dan Miramax “Confess, Fletch,” dengan Jon Hamm, dan Focus Features’ “The Silent Twins”. perniagaan secara keseluruhan.

“See How They Run,” misteri pembunuhan berlatarkan 1950-an bersama Saoirse Ronan dan Sam Rockwell, menganggarkan debut domestik bernilai $3.1 juta dari 2,404 lokasi.

“Pearl” Ti West juga menerima anggaran $3.1 juta. A24 mengeluarkan filem yang dibintangi oleh Mia Goth sebagai gadis ladang yang mengimpikan bintang filem di 2,935 skrin. Filem pertama “X” dibuka $4.3 juta pada bulan Mac dan studio itu telah pun menghidupkan filem ketiga, “MaXXXine.”

Sementara itu, dokumentari Bowie karya Brett Morgen “Moonage Daydream”, muncul secara eksklusif pada skrin IMAX hujung minggu ini, di mana ia memperoleh $1.2 juta di Amerika Utara dan mendarat di tempat ke-10.

“Ini mungkin bukan koridor yang dipenuhi blokbuster, tetapi ini adalah hujung minggu yang hebat,” kata Dergarabedian. “Terdapat semua cakap-cakap mengenai kelesuan atau kelembapan selepas musim panas, tetapi terdapat banyak filem baharu di luar sana. Anda hanya perlu mencari permata.”

Minggu depan akan menyaksikan pelepasan Olivia Wilde yang banyak dibincangkan “Don’t Worry Darling,” yang boleh memberi rangsangan kepada box office. Tetapi nombor blockbuster mungkin tidak akan kembali sehingga Oktober dan juga November apabila filem adiwira kembali dengan “Black Adam” dan “Black Panther: Wakanda Forever.”

Anggaran jualan tiket untuk hari Jumaat hingga Ahad di pawagam AS dan Kanada, menurut Comscore. Angka domestik terakhir akan dikeluarkan pada hari Isnin.

  1. “Raja Wanita,” $19 juta.
  2. “Barbarian,” $6.3 juta.
  3. “Mutiara,” $3.1 juta.
  4. “Lihat Bagaimana Mereka Berlari,” $3.1 juta.
  5. “Bullet Train,” $2.5 juta.
  6. “Top Gun: Maverick,” $2.2 juta.
  7. “DC League of Super Pets,” $2.2 juta.
  8. “Jemputan,” $1.7 juta.
  9. “Minions: The Rise of Gru,” $1.3 juta.
  10. “Moonage Daydream,” $1.2 juta.

Foto

Cerita berkaitan

Cerita Seni & Hiburan terkini

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would love to give thanks to the author of this post for this outstanding content

‘The Woman King’ menduduki takhta box office Amerika Utara


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/